De reis van Reis met roemrucht HSV naar de verkeerde bestemming

Foto: De reis van Reis met roemrucht HSV naar de verkeerde bestemming

Hamburger SV mag met recht een Traditionsverein genoemd worden. Die in het verleden hele grote successen kende in Duitsland. De laatste jaren, met Haarlemmer én Jong Oranje-international Ludovit Reis in de gelederen, strandt het schip echter iedere keer weer als de haven in zicht is. En volgen er tranen in plaats van vreugdekreten. Alléén maar pech is dat echter niet.

Ludovit Reis stevent met groot Hamburger SV wéér af op een een jaartje in de 2. Bundesliga

Hoé graag willen de vele fans dat HSV weer promoveert naar het hoogste voetbalniveau, de 1. Bundesliga? Dát gevoel valt met geen pen meer te beschrijven eigenlijk. De drang om eindelijk weer te kunnen terugkeren bij de elite waar deze roemruchte club eigenlijk thuishoort is ontzettend groot.

In tijden dat het minder gaat, wordt vaker over vroeger gesproken. Tijden waarin HSV, met clublegende Uwe Seeler in de frontlinie, meerdere keren de Europa Cup won en zeven maal kampioen van Duitsland – in 1983 voor het laatst – werd. Het Volksparkstadion was jarenlang een vesting en horde die voor tegenstanders heel erg moeilijk te nemen was.

Ruud van Nistelrooij

Huub Stevens zat er als trainer op de bank en zijn landgenoten als pakweg Erik Meijer, Rafael van der Vaart en Ruud van Nistelrooy schitterden in die immer volgepakte thuisarena van HaEsVau op het veld. Het waren jaren waarin de club zeker niet meer meestreed om de titel, maar zich wel nog keurig wist te handhaven op het walhalla van het Duitse voetbal.

In 2018 ging het uiteindelijk toch mis. Tot dan toe nog nooit gedegradeerd, moest HSV op de laatste speeldag in de Bundesliga toch een flinke stap terug doen: van 1 naar 2. Van de prestigieuze 1. Bundesliga naar het tweede plan. En dat deed pijn, heel veel pijn bij de club waar oud-Feyenoord-legende Ernst Happel in het verleden een held op de trainersbank werd.

Maar ach, het zou weer snel weer allemaal goed komen met de Hamburger SV. Er was immers genoeg geld, vele miljoenen dus, ter beschikking om direct weer promotie te kunnen bewerkstelligen. Dát bleek echter een forse misrekening te zijn. Met gewoon wat met euro’s smijten en lukraak wat peperdure spelers halen, werd niét de zo gewilde weg naar boven ingeslagen.

Negen doelpunten

HSV greep de voorbije jaren iedere keer weer net mis. Vorig seizoen was Hertha in promotiewedstrijden te sterk. Sinds 2021 is geboren Haarlemmer Ludovit Reis (23) onderdeel van de naar de 1. Bundesliga snakkende gevallen grootmacht. De bij FC Groningen opgeleide voetballer, op dit moment tevens onderdeel van Jong Oranje, zet op het middenveld de lijnen uit.

Reis – die dit seizoen al negen keer doel trof – beleefde onlangs, niet voor het eerst dus met de club uit havenstad Hamburg, op de laatste reguliere speeldag een hele grote teleurstelling. HSV dacht al gepromoveerd te zijn en vierde dat al op het veld, tot concurrent FC Heidenheim in blessuretijd alsnog twee keer scoorde en dat feestje moest worden afgebroken.

De vloek van de Hamburger SV, zoiets. De Duitse club was hierdoor veroordeeld tot het spelen van play-offs. Als tegenstander rolde VFB Stuttgart uit de spreekwoordelijke koker. Vol goede moed ging de ploeg van trainer Tim Walter in het eerste duel de strijd aan. Maar het ging compleet mis.

Fors verlies tegen Stuttgart

Reis en consorten maakten veel teveel persoonlijke fouten en keken uiteindelijk tegen een 3-0 achterstand aan. “Dit mag niet gebeuren en moeten we beter doen. Stuttgart is zeker geen misselijke tegenstander. Wij hebben het niet goed gedaan en zij wel, maar ze moeten nog naar het Volksparkstadion komen”, sprak technische baas in de dug-out Walter na afloop heldhaftige woorden. “Dit moeten we nu naast ons neerleggen. We mobiliseren de troepen nog een keer.”

HSV heeft een wonder nodig. Alwéér. Al houden nog maar weinig mensen rekening hiermee. De reis van Reis met zijn club stevent opnieuw af op géén promotie. Er lijkt een soort van vloek te rusten op Hamburger SV, zo wordt zo hier en daar geroepen. Maar aan de andere kant is dat ook te gemakkelijk.

Clubs met een heel gedegen beleid in die Zweite Bundesliga zoals FC Heidenheim en SV Darmstadt 98, die zeker niet meer geld dan HSV te besteden hebben om spelers aan te trekken, wisten dit seizoen immers wél promotie naar de allerhoogste niveau te bewerkstelligen. Knappe prestaties, terwijl men zich in Hamburg zuchtend afvraagt wanneer zij alsnog die stap kunnen gaan maken.

Dát staat echter in de sterren geschreven.

Gaat HSV alsnog promoveren?

  • Ja
  • Nee
133+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:55
18+
Voorbeschouwing Argentinië – Marokko: Favoriet tegen outsider in openingswedstrijd Olympische Spelen
23:37
35+
‘Manchester City wijst opvolger De Bruyne aan’
23:24
21+
‘Marseille sluit volgende deal in Londen’
23:15
87+
‘Eredivisie-transfers Branderhorst en Brouwer’
23:03
30+
Yoro prijst United-collega: “Echt een toffe gozer”
22:50
58+
‘Groningen grijpt mis: Serie A-club winkelt bij MVV’
22:42
313+
Woerts: ‘Vitesse heeft geen sluitende begroting’
22:30
16+
Tottenham zwaait Højbjerg definitief uit
22:25
87+
“Ik ben een beetje Weghorst-moe”
22:15
204+
Aan PSV gelinkte NEC’er: “Dan ga ik luisteren”
22:03
373+
‘PSV wil waanzinnig bedrag voor Schouten’
21:46
264+
Kwakman tipt Ajax: “Daar heb je een goede aan”
21:36
41+
‘Gudelj raakt transferrecord NAC na elf jaar kwijt’
21:24
361+
‘Gündogan wil Barça al na één jaar verlaten’
21:13
1260+
‘Brian Priske klaar met Arne Slot-aankoop’
21:01
191+
Zelfs Sky Sports drijft de spot met Feyenoord
20:49
283+
“Ajax-selectie prima voor plek vier of vijf”
20:37
109+
Tegenslag bij Go Ahead: “Niet echt onverwachts”
20:26
1989+
‘Farioli maakt Ajax-slachtoffers’
20:11
511+
‘Ajax totaal niet happy met transferzomer’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie