Damon Mirani

Leeftijd: 27

Het laatste nieuws over Damon Mirani

Damon Mirani is een Nederlandse verdediger. In de zomer van 2021 maakte hij de overstap van Almere City FC naar FC Volendam.

  • Mirani speelt momenteel voor FC Volendam
  • De verdediger promoveerde in 2022 naar de Eredivisie
  • Hij speelde eerder voor Ajax en Almere City FC
  • Mirani speelde geen officiële duels voor Ajax 1
  • Hij is een voormalig jeugdinternational van Nederland

Clubcarrière

Mirani zag op 13 mei 1996 het levenslicht in Monnickendam. In zijn geboorteplaats werd hij lid van amateurclub VV Monnickendam, waar de verdediger in de zaal voor HV Veerhuys speelde. Uiteindelijk gaf de verdediger de voorkeur aan het veldvoetbal. De rechtspoot maakte in 2009 de overstap naar de voetbalacademie van FC Volendam, waar hij in 2012 werd opgepikt door Ajax. In 2013 werd Mirani beloond met de trofee Talent van het Jaar.

Debuut in Jong Ajax

Op 8 september 2013 speelde Jong Ajax in de Eerste Divisie een uitwedstrijd tegen Achilles ’29 (2-1 nederlaag). Door interlandverplichtingen kon trainer Alfons Groenendijk geen beroep doen op menig selectiespeler, waardoor Mirani aan de selectie werd toegevoegd. In de tweede helft mocht de verdediger invallen voor Tom Noordhoff. Na het treffen in Groesbeek keerde Mirani terug naar zijn oorspronkelijke team, waar hij de rest van het seizoen zijn wedstrijden afwerkte.

Mirani maakte in juni 2014 zijn officieuze Ajax-debuut in de oefenwedstrijd tegen SDC Putten (1-13 overwinning). De voor Kenny Tete ingevallen verdediger maakte vijf minuten na rust de zevende treffer. Een officiële wedstrijd in Ajax 1 bleef uit, aangezien hij bleef steken in Jong Ajax. Voor het Amsterdamse beloftenteam speelde Mirani 24 keer in de Eerste Divisie.

Sterkhouder in Almere

Ajax besloot het aflopende contract van Mirani in 2016 niet te verlengen. De verdediger tekende eind mei een tweejarig contract bij Almere City FC, waar hij debuteerde tegen zijn latere werkgever FC Volendam (1-1). Hij werd een vaste waarde bij de jongste profclub van Nederland en maakte op 7 april 2017 zijn eerste doelpunt als profvoetballer in de met 3-2 verloren uitwedstrijd tegen VVV-Venlo.

Tot en met de zomer van 2021 speelde Mirani voor Almere City FC, waar zijn teller opliep naar 180 officiële optredens (zestien doelpunten). In vier van de vijf seizoenen bereikte zijn team de play-offs om promotie/degradatie. Driemaal bleek de eerste ronde het eindstation, maar in 2018 lonkte een historische promotie. Na het 1-1 gelijkspel in de eerste finalewedstrijd tegen De Graafschap (1-1) nam Almere op De Vijverberg de leiding. De Superboeren trokken uiteindelijk aan het langste eind (2-1), hoewel de bezoekers vlak voor tijd nog een grote kans onbenut lieten.

In duel met Julian Baas van Excelsior (Pro Shots)

Promotie met FC Volendam

In 2021 maakte Mirani de overstap van Almere City FC naar FC Volendam. In het vissersdorp werd hij herenigd met trainer Wim Jonk, die hij leerde kennen in de jeugdopleiding van Ajax. De verdediger werd meteen beloond met de aanvoerdersband. Mirani vierde zijn debuut voor Het Andere Oranje met een doelpunt in de uitwedstrijd tegen FC Eindhoven (2-2). FC Volendam promoveerde in zijn debuutseizoen naar de Eredivisie door als tweede te eindigen in de Keuken Kampioen Divisie.

FC Volendam ging in 2022 de winterstop in met vijf schamele punten. Een roemloze degradatie dreigde, maar een tactische omzetting zorgde voor een totale ommekeer. Onder leiding van Jonk wisten de oranjehemden directe handhaving af te dwingen. Dat was mede te danken aan Mirani. Niet alleen groeide hij uit tot een sterkhouder in de laatste linie, maar hij maakte ook belangrijke doelpunten tegen Ajax (1-1) en SC Cambuur (2-0, tweemaal).


Interlandcarrière

Mirani heeft verschillende jeugdelftallen van Nederland doorlopen. Met de Onder 19 was de verdediger actief op het jeugd-EK van 2015. Onder leiding van bondscoach Aron Winter won zijn team met 1-0 van de leeftijdsgenoten van Rusland, maar tegen Duitsland (0-1) en Spanje (1-1) werden vervolgens niet de benodigde resultaten geboekt om door te stoten. Mirani maakte tegen de Spanjaarden een eigen doelpunt.

Laatste update: 12 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie