De 5 grootste WK-verrassingen

Foto: De 5 grootste WK-verrassingen

We hebben inmiddels één WK-speelronde achter ons liggen, met daarin toch een flink aantal verrassingen. Er gebeurt altijd wat op zo’n eindtoernooi, in positieve of in negatieve zin. In dit artikel zet SoccerNews.nl de vijf grootste WK-verrassingen op een rijtje!

5. Andries Noppert onder de lat bij Oranje

Wie Louis van Gaal zegt, zegt ‘verrassingen’. En dan hebben we het niet over de cadeautjes die de bondscoach van het Nederlands elftal uitdeelt op partijtjes, want daar hebben we geen weet van. Op het wereldkampioenschap van 2014 in Brazilië verbaasde de eigengereide oefenmeester door Dirk Kuyt op de rechtsbackpositie te posteren, en ook voor het WK 2022 kreeg hij te maken met een gedachtenspinsel: Justin Bijlow werd tussen de palen verwacht bij Oranje, maar Van Gaal (en keeperstrainer Frans Hoek, die een dikke vinger in de pap heeft) koos voor sc Heerenveen-doelverdediger Andries Noppert. Die maakte zijn debuut tegen Senegal (2-0 zege) en hield zijn doel schoon. De Toren van Joure (2 meter, 6 centimeter) liet zich gelden met een aantal mooie reddingen!

4. Wedergeboorte van Tiki-Taka?

Onder aanvoering van spelers als Xavi Hernández en Andrés Iniesta stond Spanje lang aan de top: het Europees kampioenschap van 2008 werd gewonnen en het WK van 2010 ook, mede door de teen van Iker Casillas, die onze eigen Arjen Robben van scoren afhield. In 2014 werd La Furia Roja echter met 5-1 verslagen door Oranje, toen óók onder aanvoering van Van Gaal, en, laten we eerlijk zijn, ze waren natuurlijk ook een beetje over-the-hill. Spanje nam afscheid van een aantal oudgedienden (het bovengenoemde toverduo, maar ook Gerard Piqué, Sergio Ramos, noem ze allemaal maar op).

In het hier en nu kiest keuzeheer Luis Enrique voor de jeugd en die heeft hem vooralsnog niet in de steek gelaten. Onder meer Pedri, Gavi en Ferran Torres excelleerden tegen Costa Rica, dat werkelijk alle hoeken van het veld van het Al Thumama Stadium kreeg te zien. De eindstand was 7-0, de grootste overwinning van Spanje op een eindtoernooi ooit. Met Tiki-Taka maakte La Furia Roja zijn tegenstander horendol, al is het natuurlijk de vraag of de Spanjaarden dit kunnen herhalen tegen een opponent die ze wél het vuur aan de schenen legt.

3. Swingend voetbal van The Three Lions

Engeland kan… aanvallen? Nou ja, dat wisten we eigenlijk wel, maar bondscoach Gareth Southgate koos op de voorbije eindtoernooien (het EK 2020 en het WK 2018) steeds voor defensieve zekerheid, ondanks een surplus aan offensieve kwaliteit in zijn selectie. Tegen Iran was echter alles anders: Jude Bellingham speelde naast Declan Rice op het middenveld en het supertalent van Borussia Dortmund is iemand die altijd ‘vooruit denkt’.

Dat was ook wel te zien, want The Three Lions gaven hun tegenstander een pak rammel in het Khalifa International Stadium. Bellingham maakte de 1-0, Bukayo Saka de 2-0 en de 3-0, waarna Mehdi Taremi voor een ‘intermezzo’ zorgde met de 3-1. Vervolgens werd het echter 4-1 (Raheem Sterling), 5-1 (Marcus Rashford) en 6-1 (Jack Grealish). In de dertiende (!) minuut van de extra tijd bepaalde Taremi de eindstand vervolgens op 6-2 door een strafschop tegen de touwen te schieten. Eén zwaluw maakt natuurlijk nog geen zomer, maar vanavond om 20.00 uur kunnen de Engelsen bevestigen tegen de Verenigde Staten. Vaarwel betonvoetbal!

2. Duitsland nu al in de problemen

Het is misschien nog wat te vroeg om ‘Schade Deutschland, alles ist vorbei‘ in te zetten, maar onze oosterburen kenden natuurlijk wel een valse start van jewelste. De eerste helft verliep nog volgens plan, met de 1-0 (uit een penalty) van Manchester City-middenvelder Ilkay Gündogan. De Duitsers (en dan vooral Serge Gnabry) hadden het vizier echter niet op scherp staan, want ze hadden er 2-0, 3-0 of misschien wel 4-0 van kunnen maken, maar lieten dat na… En de ietwat ongepast arrogantie van Antonio Rüdiger (een… Usain Bolt-loopje) hielp ook al niet mee.

De Japanners kwamen terug in de wedstrijd via een doelpunt van Ritsu Doan en maakten dankbaar gebruik van de shock bij Die Mannschaft: Takuma Asano maakte er niet veel later zelfs 1-2 van. Nu zit er voor het Duitsland van Hansi Flick niets anders op dan de volgende wedstrijd te winnen. ‘Gelukkig’ hebben onze oosterburen op zondagavond een ‘makkelijke’ tegenstander… Spanje.

1. Uitglijder tijdens Messi’s ‘Last Dance’

Na het WK in Qatar neemt Lionel Messi afscheid als international van Argentinië, máár: de kleine aanvaller van Paris Saint-Germain, volgens velen de beste voetballer ter wereld (en misschien wel ooit) voelt zich eindelijk senang in het nationale team van zijn vaderland! Althans, dat was wat we telkens maar weer konden lezen voorafgaand aan het eerste WK-duel van de Argentijnen. Die moesten toch wel van het ‘nietige’ Saudi-Arabië kunnen winnen? Nee dus! Vanaf de penaltystip maakte de grote kleine baas himself er 1-0 van, maar daarna stokte de motor, al werden er wel een aantal goals afgekeurd wegens buitenspel. Discutabel welteverstaan, vooral die van Lautaro Martínez.

Hoe dan ook: in een tijdsbestek van vijf minuten draaiden de Saudi’s het helemaal om: Saleh Alshehri en Salem Aldawsari (wie kent ze niet?) maakten er 1-1 en 1-2 van. Saudi-Arabië trok een soort handbalverdediging op, een muur, en die wist Argentinië ondanks verwoede pogingen van Messi niet meer te doorbreken. Na afloop vierden de Arabieren de overwinning alsof ze net wereldkampioen geworden waren, maar geef ze eens ongelijk!

Maakt Messi twee goals tegen Mexico?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Wat is de grootste verrassing?

  • Noppert
  • Spanjes Tiki-Taka
  • Engelands overwinning
  • Duitslands nederlaag
  • Ondergang Argentinië en Messi
183+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie