Ajax wekt verbazing: “Catenaccio”

De analisten van ESPN hebben in de rust van het duel tussen Brighton & Hove Albion en Ajax met verbazing gereageerd op het Amsterdamse spel. Volgens Kenneth Perez en Marciano Vink speelden de bezoekers voor rust onbegrijpelijk.

Onwennig Ajax richt zich op verdedigen

Ajax besloot na het onvermijdelijke vertrek van Maurice Steijn om Hedwiges Maduro tijdelijk als hoofdtrainer aan te stellen, in afwachting van de komst van John van ‘t Schip. De oefenmeester besloot om Ajax in het Europa League-duel in Engeland defensiever te laten spelen, in de hoop dat het geen tegentreffer zou incasseren.

Het resulteerde in de eerste helft in een oppermachtig Brighton dat simpel tussen de linies van Ajax speelde. De ploeg van Maduro hield lang stand, maar drie minuten voor de theepauze was het alsnog raak. João Pedro Junqueira de Jesus was de doelpuntenmaker en zette de 1-0 voorsprong voor Brighton op het scorebord.

Hevige kritiek van Perez en Vink

Voor Perez was het in de rust dan ook duidelijk dat de Engelsen sterker waren en dat Ajax bepaald nog niet in de wedstrijd was gekomen. “Ajax speelt nu op deze manier, gegroepeerd naar achteren”, zo merkte Perez op. “Maar dat zit niet in ze. Geconcentreerd ten koste van alles de ruimtes klein houden, dat zit er gewoon niet in.”

Vink keek eveneens met verbazing naar de tactiek en vond Ajax voornamelijk onwennig spelen. “Als je de beslissing neemt om een soort catenaccio te spelen, dan moet je als je de bal verovert, wel vooruit kijken. Te veel Ajacieden hebben in hun hoofd: de bal moet achteruit. Zo verras je de tegenstander nooit.” Na ruim een uur spelen staat Ajax zelfs op een 2-0 achterstand.