Maduro verklapt ‘geheime’ tactiek Van Gaal

Foto: Maduro verklapt ‘geheime’ tactiek Van Gaal

Bondscoach Louis van Gaal verklapte na afloop van het duel tegen de Verenigde Staten tegenover NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg dat de door hem gekozen tactiek de doorslag had gegeven. Daarbij sprak van Van Gaal over ‘provocerende pressing’, een tactiek die Hedwiges Maduro in de studio van de NOS verduidelijkte.

Stekelenburg stelde de vraag aan Van Gaal of het de bedoeling was om achter over te gaan leunen, waarna Van Gaal sprak dat het ging om ‘provocerende pressing’, wat volgens de bondscoach duidelijk naar voren kwam. “Dat had je kunnen zien. Ik heb met provocerende pressing gespeeld, ja. Dat deden we om ruimte te creëren achter die twee verdedigers (Tim Ream en Walker Zimmerman, red.). Daardoor hebben we ook gescoord, maar we hadden het veel beter kunnen uitvoeren.”

Provocerende pressing Oranje

Maduro legde in de studio van de NOS uit wat Van Gaal precies bedoelde. “Het is een term die gebruikt wordt in het verdedigen en wij doen het eigenlijk heel goed bij Nederland. Het begint eigenlijk bij hoe Depay en Gakpo staan. Zij staan tussen de backs en centrale verdedigers in, terwijl ze dat centrale dus vrijlaten. Daardoor denkt de tegenstander dat er veel tijd is en er rustig opgebouwd kan worden, maar dan maakt Nederland een val: ze worden gedwongen door het midden te dribbelen, waar veel spelers van Oranje staan.”

Volgens Maduro is provocerende pressing niets minder dan een fout proberen af te dwingen bij de tegenstander. “Van Gaal zei al: als de bal dan veroverd wordt, staan ze in de aanval direct één tegen één. Dat doet Nederland heel goed: het provoceren van de tegenstander.”

De voetbalanalist stelde dat de VS bij de 2-0 weer in de val trapte. “Pulisic werd onder druk gezet, waardoor we met Dumfries en Gakpo ontzettend snel konden omschakelen. We hadden toen drie raketten met ook Depay nog, en uit die aanval kwam de 2-0.”

Is het spel van Oranje leuk om naar te kijken?

  • Ja, ik vind het wel boeiend
  • Ik vind het niet heel erg leuk, maar ook niet vervelend
  • Het is echt vreselijk om naar te kijken
368+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie