FC Volendam-leider Eiting: de Frenkie de Jong van het vissersdorp

Foto: FC Volendam-leider Eiting: de Frenkie de Jong van het vissersdorp

Carel Eiting is sinds zijn overstap naar FC Volendam weer volledig opgeleefd. De veelzijdige middenvelder ontwikkelt zich onder hoofdtrainer Wim Jonk niet alleen tot een speler die in balbezit de ruimtes tussen de linies weet te vinden, maar is inmiddels ook dé leider van zijn team. Mede door zijn verstandige karakter geeft hij zijn toekomst glans.

Verstandige karakter van Eiting

De oud-Ajacied mag zich inmiddels terecht ‘de Frenkie de Jong van FC Volendam’ noemen. Eiting stond in de jeugdopleiding jarenlang bekend als een groot talent en was generatiegenoot van onder meer Donny van de Beek, Abdelhak Nouri en Matthijs de Ligt. Hoewel het drietal op voetbalgebied over het algemeen beter was dan Eiting, toonde hij zich op andere vlakken juist een stuk verder. Zo komt de bijnaam ‘professor’, die hij van menig teamgenoot kreeg, bepaald niet uit de lucht vallen.

De verstandige uitstraling toont Eiting niet alleen achter de schermen, ook voor de camera’s kan hij de situatie goed analyseren. Zo vertelde hij aan de NOS over zijn vertrek bij Ajax: “Je kunt een ideaalbeeld hebben van: ik wil eerst drie jaar hier spelen en dan vier jaar daar. Maar in de carrière van bijna iedere voetballer gebeuren dingen die je niet kunt verwachten. Mooi of minder mooi. Dus ik heb ook geen idee wat er ooit nog op mijn pad komt. Ik heb geleerd dat je niet kunt plannen.”

Hoop op meer speeltijd

In voetballend opzicht kon Eiting uitstekend mee bij Ajax. De voetballer is rustig aan de bal, ziet de ruimtes, heeft een goede pass en denkt aanvallend. Desondanks slaagde hij er nooit in om, mede door een verloren concurrentiestrijd met Donny van de Beek en Ryan Gravenberch, in Amsterdam te slagen. Hoewel Ajax nog graag met hem wilde doorgaan, wilde Eiting voornamelijk aan het spelen toekomen. Het Nederlandse talent besloot daarom eieren voor zijn geld te kiezen en de overstap naar Engeland te maken.

Het bleek echter geen perfecte combinatie te zijn. Waar hij bij Ajax gewend was om zich te bemoeien met de opbouw, kreeg hij bij Huddersfield Town een geheel andere rol. Hij stapte daarom over naar België, waar hij met John van den Brom in Genk zijn voetballiefde hoopte terug te krijgen. Na diens ontslag kwam hij echter weer op de reservebank te zitten en keerde hij terug naar de Engelse club. Hij belandde daarmee in een grote storm, maar Eiting zou Eiting niet zijn als hij hiermee verstandig zou omgaan.

Terug naar oude roots

De Nederlander besloot opnieuw te beginnen en trainde afgelopen zomer mee met Jong Ajax. In Amsterdam had hij echter weinig kans op speeltijd en dus zette hij zijn mogelijkheden op een rij. Begin augustus had Eiting de lucratieve optie om naar Italië te gaan: SPAL wilde namelijk behoorlijk ver voor hem gaan. Eiting bewees echter dat hij nauwelijks naar zijn eigen portemonnee kijkt en voornamelijk zijn carrière belangrijk vindt, waardoor hij terugkeerde naar zijn oude roots.

Wim Jonk, waarmee hij een aantal jaren geleden samenwerkte in de jeugdopleiding van Ajax, ging namelijk met Eiting in gesprek en overtuigde hem dat FC Volendam een goede optie voor hem zou zijn. Hoewel het voor velen als een stap terug klonk, zag de middenvelder zélf het interessante in het voorstel. Tegenover de clubwebsite liet Eiting weten dat de stap naar FC Volendam hem voornamelijk groeimogelijkheden gaven, terwijl het vertrouwen van Jonk hem ook goed zou doen.

Regisseur van FC Volendam

De plannen van Jonk waren niet alleen praatjes, zo wist Eiting van tevoren. De geboren Amsterdammer, die sinds het begin van dit kalenderjaar de aanvoerder van het team is, ontwikkelde zich dit voetbaljaar tot een ware regisseur van het elftal. Jonk geeft zijn ploeg de opdracht mee om Eiting in de eerste fase van de opbouw de bal te geven, zodat hij de ruimtes tussen de linies kan zoeken. Wanneer FC Volendam ervoor kiest om de lange bal te hanteren, dan sluit hij zo snel mogelijk aan om daar belangrijk te zijn.

Gedurende het seizoen is de rol van Eiting alleen maar belangrijker geworden. Waar FC Volendam in de beginfase van het seizoen veelal ervoor koos om het gebruikelijke 4-3-3 systeem te hanteren, speelt het al enkele maanden in een 5-4-1 formatie. Dit systeem klinkt doorgaans verdedigend, maar geeft Eiting op het veld nóg meer de vrijheid om de ruimtes te zoeken en daarmee in zijn kracht te komen. Zo was hij in het laatste duel met Fortuna Sittard (2-1 overwinning) vrijwel even vaak op eigen speelhelft aan de bal als op die van de tegenstander.

Ontwikkeling van Eiting

Jonk staat met FC Volendam op de dertiende plaats in de Eredivisie en lijkt zich met zijn club dan ook te handhaven. Dat succes komt mede voort door de vrijheid die hij zijn creatieve spelers op het veld geeft. Met de systeemverandering laat hij dan wel meer verantwoordelijkheid rusten op de schouders van Eiting, maar vanwege zijn verleden wist de oefenmeester dat de speler dit als geen ander aan kon. Door hem de aanvoerdersband te geven en zijn rol te veranderen, zorgde Jonk er bovendien voor dat Eiting een completer speler kon worden.

Waar hij bij Ajax voornamelijk leerde hoe hij in een 4-3-3 formatie tot zijn recht kon komen, heeft de ‘slimme’ Eiting de afgelopen jaren onbedoeld de juiste stappen gezet. Door te weten hoe hij zijn krachten in verschillende systemen kan inzetten, en welke speltypes juist niet werken, groeit Eiting in alle vormen. Dat een speler van zijn leeftijd al in staat is om een degradatiekandidaat te leiden en positief te presenteren voor de camera’s, toont aan dat hij klaar is voor de volgende stap. Naar verluidt staat hij zowel in binnen- als buitenland op verschillende lijstjes. Zonder twijfel zal Eiting uiteindelijk de meest logische keuze maken.

Is Eiting toe aan een stap hogerop?

  • Ja, hij kan dat aan
  • Nee, FC Volendam is (voorlopig) zijn niveau
114+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:31
2684+
‘Ajax-liefde zorgt voor sensatietransfer’
23:23
6608+
‘Twee uitgaande transfers bij Feyenoord’
23:00
51+
Paris Saint-Germain is kampioen, maar dat is eigenlijk niet genoeg
22:49
0+
Voorspelling: Kan Juventus zich nog plaatsen voor de Champions League?
22:21
47+
‘Makkie’ voor NAC tegen MVV, ondanks rode kaart
22:02
952+
‘Opmerkelijke nieuwe trainer PSV’
21:49
284+
Dortmund-trainer Terzic: “Iedereen in de stad…”
21:28
881+
‘Daley Blind weet waar hij aan toe is’
21:17
22+
Rodrygo grote man bij overwinning Real Madrid
21:02
248+
Sprookje leidt ‘cultclub’ Luton Town naar Premier League
20:54
0+
Voorbeschouwing: climax tussen Ajax en PSV in strijd om tweede plaats
20:38
12895+
‘Xavi Simons weet genoeg na transfer van 60 miljoen’
20:12
46+
Eredivisie-droom Willem II strandt door toedoen van VVV
19:47
345+
Opmerkelijk: Kahn na ontslag niet welkom bij Bayern
19:38
302+
Dortmund in zak en as: ‘Het wordt héél zwaar’
19:29
3159+
‘Real Madrid-miljoenen naar Ajax’
19:14
47+
WK-winnaar Argentinië voegt Eredivisie-speler toe
18:48
1628+
Mark van Rijswijk denkt te weten wie volgende trainer PSV wordt
18:35
171+
Van Hanegem haalt Van Nistelrooij door de mangel: ‘Ronduit droevig’
18:18
260+
Vermoedelijke opstellingen Feyenoord en Vitesse: Slot moet achterin flink puzzelen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie