Espanyol

Barcelona

Prijzenkast

4x Copa del Rey

1x Segunda División

Het laatste nieuws over Espanyol

Espanyol is een Spaanse voetbalclub uit Barcelona. Thuiswedstrijden van Los Pericos worden afgewerkt in het Estadi Cornellà-El Prat.

  • Espanyol werd in 1900 opgericht
  • Het Estadi Cornellà-El Prat is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van het team luidt ‘Los Pericos’
  • Espanyol won de Copa del Rey viermaal
  • FC Barcelona is de aartsrivaal

De andere voetbaltrots van Barcelona

Espanyol werd op 28 oktober 1900 door student Ángel Rodríguez Ruiz opgericht als Sociedad Española de Football. In het daaropvolgende jaar besloot de eerste Spaanse voetbalclub zonder Britse of Centraal Europese roots de naam te veranderen in Club Español de Fútbol. Deze naam is gedurende de twintigste eeuw meermaals gewijzigd, totdat men in februari 1995 de Catalaanse spelling besloot te hanteren. Sindsdien staat de Catalaanse formatie officieel bekend als Reial Club Deportiu (RCD) Espanyol de Barcelona.

In 1903 won Espanyol de eerste prijs uit de clubgeschiedenis: de Campionat de Catalunya. Een jaar later bereikte men voor het eerst de finale van de Copa del Rey, maar titelverdediger Athletic Bilbao trok aan het langste eind (2-3). De beginjaren verliepen niet zonder problemen. In 1906 kampte de club zelfs met een gebrek aan spelers, aangezien het gros als student bekend stond. X Sporting Club profiteerde optimaal door een aantal spelers weg te kapen bij Espanyol en boekte daarmee succes.

Espanyol werd pas in 1909 nieuw leven ingeblazen door de terugkeer van oud-studenten naar Barcelona. Met de heroprichting van Club Español de Football kon de club weer verder. De Catalaanse formatie bereikte in 1911 en 1915 opnieuw de finale van de Copa del Rey, maar verloor in beide seizoenen van Athletic Bilbao. In de eigen regio had men meer succes. Zowel in 1912, 1915 als 1918 kroonde Espanyol zich tot winnaar van het Campionat de Catalunya.

Het logo van Espanyol
Het logo van Espanyol (Pro Shots)

Eerste Copa del Rey

Aan het einde van de jaren twintig introduceerde Spanje eindelijk landelijke voetbalcompetities. Espanyol behoorde in 1929 tot de eerste tien deelnemers aan de Primera División. Waar stadgenoot FC Barcelona zich tot de eerste landskampioen kroonde, daar noteerden Los Pericos een zevende plaats op de ranglijst. In het Spaanse bekertoernooi schreef men geschiedenis door de allereerste Copa del Rey in de prijzenkast te plaatsen. Real Madrid kreeg in de finale klop (2-1).

Espanyol eindigde in het seizoen 1929-1930 als vierde in de Primera División. Drie jaar later steeg de club zelfs naar de derde plaats op de ranglijst. Na de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) keerden de Catalanen krachtig terug middels een vijfde plaats én de tweede bekertriomf. Espanyol veroverde de Copa del Generalísimo van 1940 door Real Madrid in het hol van de leeuw met 3-2 te verslaan. Francisco Mas Piquet maakte in de verlenging het winnende doelpunt. Bijna prolongeerde men de bekerwinst in 1941, maar Valencia trok aan het langste eind (1-3).

In 1947 en 1957 eindigde Espanyol opnieuw als runner-up in het Spaanse bekertoernooi. Tussendoor noteerde de club tweemaal een vierde plaats in de Primera División, maar dat succes kon niet worden doorgetrokken in de daaropvolgende jaren. Het LaLiga-verblijf kwam in 1962 zelf abrupt ten einde door als dertiende te eindigen. In de play-offs om promotie/degradatie moest men buigen voor Real Valladolid.

Ups en downs

Als runner-up in de Segunda División wist Espanyol in 1962 alweer terug te keren op het hoogste niveau. In 1967 eindigde de Catalaanse formatie zelfs als derde in de Primera División, op tien punten van landskampioen Real Madrid. Het bleek een incident, aangezien men in 1969 opnieuw afdaalde naar het tweede niveau. Ook ditmaal bleef de schade beperkt tot één seizoen. Espanyol beleefde een geslaagde comeback door opnieuw als derde te eindigen in 1973 en 1987.

De derde plaats van 1987 bezorgde Espanyol een ticket voor de UEFA Cup. Los Pericos beleefden een geslaagde campagne door de finale te bereiken onder coach Javier Clemente, hoewel men in competitieverband een vrije val maakte. Degradatie kon in 1988 nog worden afgewend (vijftiende), maar een jaar later kwam het Primera División-avontuur toch weer ten einde. Espanyol had ook ditmaal slechts één seizoen nodig om promotie naar de hoogste divisie af te dwingen.

Nieuw Copa del Rey-succes

Espanyol degradeerde in 1993 voor de vierde keer uit de clubgeschiedenis. De club herstelde zich wéér met een snelle promotie en ditmaal zelfs met de Segunda División-titel als beloning. Men beleefde een geslaagde comeback door achtereenvolgens als zesde en vierde te eindigen in de Primera División. Die ontwikkeling kreeg geen passend vervolg, maar in 2000 boekte Espanyol wel voor het eerst sinds 1940 weer succes in het Copa del Rey-toernooi. Atlético Madrid moest in de finale met 2-1 buigen.

De bekerwinnaar wist in het seizoen 2000-2001 de UEFA Cup-finale te bereiken. Het succes smaakte naar meer. In het seizoen 2005-2006 won Espanyol opnieuw de Copa del Rey na een 4-1 overwinning op Real Zaragoza. Luis García (tweemaal), Coro en Raúl Tamudo verschenen op het scoreformulier. Laatstgenoemde groeide uit tot een clubicoon door in totaal 140 doelpunten te produceren in 389 wedstrijden. Geen enkele speler scoorde vaker in het Espanyol-tenue.

Dood Jarque werpt sluier

Espanyol nam in mei 2009 afscheid van het Estadio Olímpico de Montjuic. De club verhuisde naar het gloednieuwe Estadi Cornellà-El Prat. Eerder dat jaar keerde voormalig verdediger Mauricio Pochettino terug in de rol van hoofdtrainer. De Argentijn wist het team te behoeden voor degradatie, mede dankzij een 1-2 overwinning op het FC Barcelona van succestrainer Pep Guardiola. 2009 werd desondanks geen feestelijk jaar, aangezien aanvoerder Daniel Jarque op slechts 26-jarige leeftijd overleed aan hartfalen.

Pochettino verliet Espanyol in 2012. Vier jaar later werd de club overgenomen door de Chinese zakenman Chen Yansheng, die een meerderheidsbelang bedong (54%). Het team wist in het seizoen 2018-2019 een zevende plaats op de ranglijst te bemachtigen, maar het Europa League-ticket zorgde niet voor nieuw elan. Espanyol degradeerde in 2020 voor het eerst sinds 1993 uit de Primera División. Men herpakte zich als Segunda División-winnaar, maar degradeerde in 2023 andermaal. FC Barcelona won dat seizoen ook nog eens de landstitel op het veld van de rivaal.

Espanyol - Atlético Madrid
Een duel tijdens Espanyol – Atlético Madrid (Pro Shots)

Rivaliteit

FC Barcelona is van oudsher de aartsrivaal van Espanyol. Een grote verrassing is dat niet, aangezien de grootste club van Catalonië uit dezelfde stad afkomstig is. Deze rivaliteit gaat al ver terug. In 1918 ontstonden al de eerste breuklijnen tussen beide clubs. FC Barcelona besloot aan te haken bij de strijd om onafhankelijkheid van Catalonië, waar Espanyol daar juist weinig voor voelde. Los Pericos proberen politieke bewegingen zoveel mogelijk buiten de deur te houden.

De stadsderby van Barcelona staat ook wel bekend als de Derbi Catalán. In 2023 veroverde FC Barcelona uitgerekend in het hol van de leeuw de landstitel. Dit leidde tot grote onvrede bij de Espanyol-fans, die het veld bestormden. Spelers van de rivaal moesten daardoor naar de kleedkamer vluchten.


Europees voetbal

Espanyol debuteerde in de jaren zestig op het Europese strijdtoneel door deel te nemen aan de Jaarbeursstedenbeker. Zowel in het seizoen 1961-1962 als 1965-1966 sneuvelde de Catalaanse club in de kwartfinale, respectievelijk tegen Rode Ster Belgrado en FC Barcelona. Dae formatie uit Barcelona werd zowel in 1973 als 1996 in de UEFA Cup uitgeschakeld door Feyenoord, maar wist in 1988 de finale te bereiken. Na het uitschakelen van clubs als AC Milan en Internazionale verloor Espanyol het allesbeslissende tweeluik van Bayer Leverkusen (na strafschoppen).

Tussen 2000 en 2007 mocht Espanyol driemaal deelnemen aan de UEFA Cup. In de seizoenen 2000-2001 en 2005-2006 bleek de derde ronde het maximaal haalbare, maar in het seizoen 2006-2007 wist men andermaal door te dringen tot de finale. Los Pericos zag de eindzege opnieuw verdampen vanaf de penaltystip door toedoen van Sevilla. Na deze deceptie was Espanyol alleen in het seizoen 2019-2020 nog actief buiten Spanje. De tweede ronde van de Europa League bleek het eindstation dankzij Wolverhampton Wanderers.

Balans tegen Nederlandse clubs

Espanyol speelde vooralsnog vijf officiële wedstrijden tegen een Nederlandse club. Feyenoord won de eerste drie onderlinge ontmoetingen, maar het vierde onderonsje pakte uit in het voordeel van de Catalanen (0-1). De Rotterdammers wisten het tweeluik van 1996 wel opnieuw in eigen voordeel te beslissen. In november 2006 won Espanyol in de groepsfase van de UEFA Cup met 0-2 van Ajax.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Espanyol gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Kevin Bobson2003-2004
Jordi Cruijff2003-2004
Tonny Vilhena2022-2023
Marvin Zeegelaar2011-2012

Het stadion

Het Estadi Cornellà-El Prat is sinds augustus 2009 de thuisbasis van Espanyol. Na het overlijden van aanvoerder Daniel Jarque wilden de fans zijn naam aan het stadion verbinden, maar uiteindelijk koos men voor een commerciële variant. Tegenwoordig staat het onderkomen van de club officieel bekend als het RCDE Stadium.

Espanyol, dat eerder in het Estadio Olímpico de Montjuic actief was, opende het stadion in 2009 met een oefenzege op Liverpool (3-0). Tegenwoordig biedt het complex plaats aan zo’n 40.000 toeschouwers.


Veelgestelde vragen over Espanyol

Wanneer is Espanyol opgericht?

Op 28 oktober 1900

Wat is het adres van het Estadi Cornellà-El Prat?

Estadi Cornellà-El Prat
Av. del Baix Llobregat, 100, 08940 Cornellà de Llobregat, Barcelona
Spanje

Wat is de capaciteit van het Estadi Cornellà-El Prat?

40.000 plaatsen

Wat is de website van Espanyol?

Klik hier om Espanyol online te bezoeken

Waar kan ik Espanyol vinden op sociale media?

Espanyol is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 22 april 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie