Jordens Peters: van Tricolores-leider naar ambitieuze machthebber met druk op zichzelf

Foto: Jordens Peters: van Tricolores-leider naar ambitieuze machthebber met druk op zichzelf

Plots was hij daar, vrijwel niemand had rekening gehouden met zijn naam als nieuwe algemeen directeur van Keuken Kampioen Divisieclub Roda JC: Jordens Peters. Van aanvoerder van Willem II in no time omgetoverd tot grote clubbaas. Nu, ruim een jaar na zijn aanstelling, heeft de ambitieuze en welbespraakte dertiger de touwtjes stevig in handen, tot op voetbaltechnisch gebied aan toe. “De druk ligt nu bij hem. Of óp hem. Hoe je dit ook zegt, de boodschap is duidelijk.”

In het diepe zuiden van Nederland keek menig voetballiefhebber verbaasd op toen Jordens Peters als nieuwe AD van Roda JC uit de spreekwoordelijke koker kwam. De in Maaskantje woonachtige oud-prof, met zijn inmiddels 35 jaar een relatief jonge directeur, oogde tijdens zijn presentatie in de businessclub van het Parkstad Limburg Stadion op 6 oktober 2021 ontspannen. Alsof hij al jaren een topfunctie bekleedde, zo leek het althans. Feitelijk gezien was dat natuurlijk niet zo, want hij kwam als een groentje op het bestuurlijke pluche binnen.

Streppel

Vlot beantwoordde Peters, keurig gesoigneerd zoals altijd als hij ‘in functie’ is, allerlei vragen van het aanwezige journaille. Om een fundament onder zijn nabije toekomst als topman te leggen, had hij eerder al een hoogwaardige managementopleiding afgerond. Wat al vrij snel duidelijk werd op dat moment was dat de voormalig centrale verdediger van Willem II en FC Den Bosch in een eerder stadium was warm gemaakt voor het Roda JC-directeurschap door Jurgen Streppel. Die was op dat moment immers hoofdtrainer én technisch manager in het diepe zuiden.

Het duo kende elkaar goed, had in een eerder stadium nauw samengewerkt tijdens hun gezamenlijke tijd in Tilburg. Jordens Peters was op het veld jarenlang als captain de leider van de Tricolores, terwijl Streppel aldaar als hoofdtrainer enige tijd in de dug-out zat. De wegen van de twee J’s kruisten elkaar dus weer in Kerkrade bij Roda JC. Jurgen Streppel had op dat moment op technisch gebied al de vrije hand in Zuid-Limburg, haalde meerdere nieuwelingen binnen.

Dossiers

Jordens Peters, als algemeen directeur hoofdverantwoordelijk, gaf hier op de achtergrond zijn fiat aan. Zijn vertrouwen in Streppel als technische man was groot. De Brabander was na zijn start als AD bij Roda volop aan de slag gegaan. Op zijn bureau lagen meerdere dossiers die aangepakt moesten worden, tussendoor ging hij met veel mensen binnen de club in gesprek. “Dat vind ik belangrijk om te weten hoe iedereen denkt”, zo liet de voormalige prof zich toentertijd ontvallen.

Vergaderen, vergaderen en nog eens vergaderen. Dat hoort bij een topfunctie in de voetballerij, waarin ook nog vaak de emotie regeert. Iets waar je als topman dan doorheen moet zien te prikken. Peters werd in het najaar van 2022 op de hoogte gebracht door Streppel dat die in gesprek zou gaan met oude liefdeHelmond Sport. In december vorig jaar vertrok laatstgenoemde uiteindelijk naar sportpark De Braak. Waardoor Roda JC in één keer de hoofdtrainer én technisch manager was kwijtgeraakt.

Adviseur voetbalzaken van de raad van commissarissen én ervaren oud-trainer Sef Vergoossen noemde het onlangs in gesprek met SoccerNews.nl “een soort van storm” die daarna uitbrak. De oud-trainer van onder andere PSV ondersteunde de zeer drukke Jordens Peters daarom, op diens verzoek, enige tijd later tijdens een gesprek toen Roda al in onderhandeling was met huidige hoofdtrainer Edwin de Graaf. Deze oud-prof moest Roda alsnog naar een plek in de play-offs om promotie naar de Eredivisie gaan loodsen.

Nieuwe manager

Peters wilde ook een nieuwe technische man aantrekken, dus dat betekende volgens hemzelf “veel kopjes koffie drinken.” Rob Servais, voormalig assistent-trainer van onder andere aartsrivaal MVV en daarna werkzaam bij een jeugdteam van de Belgische topclub Racing Genk, werd uiteindelijk onlangs als de nieuwe manager voetbalzaken naar voren geschoven. Dus niét in een directiefunctie, maar een treetje lager. Dat is een wezenlijk verschil, want Peters zelf zit immers in de directie. Iets van baas boven baas.

En die grote baas gaat zich naar eigen zeggen ook volop bezighouden met technische zaken. “Hiermee heeft Jordens de druk bij zichzelf neergelegd. Flinke druk, want de eindverantwoordelijkheid voor een heel stuk betere sportieve prestaties van Roda JC ligt bij hem”, zo klinkt het intern. Een terechte constatering. Op de burelen van het Parkstad Limburg Stadion klaagt men zeker niet over de werklust en prestatiedrang van de algemeen directeur, die geen dikke beurs heeft gekregen om mee te kunnen werken.

De agenda van hun clubbaas is propvol. “Hij moet echt zóveel regelen, dat is bijna niet voor te stellen.” Het past ook wel een beetje bij de persoon Jordens Peters, vader van twee jonge kinderen: keihard werken. Niet ronddraven als een blind paard, maar mét een visie en volgens een plan een doel proberen te bereiken, valt te horen bij mensen die hem kennen. Bij veel fans, die hem gekscherend in verband met zijn kapsel ‘de föhn’ noemen, heeft hij anderhalf jaar na dato de gunfactor nog altijd.

Al eist de aanhang wél zo snel als mogelijk prestaties. Resultaten die de laatste tijd behoorlijk achterblijven. Op woensdagavond 12 april hield Roda op eigen initiatief in de businessclub van het eigen stadion een supportersavond. Om wat goodwill te kweken bij het de laatste tijd zeker niet verwende Roda-publiek. Een dikke 200 fans kwamen hierop af. Op precies dezelfde plek waar hij in oktober 2021 ook gepresenteerd was, beantwoordde Jordens Peters nu wederom vragen.

Verandering

Ondanks de dramatische prestaties van de hoofdmacht in de Keuken Kampioen Divisie, oogde de clubbaas zelf professioneel. Ambitieus ook, in bewoordingen althans. De Brabantse clubbaas loopt niet weg om van zijn eerste baan als directielid een grote uitdaging te maken waarin hij de druk als eindverantwoordelijke bij zichzelf legt. Waar zijn ploeg volgend seizoen zal gaan eindigen? was één van de dingen die de bezoekers wilden weten. “Bij de eerste vijf”, klonk het resoluut uit de mond van de oud-prof.

Om dat te kunnen bereiken zal er echter behoorlijk wat moeten gaan veranderen bij de Kerkraadse club, zeker qua samenstelling van selectie. Onlangs verloor Roda thuis van FC Den Bosch. In een desolate sfeer in een verder prima uitziend stadion, op een typerende manier zoals de geel-zwarten vrijwel het gehele seizoen al presteert: lusteloos. Van de Bossche club waar uitgerekend Jordens Peters een groot deel van zijn carrière als speler doorbracht. Supporters die op de tribune zaten spraken na afloop over “een dramatische pot waar wer-ke-lijk helemaal niks inzat.” “Roda was ooit een vechtclub op het veld, maar daar is niks meer van over.”

Ook in Breda bij NAC, waar juist Roda-trainer Edwin de Graaf in het verleden aan het werk was, werd verloren. Voor de zoveelste keer dit seizoen beet Roda in het stof. De directeur van de Limburgers zag het vanaf de tribune met lede ogen aan. Ondanks dat één van zijn knieën niet meer echt wil en zijn schoenen al enige tijd aan de wilgen hangen, was Peters in het treurige schouwspel van zijn ploeg met al zijn ervaring als speler zeker niet negatief opgevallen. De tijden liggen echter achter hem.

Hakblok

Maar geheel zoals de Roda-directeur zelf zegt als persoon te zijn: verliezen is niet leuk, maar daarna moet het vizier weer snel op ‘vooruit’. Iets met een glas is halfvol. In Kerkrade zullen alle ogen nu op hem gericht zijn. Om te beginnen op wie hij als eindverantwoordelijke in de top van de club als hoofdtrainer gaat aanstellen. Zijn eerste keuze met De Graaf bleek niet de juiste te zijn. Jordens Peters is klaarblijkelijk niet bang om druk voor zichzelf te creëren. Dat getuigt in ieder geval van lef. Hij heeft door veel belangrijke taken op zich te nemen, zijn eigen hoofd op het hakblok gelegd.

Roda
FC Eindhoven
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 5 mei 2023 20:03.

Keert Jordens Peters ooit weer terug bij Willem II?

  • Ja
  • Nee
249+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

16:30
0+
Voorspelling: weten Roord, Wilms en Janssen de Champions League te winnen?
16:28
9+
Feyenoord verwacht rustige transferzomer: “Maar willen de selectie verder versterken”
16:07
159+
Dit zijn de mogelijke tegenstanders voor Ajax in Europa League play-offs
15:45
53+
Jason van Duiven: “Een carrière als hem zou ik wel willen, haha”
15:37
462+
Mislintat legt degraderen Heitinga uit en wil ‘meer ervaren trainer’
15:30
0+
KNVB willigt wens PSV in en verschuift duel om Johan Cruijff Schaal
15:12
464+
BREAKING: Ajax gaat niet verder met Heitinga als hoofdtrainer
15:03
89+
Álvarez blikt terug op zijn penalty tegen PSV: “Had niets met spanning te maken”
14:50
238+
‘Sta open voor PSV, maar dan moeten de clubs er wel uitkomen samen’
14:34
264+
Derksen onthult ‘reden waarom Ajax niet met Sneijder in zee wil’
14:19
90+
KNVB opent onderzoek na ‘belachelijk’ incident rond Joey Kooij
14:00
164+
PSG-trainer bevestigt vertrek Lionel Messi
13:49
210+
“Daarom zou ik het raar vinden als PSV Bosz aan zou stellen”
13:36
487+
Te Kloese meldt in Engelse media goed nieuws voor Feyenoord-fans
13:21
511+
‘Verrassende nieuwe club lonkt voor Stefan de Vrij’
13:00
483+
‘Feyenoord troeft treuzelend PSV af op transfermarkt’
12:47
547+
Italiaanse media vallen massaal over invalbeurt Wijnaldum
12:33
1011+
Vrouwlief bevestigt ‘nieuw avontuur’ Daley Blind
12:20
3660+
‘Razendsnel nieuwe club voor Ruud van Nistelrooij’
12:00
139+
MVV: de (te) zware opgave voor een Ajacied als nieuwe clubbazin
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie