Ajax geeft Brobbey laatste kans

Foto: Ajax geeft Brobbey laatste kans

De contractonderhandelingen tussen Ajax en Brian Brobbey houden de gemoederen nog steeds bezig. De 18-jarige spits besliste de competitiewedstrijd tegen Willem II met een doelpunt en een assist in de slotfase, waarna zijn teamgenoten een charme-offensief in de media startte. Het wel of niet spelen in de topper tegen AZ zal echter de échte intenties van Ajax weergeven. 

De invalbeurt van Brian Brobbey tegen Willem II was een sterk signaal van Erik ten Hag. De Ajax-trainer liet de van een blessure teruggekeerde Lassina Traoré samen met de 18-jarige spits aan de warming-up beginnen en gaf de voorkeur aan een invalbeurt van Brobbey, die het vertrouwen van zijn trainer niet beschaamde en de wedstrijd besliste met een doelpunt bij zijn eerste balcontact en een assist op Dusan Tadic

Brian Brobbey en Ajax

Daarmee schreef de jonge spits het volgende hoofdstuk aan één van de meest boeiende voetbalverhalen van dit seizoen. Aan het einde van vorig seizoen werd duidelijk dat Ajax zich toelegde op het verlengen van de contracten van een aantal talentvolle spelers. Mannen als Kenneth Taylor, Naci Ünüvar en Jurrien Timber verlengden hun verbintenis al voor een langere periode en Brobbey had ook in dat rijtje moeten staan. Ajax onderhandelt nu al ruim een half jaar met de zakenpartner van de talentvolle aanvaller (Mino Raiola), maar van witte rook is er nog allerminst sprake. 

De precieze reden van het ontbreken van een akkoord is onduidelijk. Wel is het een publiek geheim dat Raiola en de vertegenwoordigers van Ajax niet altijd door één deur kunnen en wanneer je aan een onderhandelingstafel plaatsneemt, is dat eerste over het algemeen al het halve werk. De invloedrijke zaakwaarnemer heeft er een handje van om zijn spelers aan te bieden bij de grotere clubs uit Europa en heeft dat ook in het geval van Brobbey gedaan, maar Ajax kan zich vastpinnen op één belangrijk gegeven: de voormalig pizzabakker is óók een zaakwaarnemer dat het grote plaatje voor zijn spelers belangrijk vindt. 


Daardoor was er na de komst van Sébastien Haller een scenario mogelijk dat Brobbey in de winterstop al zou vertrekken bij Ajax. De Amsterdammers haalden de boomlange Franse spits voor 22,5 miljoen euro op bij West Ham United, waardoor Brobbey een plaatsje zakte in de pikorde van het spitsengilde. Het daar tegenoverstaande vertrek van Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04) zorgde echter voor een lichtpuntje in de situatie van Brobbey, die in de wedstrijd tegen Willem II zijn geduld beloond zag worden met een invalbeurt ter faveure van Traoré. 

Charmeoffensief Ajax-sterren

Waar Huntelaar eigenhandig de wedstrijd tegen FC Twente (3-1 winst Ajax, red.) besliste, bleek Brobbey ook in staat te zijn om zich in korte tijd tot matchwinner te kronen. De 18-jarige spits had één balcontact nodig om zijn team op voorsprong te zetten. Wat opviel aan die goal, was de identieke manier zoals Ajax, net zoals met Huntelaar in de spits, de tegenstander aan het wankelen probeerde te brengen in de laatste minuten van de wedstrijd. Haller diende daarin als de grote bliksemafleider, waardoor de Franse spits zonder ook maar één bal aan te raken een grote rol speelde in het doelpunt van Brobbey. Doordat de recordaankoop zijn loopactie inzette, kon Brobbey in alle vrijheid richting de strafschopstip lopen en de bal daar in het doel werken. 

Na de glansrol voor het 18-jarige talent mocht hij van de Ajax-leiding echter niet voor de camera van ESPN of de NOS verschijnen om te praten over zijn invalbeurt. Die weigering houdt verband met de onderhandelingen tussen speler en club en de eerder gedane uitspraken van Brobbey (voor de camera van het Noordhollands Dagblad vertelde hij al dat de verlenging “goed zou komen”), maar de Amsterdammers lieten wel toe dat andere spelers binnen de Ajax-selectie hun zegje deden over de nabije toekomst van de 18-jarige goalgetter. Onder andere Davy Klaassen en Dusan Tadic, die op aangeven van Brobbey na lange tijd weer een doelpunt maakte, spraken hun hoop uit dat de talentvolle aanvaller zijn toekomst aan de Amsterdammers zou verbinden. 


Toch lijkt het onwaarschijnlijk dat deze mooie woorden Brobbey verleiden tot het zetten van een handtekening. De Ajax-aanvaller lijkt zich vooral druk te maken om zijn eigen perspectief (lees: speelminuten) bij de Amsterdammers en heeft zich in die zin in een luxe positie weten te spelen: op het moment dat Brobbey speelminuten maakt in het eerste van Ajax en doelpunten blijft maken, versterkt hij niet alleen zijn onderhandelingspositie tegenover Ajax, maar speelt hij zich ook in de kijker bij andere clubs. Aan de andere kant is het voor Ajax als Russische roulette: de club móét nu een beroep doen op Brobbey om hem te overtuigen dat hij, ondanks de komst van Haller, genoeg perspectief heeft in Amsterdam terwijl hij op het zelfde moment deze minuten kan gebruiken om zichzelf in de schijnwerpers te spelen. 

Laatste kans

Het is echter wel de vraag hoe lang Ajax Brobbey het hand nog boven het hoofd gaat houden. De Amsterdammers zijn zich bewust van de situatie en de invalbeurt tegen Willem II en het daarbij behorende charmeoffensief gelden wellicht als de laatste reddingsboei als het gaat om het langer vastleggen van de talentvolle aanvaller. Hoe groot de potentie ook van Brobbey ook is; Ajax kan het zichzelf niet veroorloven om spelers zoals Traoré buiten het elftal te laten om zo een halfjaar lang te hopen dat de jeugdinternational van Oranje een nieuw contract tekent. 

De komende weken worden daarom cruciaal voor zowel Ajax als Brobbey. Te beginnen met de wedstrijd van aankomend weekend tegen AZ. De Amsterdammers wonnen in het bekertoernooi van de Alkmaarse rivaal, maar dat ging niet in de overtuiging waarop je kunt stellen dat de derby van aankomende zondag een gelopen strijd is. In tegendeel: de ploeg uit Alkmaar móét van Ajax winnen om nog zicht te houden op de bovenste plaatsen in de Eredivisie en heeft onder andere in de Europa League bewezen dat het, als het moet, een meer dan prima counterploeg kan zijn. 


Dat Ajax de afgelopen weken vooral liet zien moeite te hebben om een strak georganiseerde defensie uit elkaar te spelen – en het dus een speler als Brobbey nodig had om het laatste zetje te geven naar een overwinning – kan voor de 18-jarige spits weer mogelijkheden bieden om zich te onderscheiden. Aan de andere kant kan je ook verwachten dat dit één van de laatste kansen zal zijn voor de contractrebel. Ajax zal de spits voor het blok moeten gaan zetten. Want hoe fijn het is dat Brobbey zijn minuten kan maken, op het moment dat hij aan het einde van dit seizoen vertrekt, heeft hij geen perspectief op speeltijd meer nodig.

Brobbey verdient meer kansen in Ajax 1

  • Nee, hij krijgt er al genoeg
  • Niet voordat hij zijn contract verlengt
  • Ja, laat hem spelen
2594+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
71+
Slot geeft duidelijkheid over ‘opmerkelijke keuze’
23:23
186+
De Jong verbaasd: “Zo zag de wedstrijd er helemaal niet uit”
23:12
119+
Ajax-fans lyrisch over terugkeer Van Gaal
23:06
222+
Iedereen roept hetzelfde over Hirving Lozano: ‘Wat…?’
22:57
88+
PSV bejubelt Teze en kan in extremis toch nog juichen
22:55
134+
Verrassende nederlaag Arsenal, drama voor Ten Hag
22:25
273+
‘Restant van RKC-Ajax vindt mogelijk pas na winterstop plaats’
22:14
201+
Slot gaat in op transfergerucht Giménez
22:03
419+
‘RTL 7-analist kan écht niet meer’
21:45
105+
Audiofragment van VAR-blunder bij Liverpool openbaar
21:29
97+
Bosz verklaart: “Vind hem absoluut nog niet fit genoeg”
21:01
972+
Van Gaal keert terug bij Ajax
20:47
604+
International ‘nooit meer in Oranje’
20:43
130+
Simeone geeft Slot groot compliment: “Hand van de trainer”
20:28
104+
De Jong voorspelt: “Hij wordt de beste verdediger ter wereld”
20:14
84+
Bosz zorgt in PSV-opstelling voor verschillende verrassingen
19:52
322+
Trauner waarschuwt Feyenoord voor ‘vuurwerk’
19:38
166+
AZ Onder 19 zet recordzege neer in Youth League
19:19
160+
Slot onthult basisspeler tegen Atlético Madrid
19:00
117+
Voorbeschouwing Atlético Madrid – Feyenoord: meesterbreinen met gehavende ploegen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie