EK finale:

Spanje

-

Engeland
14 juli 21:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

De records van Pelé, koning van het voetbal

Foto: De records van Pelé, koning van het voetbal

De voetbalwereld rouwt om het overlijden van Pelé. De Braziliaanse legende zal worden herinnerd als één van de beste voetballers ooit. Hij is de enige die 3 keer wereldkampioen werd en schreef nog veel meer records op zijn naam. Dit is waarom ze Pelé de koning van het voetbal noemen.

De jongste op een WK

In 1958 maakte de wereld kennis met Pelé. De 17-jarige aanvaller van Santos begon het WK in Zweden als wisselspeler, maar veroverde al snel een basisplaats en bracht Brazilië naar de finale. In de kwartfinale tegen Wales maakte hij de enige goal. In de halve finale tegen Frankrijk maakte hij een hattrick. En in de finale tegen Zweden (5-2) scoorde hij 2 keer.

Op de leeftijd van 17 jaar en 239 dagen was Pelé de jongste speler ooit die scoorde op het WK. Hij bezit ook nog steeds de records voor de jongste speler die een hattrick maakte, de jongste speler die scoorde in de finale en de jongste speler die wereldkampioen werd.

Drie keer wereldkampioen

In 1962 won Brazilië het WK opnieuw, maar de rol van Pelé was kleiner dan 4 jaar eerder. De aanvaller moest in Chili al na 2 wedstrijden geblesseerd afhaken. Op het WK van 1966 werd hij door harde overtredingen uit het toernooi geschopt, Brazilië werd voortijdig uitgeschakeld. Op zijn vierde en laatste WK schreef Pelé opnieuw geschiedenis in hoofdletters.

Brazilië kwam in 1970 met een sterk team naar het WK in Mexico. Pelé was één van de uitblinkers en bij veel doelpunten betrokken. In de finale tegen Italië scoorde hij de 1-0, het honderdste WK-doelpunt van Brazilië. De Goddelijke Kanaries wonnen met 4-1 en Pelé mocht de wereldbeker voor de derde keer omhoog houden. Hij is nog altijd de enige speler die 3 keer wereldkampioen werd, een prestatie die moeilijk is te evenaren.

Topscorer van Brazilië

De FIFA beschouwt Pelé als de enige voetballer die als tiener al 25 internationale goals maakte. Daarvoor had hij slechts 20 interlands nodig. Ook daarna bleef hij scoren voor zijn land. Bij het beëindigen van zijn interlandcarrière had Pele in totaal 77 goals gescoord in 92 interlands. Zijn naam prijkte jarenlang alleen bovenaan de topscorerslijst van Brazilië, maar Neymar heeft hem op het WK in Qatar geëvenaard. De aanvaller van Paris Saint-Germain scoorde in de kwartfinale tegen Kroatië zijn 77ste interlanddoelpunt.

Meeste assists op WK

Pelé was niet alleen een geweldige afmaker, maar ook een tacticus die ploeggenoten vrij voor de keeper kon zetten. Hij bezit het record voor de meeste assists op WK’s (10 in totaal) en de meeste assists op één enkel WK. In 1970 in Mexico gaf hij 6 assists, naast dat hij zelf 4 keer scoorde. Ook gaf Pelé van alle spelers ooit de meeste assists in finales van het WK (3 in totaal).

Topscorer Santos

Ook in clubverband zette Pelé records op zijn naam in 18 seizoenen bij Santos. Hij won zijn eerste prijs in 1958, de regionale competitie van São Paulo. In dat seizoen scoorde hij 58 goals, een ongelooflijk record. Uiteindelijk won Pelé met Santos 6 keer de landstitels, 2 keer de Copa Libertadores en 2 keer de wereldbeker voor clubs. In 659 officiële wedstrijden scoorde hij 643 goals, waarmee hij de clubtopscorer aller tijden is. Ook werd hij 9 keer uitgeroepen tot Braziliaans voetballer van het jaar.

Meeste goals ooit

Zowel Guinness World Records als de FIFA beschouwen Pelé als de voetballer met de meeste goals ooit. Volgens Guiness World Records maakte hij 1279 goals in 1363 wedstrijden, inclusief vriendschappelijke wedstrijden, jeugdwedstrijden en wedstrijden met de reserves. Volgens de FIFA waren het 1281 goals in evenveel wedstrijden. Pelé beweert dat hij in totaal 1283 goals heeft gescoord. Hoeveel het er ook waren, de organisaties zijn het erover eens dat niemand meer heeft gescoord dan Pelé.

Er zijn meer records die moeilijk te verifiëren zijn. Pelé zou de meeste kopgoals hebben gemaakt en de meeste goals in een kalenderjaar (127 goals in 1959). Dat aantal wordt wel door de FIFA erkend, maar er bestaat geen officieel record, omdat een database met wereldwijde informatie ontbreekt.

Een record dat wel te bewijzen is, is die van de meeste hattricks. In de cijfers van FIFA en CONMEBOL zijn 92 hattricks op naam van Pelé te vinden. Pelé heeft ook de meeste goals gemaakt in de Intercontinental Cup, de wedstrijd tussen de kampioen van Europa en de kampioen van Zuid-Amerika. Die finale wordt sinds 2004 niet meer gespeeld, dus dat record pakt niemand hem af.

Na zijn carrière

In 1977 sloot Pelé zijn carrière af bij New York Cosmos. De FIFA riep hem in 2000 uit tot voetballer van de eeuw, samen met Diego Maradona. Na zijn actieve carrière werd hij een wereldwijde ambassadeur van het voetbal.

De laatste jaren worstelde Pelé met zijn gezondheid. Eerder deze maand werd duidelijk dat de behandelingen tegen een darmtumor niet meer aansloegen. Vandaag, donderdag 29 december, overleed Pelé in een ziekenhuis in São Paulo in het bijzijn van zijn familie. Hij werd 82 jaar oud.

Was Pelé de beste ooit?

  • Ja
  • Nee
257+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie