Tadic zit Ajax-toptransfer in de weg

Foto: Tadic zit Ajax-toptransfer in de weg

Dusan Tadic en Ajax zijn een match voor in de eeuwigheid. De Servische aanvoerder van de Amsterdammers wimpelde de interesse van AC Milan af, verlengde zijn contract bij Ajax met één jaar en lijkt zich de komende jaren te verzekeren van een basisplek in het team van Erik ten Hag. Dat betekent echter niet alleen maar rozengeur en maneschijn voor de Tukkerse trainer van de Amsterdammers. 

Dusan Tadic is sinds zijn komst naar Ajax een klasse apart in de selectie van de Amsterdammers. De landskampioen kon de Servische aanvaller terug naar de Eredivisie halen nadat hij een paar seizoenen indruk maakte in de Premier League bij Southampton. De sterke linksbuiten, die ook in de spits, als aanvallende middenvelder en eventueel ook als rechtsbuiten uit de voeten kan, had slechts een paar weken nodig om zijn meerwaarde te bewijzen. Een rol die door de jaren heen alleen maar verder is gegroeid. Zo ver dat Tadic misschien wel de enige speler is in de Ajax-selectie die altijd gegarandeerd is van een basisplaats. Dat laatste lijkt een zegen, maar het begint ook een vloek te worden voor Ajax. 

Dusan Tadic en Ajax

De onaantastbare positie van Tadic heeft natuurlijk wel een duidelijke sportieve reden. De Servische aanvaller is sinds zijn komst naar Ajax (2019) niet alleen de leider van de Amsterdammers in het veld, ook qua rendement is hij sinds zijn eerste minuten in de Johan Cruijff ArenA een klasse apart in de selectie van de Amsterdammers. Tadic heeft zijn status dus niet alleen verdiend door zijn jaren in de Premier League, de ervaren aanvaller maakte die status de afgelopen jaren ook bijna wekelijks waar in het shirt van de Amsterdammers. Daarmee lijkt er geen discussie te bestaan wie de linksbuiten van Ajax is het aankomende voetbaljaar. Daar ligt dan ook meteen het probleem voor de Amsterdammers. 

Want op het moment dat je in 150 wedstrijden 76 doelpunten maakt en 70 assists geeft voor je club (146 beslissende acties in 150 wedstrijden) is het niet gek dat je voor de trainer van grote waarde bent. Tadic lijkt dat ook nog wel even te blijven: de 32-jarige aanvaller verlengde zijn contract onlangs nog met één jaar en lijkt daarmee voorlopig de vaste linksbuiten van Ajax te blijven. De contractverlening kwam echter niet uit de lucht vallen, waardoor het wel interessant is om te bekijken wat de volgende move van de Amsterdammers wordt. 


Ten Hag heeft volgens De Telegraaf met zijn vuist op tafel geslagen om ervoor te zorgen dat Ajax in de komende zestien dagen nog een snelle buitenspeler contracteert. De trainer wil deze graag aan zijn selectie toevoegen als back-up voor Tadic, die dit seizoen wellicht meer rust gaat krijgen dan de voorgaande jaren bij elkaar. Het vinden van een geschikte back-up is echter een lastigere taak dan de kwaliteit van de basis te verbeteren, en dat lijkt directeur spelerszaken Marc Overmars ook te ervaren. 

Oussama Idrissi en Kamaldeen Sulemana

Want het probleem van een waardige vervanger voor Tadic is al meer dan één seizoen het probleem voor Ajax. In de winterstop kwam daardoor de naam van Kamaldeen Sulemana voor het eerst in de pers. De 19-jarige rechtsbenige linksbuiten, die qua speelstijl wordt vergeleken met de Braziliaanse superster Neymar Jr. (Paris Saint-Germain), zou in de winterstop van vorig seizoen naar Amsterdam moeten komen, maar uiteindelijk durfde Overmars het niet aan om de jongeling te contracteren. De vraagprijs van FC Nordsjaelland lag destijds nog te hoog, Sulemana had net één seizoen in Europa achter de rug, dus Ajax koos ervoor om Oussama Idrissi te huren van Sevilla in plaats van een miljoenensom neer te tellen voor Sulemana. 

Op het moment dat je de invalbeurten van Idrissi achter elkaar zet, is het maar goed dat Ajax geen miljoenen neertelde voor een back-up voor Tadic. Idrissi’s rol was dermate beperkt bij Ajax dat hij zich een half seizoen lang de hele week moest trainen voor een invalbeurt van een paar minuten. Na afloop van de competitie van vorig seizoen kwam Ajax echter terug voor Sulemana, wat het begin bleek van een wekenlange soap met als hamvraag: komt ‘ie wel of komt ‘ie niet? Er lag een persoonlijk akkoord, een akkoord tussen de clubs, maar Sulemana bleef de beslissing maar voor zichzelf uitschuiven, om uiteindelijk Ajax de stekker uit de deal te laten trekken. Iemand die zo lang twijfelde, was de zestien miljoen euro die Ajax wilde betalen niet waard. De reden dat hij zoveel twijfelde? Als je als toptalent bij een grotere club aankomt en je hebt op jouw positie concurrentie van de belangrijkste speler (Tadic, red.) dan heb je niet veel perspectief op een reeks basisplaatsen op je sterkste positie. 


Dat Tadic de interesse van AC Milan uitstekend uitspeelde bij Ajax – die contractverlening kwam na het moment dat bekend werd dat Berghuis zo’n vier miljoen euro per jaar gaat verdienen en dat Tadic een dik contract bij AC Milan kon tekenen – en Ajax zijn aanvoerder kosten wat het kost wilde behouden, zorgde ervoor dat de concurrentiepositie van een nieuwe linksbuiten ongeveer hetzelfde is als Idrissi. En ja, als je jezelf dan in Sulemana’s schoenen verplaatst, dan is het niet eens gek dat hij twijfelde over Ajax en later voor een contract bij Stade Rennes koos. 

Steven Bergwijn 

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de mogelijke transfer van Steven Bergwijn. De Oranje-international zit in een lastige situatie bij Tottenham Hotspur, waar hij sinds zijn overgang van PSV tussen de bank en de basis blijft vallen. De rechtsbenige linksbuiten werd al tijdens zijn tijd als PSV’er aan Ajax gelinkt en de Amsterdammers zijn hun voormalig jeugdspeler nog steeds niet vergeten. Volgens De Telegraaf is Ajax nog altijd nadrukkelijk geïnteresseerd om Bergwijn definitief over te nemen van Tottenham Hotspur, en dus niet via een huurconstructie zoals bij Idrissi werd verwezenlijkt. Of dat ook een realistische kaart is om te spelen, valt nog wel te betwijfelen. 

Bergwijn heeft nog een doorlopend contract bij Tottenham en kostte de Londenaren zo’n dertig miljoen euro om hem over te nemen. Spurs zal minimaal eenzelfde bedrag willen toucheren bij een uitgaande transfer van Bergwijn. Daardoor wordt het voor Ajax een lastig verhaal: de club liet al weten dat het geen ‘Haller-achtige’ bedragen op tafel zou leggen deze zomer en gaf bij monde van Overmars al aan dat het ook moet verkopen om de financiële huishouding van de club op orde te houden, helemaal na een corona-jaar als vorig voetbaljaar. 


Meer realistisch lijkt de optie om opnieuw een Zuid-Amerikaans talent uit de hoge hoed te toveren de komende twee weken. Ajax scout de afgelopen jaren intensief op dat werelddeel en haalde onder andere Davinson Sánchez, Lisandro Martínez en Edson Álvarez al naar Europa. Een andere optie is het inzetten van de eigen jeugd, waar talenten zoals Naci Ünüvar al jaren op de deur kloppen voor een serieuze kans in het eerste elftal. Dat laatste lijkt de meest voor de hand liggende optie, maar aan de andere kant: op het moment dat Ten Hag één van die spelers wél geschikt vond als back-up voor Tadic, dan had Ten Hag in eerste instantie al niet met zijn vuist op tafel hoeven slaan om een nieuwe, snelle vleugelspeler aan zijn selectie toe te kunnen voegen.

Wie wordt de back-up van Tadic?

  • Steven Bergwijn
  • Jeugdspeler Ajax
  • Zuid-Amerikaanse verrassing
  • Anders
4413+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
44+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
58+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
22+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
39+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
258+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
53+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
88+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
219+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
82+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
766+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
163+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
45+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
352+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
751+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
121+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
200+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
47+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
323+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
10+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
338+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie