Reserverol Onana is doodsteek voor ambities Ajax

Foto: Reserverol Onana is doodsteek voor ambities Ajax

Ajax neemt het woensdagavond op tegen Borussia Dortmund. De Duitsers zijn voorafgaand al gewaarschuwd, want in het heenduel in de Johan Cruijff Arena lieten de Amsterdammers hen alle hoeken van het veld zien. De topclub uit de Bundesliga ging met 4-0 onderuit, waardoor het de eerste plaats in de poule uit het zicht zag raken. Met een Remko Pasveer in topvorm is Ajax in Duitsland opnieuw de favoriet, al neemt de druk toe.

Houdt Pasveer vanavond de nul? Maak €252 van €100 bij bet365! 



Erik ten Hag beschikt dit seizoen weer over een selectie die in staat moet zijn om ver te komen in de Champions League. Het team is meer dan uitgebalanceerd. Waar Daley Blind, Dusan Tadic en Steven Berghuis de nodige ervaring binnen de selectie brengen, hebben Ryan Gravenberch, Antony en Jurriën Timber het talent in huis om de komende jaren naar een Europese topclub te verkassen. Daarnaast is ogenschijnlijk bij de individuele spelers duidelijk wat hun rol is dit seizoen, waardoor van onduidelijkheid geen sprake is.


De plaats onder de lat kan de komende maanden echter gedoe opleveren. Na bijna een jaar mag André Onana een dag na het uiduel met Borussia Dortmund weer op het wedstrijdformulier verschijnen, waardoor Ten Hag een belangrijke keuze moet maken. Naar verwachting begint de oefenmeester de aankomende weken met Pasveer op doel, maar wat doet Ten Hag wanneer de ervaren doelverdediger in eredivisie- en/of Champions League-duels een blunder maakt? En wat is voor Ten Hag belangrijker: prestaties of principes?

Sterke optredens Pasveer



Gedurende de laatste weken had Ajax niets te klagen over Pasveer. De keeper maakte tegen Sporting Portugal en FC Utrecht allerminst een sterke indruk, maar de afgelopen weken ontwikkelde hij zich tot de uitblinker van de Amsterdammers. Met geweldige reddingen tegen sc Heerenveen, Borussia Dortmund en PSV lukte het Pasveer om zich te onderscheiden en daarmee voor zijn ploeg punten binnen te halen. Het zorgde ervoor dat de discussie om voor Onana te kiezen naar de achtergrond verdween, maar volledig weg ging deze niet.

Op de persconferentie na de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo was Ten Hag echter duidelijk over de keeperssituatie. De hoofdtrainer sprak zijn vertrouwen uit in de richting van Pasveer die hij de afgelopen weken goed zag presteren. “Andre sluit aan, maar op dit moment is Remko onze eerste man”, stelde Ten Hag. “Ik vind dat een club als Ajax een goed keepersteam nodig heeft. Als daar gaten in komen, moet je actie ondernemen en de beste spelers die beschikbaar zijn bij elkaar zetten. Dan vechten ze het samen maar uit.”


Hoewel Pasveer de laatste weken boven verwachting presteerde, blijven de twijfels rondom zijn optredens hangen. De doelman mag zich dan wel onderscheiden met schitterende reddingen, maar bewees in zijn lange keepersloopbaan nooit dat hij in de Europese top voor verrassingen kan zorgen. In zijn periode bij PSV had hij Jeroen Zoet voor zich, waardoor zijn ervaring op Europees topniveau niet om over naar huis te schrijven is. Onana daarentegen bewees de laatste jaren wel degelijk zijn unieke kwaliteiten, waarmee de toekomst voor beide keepers vast lijkt te staan.

Vergelijking tussen keepers



Objectief gekeken naar de kwaliteiten van Onana en Pasveer lijkt de situatie helder te zijn. Waar Pasveer op een uitstekende manier zijn werk doet en daarmee een betrouwbare doelman is, kan de Kameroener zich terecht een keeper noemen die punten voor zijn ploeg pakt. Ajax had in het seizoen 2016/2017 nooit de finale van de Europa League behaald als Onana tegen Schalke 04 en Olympique Lyon niet een onwijs hoog niveau bereikte. Hetzelfde geldt voor het seizoen 2018/2019, toen Ajax in de Champions League Real Madrid en Juventus versloeg.

Het is begrijpelijk dat Marc Overmars liever niet heeft dat Ten Hag ervoor kiest om Onana in het basisteam te zetten, anderzijds kan de directeur voetbalzaken de situatie ook anders bekijken. Wanneer Ajax erin slaagt om wederom de kwartfinale of halve finale van het miljoenenbal te bereiken, dan stromen in Amsterdam opnieuw tientallen miljoenen euro’s binnen. Vervolgens kan de keeper aan het einde van het seizoen dan wel gratis de deur uitlopen, maar dan heeft Onana alsnog voor een groot bedrag gezorgd waarop Ajax de komende jaren kan teren.


Een overwinning van Ajax op Borussia Dortmund betekent dat de Amsterdammers bijna zeker zijn van de eerste plaats in de poule. In de competitie kan Pasveer uitstekend mee, waardoor Ten Hag de komende maanden geen haast heeft met zijn keuze wie hij op doel zet. Begin volgend kalenderjaar kan de trainer nergens anders uitkomen dan het opstellen van Onana. Het is niet alleen sportief, maar ook financieel de beste beslissing die Ajax kan maken. Met Pasveer heeft het dan een ijzersterke tweede keeper die er staat wanneer de club hem nodig heeft.

Wie moet Ten Hag opstellen?

  • Onana
  • Pasveer
1679+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
42+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
52+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
21+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
37+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
253+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
51+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
87+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
211+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
79+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
742+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
160+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
44+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
343+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
746+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
121+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
197+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
47+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
321+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
10+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
336+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie