LEESTIP: Ajacieden met vertrekwens tussen hoop en vrees

Foto: LEESTIP: Ajacieden met vertrekwens tussen hoop en vrees

Ajax had zich al neergelegd bij een leegloop in de zomer, maar door de coronacrisis worden alle toekomstplannen nu kritisch bekeken. De transfermarkt dreigt compleet in te storten en dus is de grote vraag of er na Hakim Ziyech (Chelsea) meer Ajacieden vertrekken naar het buitenland. Hoe is de situatie op dit moment?



In de voetbalwereld valt niets uit te sluiten. Er hoeft maar één dominosteentje om te vallen om alles in beweging te brengen en onverwachtse wendingen liggen altijd op de loer, maar de schijnwerpers zijn voor de komende transferzomer vooral gericht op André Onana, Sergiño Dest, Nicolás Tagliafico en Donny van de Beek. Daarnaast is het onzeker wat er gaat gebeuren met reservedoelman Bruno Varela, Joël Veltman, Edson Álvarez, Razvan Marin, David Neres en Klaas-Jan Huntelaar. We nemen ze één voor één door.

André Onana

De Telegraaf pakte maandagavond uit met het nieuws dat FC Barcelona concreet in de markt is voor Onana. De Catalanen zouden verschillende spelers in de deal met Ajax willen betrekken met het oog op de financiële situatie, maar op dit moment blijft de leiding in Amsterdam vasthouden aan de vastgestelde vraagprijs van naar verluidt veertig miljoen euro. Sterker nog: directeur Marc Overmars probeert de sterkhouder zelfs te verleiden tot wéér een extra jaar in de Johan Cruijff ArenA.

Maakt Ajax kans om Onana te behouden? Alles staat of valt deze zomer met de wijze waarop de transfermarkt zich gaat ontwikkelen. De Kameroener heeft officieel laten weten te willen vertrekken en hij wil de clubleiding houden aan de afspraak die een jaar geleden werd gemaakt. Het is dus aan de geïnteresseerde clubs om Ajax te overtuigen. Lukt dat, dan is Onana na dit seizoen vertrokken. Maar welke club hoest tijdens deze onzekere tijd een miljoen of veertig op voor een doelman van Ajax?

Bruno Varela

Varela werd anderhalf jaar geleden na een horroroptreden van Kostas Lamprou op huurbasis overgenomen door Ajax. Vooralsnog mocht de doelman driemaal aantreden in een officieel duel. Het bekerduel met SV Spakenburg (7-0) verliep vlekkeloos, maar uit bij FC Groningen (2-1) en Getafe (2-0) kon hij zijn meerwaarde voor Ajax niet onderstrepen. Varela ligt volgens ingewijden heel goed in de groep, maar lijkt niet in aanmerking te komen om Onana op te volgen als nummer één. Dat maakt zijn toekomst als Ajacied zeer onzeker.

Sergiño Dest

Dest heeft amper een jaar nodig gehad om definitief door te breken bij Ajax. De rechtsback greep zijn kans gedurende de oefencampagne en mocht het voorbije Eredivisie-seizoen veel minuten maken in de ploeg van Erik ten Hag. In januari had Dest zelfs al kunnen verhuizen naar Bayern München, ware het niet dat Ajax dat te vroeg vond om akkoord te gaan. Voor volgend seizoen lijkt de kans fiftyfifty. Duitse media claimen dat Dest nog altijd een topkandidaat is in München, waar Nederlandse media juist stellen dat de transfer ‘on hold’ staat en zelfs dreigt te mislukken.

Nicolás Tagliafico

Tagliafico liet zich net als Onana overtuigen om dit seizoen nog bij Ajax te blijven, maar ook de Argentijnse linksback heeft voor deze zomer een vertrekwens. Recentelijk werd FC Barcelona nog naar voren geschoven als optie, wat een hereniging zou betekenen met Frenkie de Jong en natuurlijk collega-international Lionel Messi. Tagliafico is op dit moment afhankelijk van het verloop van de transfermarkt: komt er een interessante club voorbij die het benodigde transferbedrag op tafel wil leggen? Tagliafico viert eind augustus zijn 28ste verjaardag, dus eigenlijk is dit wel hét moment om de stap te maken…

Joël Veltman

Veltman had Ajax vorig jaar eigenlijk al willen verlaten. Gezien het vertrek van Matthijs de Ligt wenste de directie niet mee te werken en werd hem een transfervrije status in het vooruitzicht gesteld voor deze zomer. Opvallend genoeg besloot Veltman juist om zijn contract nog een jaar te verlengen, met de belofte dat er deze zomer te praten viel over een avontuur in het buitenland. Maar kiest de verdediger voor een avontuur in het buitenland na een zware knieblessure terwijl de wereld in brand staat? Veltman liet recentelijk doorschemeren dat de twijfel toeslaat.

Edson Álvarez

Ajax betaalde in 2019 vijftien miljoen euro voor de handtekening van Álvarez. De Mexicaan werd in de beginmaanden gebruikt in de ‘Champions League-variant’, maar de periode voor de uitbraak van het coronavirus zat hij vooral veel op de reservebank. In het bekerduel met FC Utrecht bewees hij bovendien niet het ongelijk van trainer Ten Hag. Zijn perspectief lijkt voorlopig niet te verbeteren en dus zou Ajax kunnen kiezen voor een scenario à la Maximilian Wöber, maar daar staat wel een behoorlijk prijskaartje tegenover. Een alternatief is om Álvarez net als Lisandro Magallán te verhuren met optie tot koop, maar op dit moment is de kans op gezichtsverlies levensgroot.

Razvan Marin

Ook Marin is allesbehalve geslaagd in Amsterdam. De Roemeen had dé opvolger moeten worden van Frenkie de Jong, maar in sneltreinvaart werd de middenvelder door Ten Hag naar de bank gebonjourd. Spelers als Ryan Gravenberch en Carel Eiting kregen de maanden voorafgaand aan deze crisis zelfs de voorkeur op het middenveld. Voor de aankoop van twaalf miljoen euro is naar verluidt belangstelling getoond uit Nederland, België en zelfs uit grotere voetballanden. Er gaan geluiden dat Marin niet terug wil naar België, maar kan hij dat standpunt overeind houden als bankzitten bij Ajax het alternatief is?

Donny van de Beek

Transfersoaps zijn de laatste jaren inherent aan Ajax. Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt werden al máánden bestookt met uiteenlopende verhalen voordat er eindelijk duidelijkheid kwam, en Van de Beek is de volgende speler in dat rijtje. Gevoelsmatig had Ajax vorig jaar zomer al afscheid genomen toen Real Madrid voor hem op de stoep stond, maar tot op de dag van vandaag is er geen akkoord bereikt. Gaat de Spaanse grootmacht alsnog zo’n 55 miljoen euro overmaken nu La Liga een gigantische financiële opdoffer tegemoet gaat? Daarnaast gaan er geruchten dat coach Zinedine Zidane niet heel enthousiast is over de Ajax-middenvelder…

Er zijn ook andere opties voor Van de Beek. Manchester United en Juventus werden recentelijk weer ter sprake gebracht, maar ook clubs als Everton en Newcastle United zouden wel heil zien in een samenwerking. Van de Beek heeft eerder laten weten kieskeurig te werk te gaan. Mocht de ideale aanbieding uitblijven, dan geeft hij volgend seizoen weer alles voor ‘zijn’ Ajax.

David Neres

Neres zag begin 2019 een lucratief avontuur in China mislukken en in de daaropvolgende zomer kreeg Ajax het opnieuw voor elkaar om de Braziliaan te behouden. Deze zomer zou de vleugelaanvaller dan toch echt vertrekken, zo was de verwachting. Een tegenvallende start, een maandenlange absentie door een blessure en de coronacrisis gezamenlijk maken de kans echter gering dat Neres deze zomer zijn gewenste transfer krijgt.

Klaas-Jan Huntelaar

Zelfs op 36-jarige leeftijd blijft Huntelaar hongerig naar succes. Ajax heeft het contract van de spits formeel opgezegd, maar club en speler gaan nog in gesprek over volgend seizoen. Huntelaar voelt de hete adem van aanstormende talenten in zijn nek en kan er ook voor kiezen om nog één laatste transfer te maken. Zijn oude club sc Heerenveen zou deze zomer een hereniging tot stand willen brengen. Een mooi afscheid komt The Hunter in ieder geval toe.

Wie moet Ajax sowieso proberen te houden?

  • Onana
  • Varela
  • Dest
  • Tagliafico
  • Veltman
  • Álvarez
  • Marin
  • Van de Beek
  • Neres
  • Huntelaar
621+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
73+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
79+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
34+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
46+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
293+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
59+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
97+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
255+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
84+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
938+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
170+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
47+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
414+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
775+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
122+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
204+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
47+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
332+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
11+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
351+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie