Oranje Leeuwinnen hunkeren naar snelle comeback Miedema Mania

Foto: Oranje Leeuwinnen hunkeren naar snelle comeback Miedema Mania

Het afgelopen WK eindigde voor de Oranje Leeuwinnen in een teleurstelling en een kleine glimlach van trots. Maar toen de échte prijzen aan de andere kant van de wereld werden uitgedeeld, zaten de vrouwen van Andries Jonker alweer in het vliegtuig op weg naar huis. Nu een terugkeer van goalgetter Vivianne Miedema aan de horizon lonkt, bereikt de hunkering een hoogtepunt en ligt de weg naar nieuwe, grote successen weer open.

Noodoplossingen zullen plaats moeten gaan maken voor van revalidatie terugkerende topspits Vivianne Miedema

Lineth Beerensteyn en Katja Snoeijs: met die twee speelsters moest bondscoach Jonker het tijdens de afgelopen wereldkampioenschappen doen in het centrum van zijn frontlinie. Laatstgenoemde spits had het bij Everton aardig gedaan, terwijl Beerensteyn eigenlijk meer een flankaanvalster is. Daarnaast had Jonker, zelf oud-voetballer en voormalig assistent van Louis van Gaal bij Bayern München, besloten om doelpuntenmachine Fenna Kalma thuis te laten.

Ook topspits Vivianne Miedema kon noodgedwongen niet meedoen. Maar dat was voor niemand een verrassing, omdat de aanvalster eind vorig jaar zwaar geblesseerd was geraakt aan haar knie. Desondanks was dit een hele grote aderlating. De lange aanvalster was wél nog tijdens de start van de voorbereiding in gezelschap van de Nederlandse selectie als een soort van psychologische ondersteuning.

Maar daarna was Miedema niet meer dan supporter. Hoe pijnlijk dit voor haar zelf was maar óók voor het elftal, er zat voor beide partijen simpelweg niks anders op dan het zónder elkaar te moeten doen op het hoogste podium voor landenteams. Verbijten op de tribune in plaats van het net laten bollen op het veld. De Oranje Leeuwinnen misten tijdens het toernooi vooral een afrondende dame in de aanval, iemand zoals Vivianne Miedema dus.

Verbluffende statistieken

Tijdens haar carrière tot nu toe wist zij namelijk maar liefst 95 doelpunten voor het Nederlands vrouwenelftal te maken in 115 wedstrijden. Een imposant moyenne. Miedema debuteerde in 2013 voor Oranje, had een groot aandeel in de Europese titel van 2017 én was actief op de WK’s van 2015 en 2019, de Olympische Spelen in 2021 en op het EK van 2022.

Een vaste kracht met immer een neusje voor de goal dus. De lange spits heeft een goeie techniek, weet positioneel haar tegenstanders heel vaak te slim af te zijn en de kracht in haar benen én haar koppen is om over naar huis te schrijven. Vivianne Miedema heeft het in zich om binnen de spreekwoordelijke witte lijnen dodelijk te zijn.

Niet iedere spits ter wereld, zowel in het vrouwen- alsook in het mannenvoetbal, heeft dat in de genen zitten. Dat de Oranje Leeuwinnen stiekem intern even gescholden zullen hebben na Miedema’s blessure en dus langdurige absentie, moge duidelijk zijn. Maar: zij is dus nu ein-de-lijk op de weg terug. Terug van weggeweest. De hunkering van het Nederlands vrouwenelftal met bondscoach Jonker naar een hernieuwd huwelijk is groot.

Ook Londen hunkert

Dát zal er over niet al te lange tijd ook gaan komen. De revalidatie van Miedema verloopt namelijk voorspoedig. De spits trainde onlangs voor het eerst sinds eind vorig jaar mee met haar team Arsenal. Bij die Engelse topclub snakt men eveneens naar een comeback van de aanvalster. Daar is een logische verklaring voor, want in Londen scoorde Miedema sinds 2017 maar liefst 126 keer in 110 wedstrijden.

Absurdistische aantallen, die doen denken aan een soort van Messi Mania maar dan met een vrouwelijk Nederlands tintje. Vivianne Miedema heeft inmiddels de statuur van een wereldster verkregen, net zoals haar kleine equivalent uit Argentina bij de mannen. In dat land hunkert men ook nog altijd naar de wervelende acties en vooral doelpunten van de man die tegenwoordig in clubverband in de Verenigde Staten speelt.

Onaantastbaar

Hunkeren naar. Dat gebeurt in het voetbal echt alleen maar bij de allergrootsten. Alhoewel er met de sterke Fenna Kalma al een goede opvolgster voor de punt van de aanval bij de Oranje Leeuwinnen klaarstaat, is de positie van Vivianne Miedema voorlopig nog onaantastbaar. Daarvoor is ze simpelweg nog te goed. Nu nog even haar spelritme weer helemaal terugkrijgen, wedstrijdminuten maken en dan kan ook het Nederlandse volk weer gaan genieten van de vrouw die haar vaderland ooit een EK-titel schonk.

En wie weet wat de verdere toekomst nog gaat brengen. Met een Vivianne Miedema terug op haar oude niveau binnen het Oranje-team kan misschien juist die extra stap weer gemaakt gaan worden, waardoor er wél weer eens tot het allerlaatste moment voor de grote prijzen gespeeld kan gaan worden.

Vivianne Miedema is beste Oranje Leeuwin aller tijden?

  • Ja
  • Nee
379+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

15:29
15+
‘Drie opties voor Ruud van Nistelrooij’
15:14
13+
Van den Brom doet boekje open over Van Basten: “Begreep de onkunde niet”
14:58
52+
Dreun voor Vitesse: “Niet belonen voor degradatie”
14:45
11+
EK-opsteker voor Ronald Koeman
14:29
313+
‘Stunttransfer voor Louis van Gaal’
14:14
229+
‘Ajax-spelers hakken knoop door over toekomstige trainer’
14:00
0+
De lachwekkende hype rond kroonprins Graham Potter
13:48
37+
Lucas Moura blikt terug op zijn goal tegen Ajax
13:33
584+
Hélène Hendriks doet boekje open over relatie met 65-jarige man
13:21
56+
Fabrizio Romano onthult waar Ziyech volgend seizoen speelt
13:03
171+
Spelers Roda ‘zaten zich kapot te lachen in de kleedkamer’
12:49
103+
‘Barça én Bayern kiezen voor oude bekende als hoofdtrainer’
12:33
207+
BILD onthult welke club concreet is voor Geertruida
12:20
425+
‘Pascal Jansen kan naar achtvoudig landskampioen’
12:00
461+
Promotiekraker Groningen-Roda draait uit op ‘vriendenmoord’
11:48
72+
‘PSV-vertrekker kan naar Australië’
11:34
109+
Saibari geeft update over de status van Tillman: ‘Hij leeft nog’
11:21
186+
Genee over VI-gast: ‘Zal niet zeggen depressief, maar wel zwaar somber’
11:04
89+
‘Promovendus Willem II wil speler weghalen bij Feyenoord’
10:50
648+
Joey Kooij op opmerkelijke plek gespot: ‘Kan toch goddomme niet waar zijn?’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie