Ajax-directeur eigenlijk heel ouderwets: “Terug naar het gogme van vroeger”

Foto: Ajax-directeur eigenlijk heel ouderwets: “Terug naar het gogme van vroeger”

Marijn Beuker heeft een nauwer inkijkje gegeven in welke kant hij op wil bij Ajax. De directeur voetbal van de Amsterdammers geeft aan dat in zijn visie veel Cruijffiaanse principes centraal staan. Hij meent terug naar de basis te willen en dus helemaal niet zo innovatief te zijn.

Marijn Beuker vertelt welke principes hij belangrijk vindt bij de hervorming van Ajax

In gesprek met Ajax Life doet Beuker een boekje open welke richting hij op wil met Ajax, en dan met name de jeugdopleiding. “Spelintelligentie en snel denken gaat voor Ajax onderscheidend worden. We moeten terug naar het gogme van vroeger”, doelt de bestuurder op de periode van Johan Cruijff in de jaren zestig en zeventig.

Over Beuker wordt vaak gezegd dat hij een innovator is, maar zelf plaatst hij een kanttekening. “Je wordt snel innovatief genoemd als je wat jonger bent waarschijnlijk, maar eigenlijk ben ik heel ouderwets”, stelt de Ajax-directeur, die verantwoordelijk is voor het aansturen van het gehele voetbalproces in Amsterdam en ook de jeugdopleiding moet hervormen. “Ik huldig de principes van het straatvoetbal. Spelers leren vallen, beter balanceren in de ongereptheid van de straat en in chaos en variatie kunnen trainen. Die ouderwetse cultuur gieten we in een nieuw jasje.”

Terug naar de basis

Beuker noemt een voorbeeld wat hij in de jeugd gaat veranderen. “We gaan een veld omvormen tot vier kleine veldjes met zand, steen, asfalt en gravel. Niemand heeft dat, dus heet het innovatie, maar eigenlijk gaan we terug naar de basis. Spelers vertellen hoe hun brein werkt, hoe je hersenen kunt beïnvloeden en hoe we dat op het veld in een georganiseerde chaos laten terugkeren. De grootste innovatie is dus eigenlijk teruggaan naar de essentie van voetbal.”

De 39-jarige bestuurder heeft ook een duidelijk idee over de ideale invulling van de staf bij jeugdteams. Beuker wil een didactisch sterk persoon samenwerken met een oud-prof. “Daar zetten we zwaar op in. Daarbij gaat het vooral om de combinatie tussen die twee. Het is niet goed als mensen alleen maar bezig zijn met details vanuit hun eigen ervaring, maar ook niet als dit ontbreekt.”

Stipt Beuker goede punten aan?

  • Ja, klinkt top
  • Nou, niet echt…
246+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie