Sassuolo

Sassuolo

Prijzenkast

1x Serie B

1x Serie C1

Het laatste nieuws over Sassuolo

Sassuolo is een Italiaanse voetbalclub uit Sassuolo. Thuiswedstrijden van I Neroverdi worden afgewerkt in het Mapei Stadion-Stadio Città del Tricolore.

  • Sassuolo werd in 1920 opgericht
  • Het MAPEI Stadium – Città del Tricolore is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van het team luidt ‘I Neroverdi’
  • Het team behaalde titels in de lagere divisies van Italië

Van Serie C2 naar Serie A

US Sassuolo werd in 1920 opgericht. De voetbalclub sloot zich datzelfde jaar aan bij de Italiaanse voetbalbond (FIGC). Jarenlang speelde het team mee op amateurtoernooien in de regio Emilia, dat later is samengevoegd met de regio Romagna. Op deze wijze kwam men onder meer in de kunde met AC Carpi als tegenstander. Deze club is uitgegroeid tot de voornaamste rivaal.

Sassuolo Football Club fuseerde in 1966 met Sassuolo Sportiva. De fusieclub ging verder onder de naam Sassuolo Sportiva Football Club. Lange tijd was het team vooral te bewonderen in het Italiaanse amateurvoetbal, maar in het seizoen 1967-1968 kwam daar verandering in. Als kampioen van de Girone B van de Prima Categoria wist men te promoveren naar de Serie D.

Eerste stappen als profclub

Als Serie B-debutant kreeg Sassuolo te maken met tegenstanders als Carpi en Parma. Het debuutseizoen leverde een zeer respectabele achtste plaats op. De daaropvolgende seizoenen verliepen beduidend moeizamer, waardoor de club in 1973 toch weer afdaalde naar het regionale clubvoetbal. In de tussentijd maakte het team een gedaantewijziging door in de vorm van andere clubkleuren: de groen-zwarte combinatie werd een feit.

In de periode 1968-1978 speelde Sassuolo hoofdzakelijk in de Serie D. De daaropvolgende decennia speelden zich hoofdzakelijk af tussen de Serie C2 en de nog lagere regionen van het Italiaanse voetbal. Omstreeks 2000 speelde men dan ook geen enkele rol van betekenis, maar in 2006 wist men eindelijk een stap omhoog te maken. In de finaleronde van de play-offs wisten I Neroverdi af te rekenen met Sansovino.

Fans van Sassuolo
Fans van Sassuolo (Pro Shots)

Historische promoties

Gian Marco Remondina leidde Sassuolo in 2007 meteen naar de play-offs om promotie naar de Serie B. AC Monza wist deze droom te verpesten, waarna hij de overstap maakte naar Piacenza. Hij werd opgevolgd door Massimiliano Allegri. Onder leiding van de voormalig Serie A-voetballer wist het team de succesformule door te ontwikkelen. Dit leidde in 2008 tot het Serie C1-kampioenschap.

Dankzij de historische promotie verdiende Allegri een kans bij Serie A-club Cagliari. Zijn opvolger Andrea Mandorlini vertrok al na één seizoen, maar met een zevende plaats in de Serie B liet hij het team voortreffelijk achter. Stefano Pioli leidde de club vervolgens naar een vierde plaats. Na een dip in 2011 (zestiende) wist Sassuolo zich uitstekend te herpakken. Dit leidde in 2013 tot het kampioenschap in de Serie B onder leiding van Eusebio Di Francesco.

De eerste Serie A-jaren

In de zomer van 2013 mocht Sassuolo strijden om de zogeheten TIM Trophy. De promovendus zorgde voor een grote verrassing door zowel Juventus (na strafschoppen) en AC Milan (2-1) te verslaan. Voor het eerst sinds de oprichting wist een niet-topclub deze trofee binnen te slepen. In competitieverband opende de club met een 2-0 nederlaag bij Torino, waarna een week later ook Livorno een maatje te sterk bleek (1-4). Simone Zaza schreef geschiedenis door de eerste Serie A-treffer van Sassuolo te produceren.

Pas op 25 september 2013 wist Sassuolo een eerste punt binnen te slepen ten koste van Napoli (1-1). Bijna een maand later volgde de eerste overwinning door Bologna met 2-1 te verrassen. Het bestuur raakte tijdens het seizoen meermaals in paniek door enkele trainerswissel door te voeren, maar de terugkeer van Di Francesco zorgde voor opluchting. De overwinningen op Fiorentina (3-4) en Genoa (4-2) in mei 2014 zorgden ternauwernood voor lijfsbehoud. Domenico Berardi groeide uit tot de grote smaakmaker.

Het tweede Serie A-seizoen verliep aanmerkelijk beter. Sassuolo wist zich moeiteloos te handhaven door af te sluiten op de twaalfde plaats. Dit zorgde voor veel vertrouwen richting het seizoen 2015-2016, waarin men een nieuwe recordklassering vestigde: zesde. Voor het eerst in de clubgeschiedenis veroverden I Neroverdi een Europees ticket (voorronde Europa League). Naast Berardi maakten spelers als Francesco Acerbi, Paolo Cannavaro, Lorenzo Pellegrini, Matteo Politano en Sime Vrsaljko deel uit van dit succesteam.

Italiaanse middenmoter

Sassuolo groeide na de zesde plaats van 2016 uit tot een echte middenmoter in de Serie A. In de periode 2017-2023 eindigde men steevast tussen de achtste en dertiende plaats. De club bereikte in 2022 voor het eerst de laatste acht van het Coppa Italia-toernooi, maar sneuvelde door toedoen van Juventus (2-1).

Rivaliteit

AC Carpi is de aartsrivaal van Sassuolo. Er is eveneens sprake van serieuze rivaliteit met Modena (onderlinge wedstrijden staan bekend als de Derby della Ghirlandina) en Cesena.


Europees voetbal

Sassuolo debuteerde in het seizoen 2016-2017 op het Europese strijdtoneel. De nummer zes van de Serie A overleefde de kwalificatiefase van de Europa League. Op dit podium wist men een fraaie 3-0 zege te behalen op Athletic Bilbao, maar dit bleek het enige echte hoogtepunt van die campagne. In de groep met eveneens KRC Genk en Rapid Wien eindigden zij op een teleurstellende vierde plaats.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Sassuolo gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Ryan Flamingo2021-heden
Abdou Harroui2021-2023
Timo Letschert2016-2019

Het stadion

Het Mapei Stadium – Città del Tricolore is de thuisbasis van Sassuolo. Ook thuiswedstrijden van AC Reggiana worden afgewerkt in dit stadion. Het stadion, dat in 1995 het Stadio Mirabello verving, heeft een hedendaagse capaciteit van 21.525 plaatsen.


Veelgestelde vragen over Sassuolo

Wanneer is Sassuolo opgericht?

In 1920

Wat is het adres van het Mapei Stadium – Città del Tricolore?

Mapei Stadium – Città del Tricolore
Piazzale Atleti Azzuri D’Italia, 1, 42122 Reggio Emilia RE
Italië

Wat is de capaciteit van het Mapei Stadium – Città del Tricolore?

21.525 plaatsen

Wat is de website van Sassuolo?

Klik hier om Sassuolo online te bezoeken

Waar kan ik Sassuolo vinden op sociale media?

Sassuolo is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 7 mei 2024

Populaire spelers Sassuolo

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie