Haller dwingt teamgenoot naar Ajax-uitgang

Foto: Haller dwingt teamgenoot naar Ajax-uitgang

Sébastien Haller had weinig tijd nodig om zijn meerwaarde te tonen bij Ajax. De Franse aanvaller maakte een paar dagen na zijn overgang van West Ham United zijn debuut tegen PSV en zorgde meteen voor een buitenspeldoelpunt en een assist die wél op het bord bleef staan. Het spel van sterke spits zorgde voor grote blijdschap bij de supporters, maar kan binnen de selectie tot onvrede leiden.  

Sébastien Haller was volgens Ajax-trainer Erik ten Hag nog niet klaar om in de basis te starten bij Ajax. De Franse aanvaller, die zijn interlands voor Ivoorkust speelt, wist volgens zijn nieuwe oefenmeester een kleine week geleden nog niet dat hij dit weekend niet in het shirt van West Ham United, maar dat van Ajax zou spelen. Dat was volgens de Ajax-trainer een te grote overgang, waardoor Haller in de eerste helft in de wedstrijd tegen PSV (2-2) op de reservebank plaatsnam en met leden ogen toezag hoe Zakaria Labyad de eerste helft zijn onbekwaamheid als spits toonde. 

Sébastien Haller

Het begint langzamerhand een raadsel te worden wat er in het hoofd van Ten Hag omgaat op het moment dat hij de basisopstelling van Ajax op het wedstrijdformulier zet. De trainer heeft een voorkeur voor Labyad in de spits en lijkt daarin inmiddels de enige Ajacied te zijn. Het lievelingetje van de trainer bewees zijn keusheer in de eerste vijfenveertig minuten van De Topper tegen PSV zijn ongelijk, waardoor Ten Hag zijn redenering over het niet opstellen van Haller (veel indrukken opgedaan de afgelopen dagen want transfer) overboord gooide en de Franse aanvaller aan het begin van de tweede helft toch bracht. 

De Franse aanvaller liet in een paar minuten zien waarom hij gehaald werd. Bij zijn eerste balcontact won hij een luchtduel van Jordan Teze, iets wat Labyad door zijn lengte niet lukte en Haller in de tweede helft het meeste deed van alle Ajacieden (5x aangegaan, 100% gewonnen), waardoor Ajax een gevaarlijke situatie kon creëren. Niet veel later was de Franse Ivoriaan zelf het eindstation van een combinatie en scoorde hij zelfs, ware het niet dat scheidsrechter Björn Kuipers het doelpunt afkeurde omdat de spits een halve voet buitenspel stond. 


Desalniettemin had Haller niet lang nodig om zijn meerwaarde ook om te toveren in rendement. De spits loerde vanaf zijn entree op spaarzame mogelijkheden om ingespeeld te worden vanaf het controlerende middenveld en zorgde ervoor dat Teze en Olivier Boscagli, het centrale duo van PSV, hun handen vol hadden op het moment dat Ajax zich richting de vijandige zestien combineerde. Dat de spits geen doelpunt, maar wel een assist (op Antony, red.) achter zijn naam mocht zetten, lijkt het gelijk van Marc Overmars te bevestigen om de sterke aanvalsleider voor een recordbedrag naar Amsterdam te halen. 

Spitsenstrijd Ajax

De komst van Haller betekent echter wel dat het perspectief voor spelers zoals Brian Brobbey en Lassina Traoré verandert. De talentvolle spitsen maakten in de eerste helft van het seizoen hun minuten in Ajax 1, maar het is met zekerheid te stellen dat de pikorde voor de nummer-negen-positie anders gaat worden nu Ajax 22,5 miljoen euro heeft neergeteld voor Haller. De Fransman lijkt daarmee (voorlopig) het krediet te hebben als eerste spits en mocht daar al twijfel over bestaan, dan heeft Haller dat in de tweede helft van de wedstrijd tegen PSV weggenomen. 

Dat leidt er wel toe dat er wat veranderingen op komst zijn in de frontlinie van Ajax. Directeur spelerszaken Overmars schemerde bij een interview bij ESPN al door dat er wellicht nog mutaties in de selectie komen, waar er vooral gekeken kan worden naar de aanvallers in de selectie. Brobbey heeft een aflopend contract en hoewel Ajax hoopt dat de spits zijn verbintenis gaat verlengen – iets waar hij zelf van zei dat het goed kwam – lijkt de 18-jarige talentvolle aanvaller op weg naar de uitgang bij Ajax. Dit niet zozeer omdat de Amsterdammers niet verder met de bonkige spits willen, maar meer om het feit dat er met een tussentijdse transfer nog een vergoeding op tafel komt. Brobbey zou kunnen overstappen naar FC Utrecht, maar het lijkt niet waarschijnlijk dat de competitiegenoot van Ajax een miljoenensom op tafel gaat leggen om Brobbey tussentijds over te nemen. Daardoor komt (weer) het buitenland om de hoek kijken: in de recente geschiedenis zou AC Milan de aanvaller voor drie miljoen euro willen overnemen en in een verder verleden was Real Madrid geïnteresseerd in de bonkige spits. 


Brobbey kwam pas in een later stadium in de eerste seizoenshelft kijken bij het eerste van Ajax, waardoor de grootste klap voor Traoré zal zijn. De 19-jarige spits heeft qua postuur en speelstijl veel weg van Haller, waardoor het een duidelijk signaal is naar de international van Burkina Faso. Traoré scoorde dan wel zeven keer in elf competitiewedstrijden, maar maakte vijf van die doelpunten in de historische wedstrijd tegen VVV-Venlo (0-13), waardoor dit een vertekenend beeld geeft, terwijl de recordsom van Haller duidelijk omschrijft dat het niveau van de jonge spits (nog) te wensen over laat. Wellicht dat er daarom een verhuurperiode aan zit te komen voor de talentvolle spits. Voor Huntelaar lijkt de komst van Haller niet heel veel verschil te maken; de 37-jarige spits moest uit nood weer in de basis starten, maar schikt zich derhalve nog in de pinchhitterrol die hij al jaren vervult. 

Grootste slachtoffer

Daardoor lijken niet de huidige spitsen van Ajax, maar de speler die in de spits begon tegen PSV het grootste slachtoffer te worden van de transfer van Haller. Helemaal met de terugkeer van Mohammed Kudus in het achterhoofd en het feit dat Quincy Promes weer een sprankje van zijn kwaliteiten liet zien in de wedstrijd tegen de Eindhovense titelconcurrent, lijkt vooral Labyad de meeste speelminuten te moeten in leveren door de transfer van de Franse Ivoriaan. 

Labyad was al niet de eerste keuze als diepste puntspeler, ook al wist hij zich voor het eerst sinds zijn Ajax-tranfer écht in de basis te spelen van de Amsterdammers. De prestaties van de Marokkaans international laten echter zien dat hij niet uit het juist hout gesneden is om Ajax naar een ander niveau te tillen, hoe goed zijn intenties ook zijn. Labyad startte dan wel in de basiself van Ajax, maar had in de eerste helft geen enkele invloed op het spel: hij won geen van zijn luchtduels, was niet aanspeelbaar voor de centrale verdedigers en liep zijn medespelers eerder in de weg dan dat hij ruimtes creëerde met zijn loopacties. Wanneer je vervanger in vijf minuten al meer gevaar heeft gesticht én nuttiger is geweest voor het team in een topwedstrijd, dan zal ook de trainer zijn conclusies moeten trekken. 


Labyads enige hoop op een langer verblijf in Amsterdam is de mogelijkheid dat Brobbey of Traoré (tijdelijk) vertrekken uit de Johan Cruijff ArenA. Zonder het vertrek van één van die spelers, en met de mogelijkheid dat Ajax de transfermarkt nog een keer opgaat om het aanvallende of controlerende middenveld te versterken om bijvoorbeeld de ontevreden Edson Álvarez te lozen, heeft Labyad geen perspectief meer over in Amsterdam. Het is alleen de vraag wanneer Ten Hag dat door gaat krijgen.

Wie wordt het grootste slachtoffer van komst Haller?

  • Brian Brobbey
  • Lassina Traoré
  • Klaas-Jan Huntelaar
  • Zakaria Labyad
  • Andere speler
2015+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie