Eerste WK-megastunt een feit: Argentinië onderuit

Op voorhand verwachtte iedereen een nieuwe walk-over, net als eerder Engeland tegen Iran (6-2) bijvoorbeeld, maar niets bleek minder waar: Saudi-Arabië heeft voor een megastunt gezorgd door met 2-1 te winnen van grootmacht Argentinië.

Bondscoach Lionel Scaloni kon bij Argentinië ‘gewoon’ beschikken over Lionel Messi, die deze week enkele trainingen uit voorzorg oversloeg. Verder verraste de keuzeheer door Lisandro Martínez en ook SL Benfica-ster Enzo Fernandez op de bank te posteren. In eerste instantie leken het prima keuzes, want met name in de eerste helft had Argentinië totaal geen moeite met Saudi-Arabië.

In totaal scoorden de Zuid-Amerikanen er drie voor rust, maar twee ervan werden wegens buitenspel (twee keer Lautaro Martínez) afgekeurd. Enkel een treffer van Messi – vanaf elf meter na door de VAR bestraft shirtjetrekken bij een hoekschop – bleef staan.

Strijdende Saudi’s

Ondanks de minimale marge leek er geen vuiltje aan de lucht, maar na de theepauze schoot Saudi-Arabië vlammend uit de startblokken. In minuut 49 trok Saleh Al-Shehri de score knap gelijk en amper vier minuten later maakte Salem Al Dawsari op magistrale wijze met een schot in de verre hoek zelfs de 1-2.

In de resterende drie kwartier (inclusief acht minuten blessuretijd) deed Argentinië er wel alles aan om op zijn minst een gelijkspel uit het vuur te slepen, maar dat lukte niet. De Arabieren verweerden zich bijzonder kranig – veelzeggend is dat de ploeg na rust maar liefst zes gele kaarten kreeg – en hielden bij vlagen met kunst en vliegwerk stand. Een waanzinnige stunt in Groep C, waarin Mexico en Polen later vandaag (17:00 uur Nederlandse tijd) nog tegen elkaar af gaan trappen.

Scoreverloop: 1-0 (10′) Lionel Messi (strafschop), 1-1 (49′) Saleh Al-Shehri, 1-2 (53′) Salem Al Dawsari

Hoeveelste wordt Argentinie in de poule?