Zakaria Bakkali

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Zakaria Bakkali

Zakaria Bakkali is een Belgische aanvaller met Marokkaanse roots. In de zomer van 2022 maakte hij de overstap van Anderlecht naar RKC Waalwijk.

  • Bakkali speelt momenteel voor RKC Waalwijk
  • De aanvaller maakte in Nederland zijn debuut voor PSV
  • Hij speelde daarnaast voor Valencia, Deportivo La Coruña, Anderlecht en Beerschot
  • Bakkali debuteerde in 2013 voor de nationale ploeg van België

Clubcarrière

Bakkali werd op 26 januari 1996 geboren in het Belgische Luik. Hij groeide ook op in zijn geboorteplaats, waar de rechtsbenige aanvaller in het shirt van Club Luik zijn eerste stappen op het voetbalveld zette. Bakkali vertrok al na één jaar naar Standard Luik, waar hij in 2008 werd weggehaald door PSV. Ondanks concrete belangstelling van Manchester City besloot hij in mei 2012 ‘ja’ te zeggen tegen een driejarig aanbod van de Eindhovenaren.

Debuut voor PSV

In de zomer van 2013 kreeg Bakkali de mogelijkheid om zich te bewijzen aan de technische staf van PSV 1. Daar slaagde hij met vlag en wimpel in. De aanvaller maakte op 30 juli zijn debuut in de voorronde Europa League-wedstrijd tegen SV Zulte Waregem (2-0 zege). Op 3 augustus vierde hij zijn Eredivisie-debuut op bezoek bij ADO Den Haag (2-3 zege). Bakkali scoorde vervolgens in de return tegen Zulte Waregem (0-3) om tegen NEC (5-0) zelfs een hattrick tot stand te brengen.

Bakkali kon zijn bloedvorm niet doortrekken in het seizoen 2013-2014. Zijn teller liep weliswaar op naar 24 officiële wedstrijden, maar het aantal van vier doelpunten bleef onaangeroerd. In januari 2014 besloot de PSV-leiding de gesprekken omtrent een nieuw contract op te starten. Meermaals leek er een akkoord aan de maak, maar tot frustratie van de Eindhovenaren werden de persoonlijke eisen steeds weer veranderd. Hierdoor verslechterde de relatie tussen beide partijen.

PSV probeerde in de zomer van 2014 af te komen van Bakkali. De eredivisionist bereikte hierover een akkoord met Atlético Madrid, maar ook met de Spaanse topclub kwam de speler en zijn entourage niet tot overeenstemming. In september had de PSV-leiding er genoeg van: het aanbod werd ingetrokken en Bakkali mocht niet langer meedraaien met één van de elftallen. Een liesblessure hield hem bovendien maandenlang buitenspel.

Transfervrij naar Valencia

Bakkali profiteerde in de zomer van 2015 van zijn transfervrije status. De Belg ondertekende een vijfjarig contract bij Valencia, waarmee hij tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen uitgerekend tégen PSV speelde. Zijn officiële debuut maakte de aanvaller op 22 augustus in de uitwedstrijd tegen Rayo Vallecano (0-0). Hij maakte zijn eerste doelpunt voor Los Che op 31 oktober in de met 3-0 gewonnen stadsderby tegen Levante. Nieuwe liesproblemen beperkten zijn aandeel in het seizoen 2015-2016 tot negentien officiële wedstrijden (één doelpunt, vier assists).

In het seizoen 2016-2017 wist Bakkali geen basisplaats af te dwingen bij Valencia. De Spaanse club deed weliswaar 21 keer een beroep op de buitenspeler, maar met twee doelpunten en één assists bleef zijn rendement laag. In zijn derde contractjaar werd de voormalig PSV’er uitgeleend aan Deportivo La Coruña (24 officiële wedstrijden, één assist). Met zijn tijdelijke werkgever degradeerde hij uit de Primera División.

Terugkeer naar België

Bakkali besloot in de zomer van 2018 terug te keren naar België, waar Anderlecht zo’n 1,2 miljoen euro voor hem neertelde. In het shirt van Paars-Wit debuteerde de aanvaller in de uitwedstrijd tegen Club Brugge (2-1). Zijn eerste doelpunt maakte hij eveneens in een uitwedstrijd, tegen SV Zulte Waregem (1-2). In oktober scoorde Bakkali eveneens tweemaal in de Europa League-wedstrijd tegen Fenerbahçe (2-2).

In het seizoen 2018-2019 bleef Bakkali steken op 22 officiële wedstrijden (drie doelpunten, twee assists). Het daaropvolgende seizoen was door een knieblessure helemaal geen succes: de aanvaller bleef steken op vier schamele wedstrijden, waarin hij wel één keer wist te scoren. Bakkali mikte op sportieve revanche in zijn derde contractjaar bij Anderlecht, maar opnieuw gooide een knieblessure roet in het eten. Ditmaal bleef de teller steken op zes wedstrijden, waarvan vier in Beerschot-tenue.

Een duimpje als speler van RKC (Pro Shots)

Overstap naar RKC

Bakkali speelde in het seizoen 2021-2022 zelfs geen minuut voor Anderlecht of een andere club. Desondanks durfde RKC Waalwijk medio 2022 de gok aan met de aanvaller, die een contract voor twee seizoenen ondertekende. Zijn debuut voor de Waalwijkers maakte hij uitgerekend in de uitwedstrijd tegen PSV (1-0 nederlaag). Bakkali besliste in november de thuiswedstrijd tegen AZ (3-1) met twee doelpunten, na eerder al een doelpunt te hebben meegepikt tegen SC Cambuur (5-1 zege).

In het RKC-tenue wist Bakkali in het seizoen 2022-2023 geen vaste basisplaats af te dwingen. Zijn statistieken bleven daardoor beperkt: negentien wedstrijden en drie doelpunten. Dat beeld veranderde nauwelijks in het daaropvolgende seizoen.


Interlandcarrière

Bakkali doorliep verschillende jeugdelftallen van België. In augustus 2013 werd de aanvaller voor het eerst geselecteerd voor de nationale ploeg van België, maar fysieke problemen en twijfels (Marokko was ook een serieuze optie) stelden zijn debuut uit. Op 15 oktober debuteerde hij alsnog in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Wales (1-1) door na 78 minuten in te vallen voor Kevin Mirallas. Pas twee jaar later, op 10 oktober 2015, mocht Bakkali tegen Andorra (1-4 zege) zijn tweede interland afwerken. Nadien werd hij niet meer geselecteerd voor de Rode Duivels.

Laatste update: 2 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie