Veerman-nachtmerrie komt uit

Foto: Veerman-nachtmerrie komt uit

Joey Veerman werd in de winterstop van vorig seizoen als een grote aankoop binnengehaald bij PSV. De middenvelder, die destijds overkwam van sc Heerenveen, is met meer dan een half jaar in Eindhoven uitgegroeid tot een belangrijke speler, maar ook een bronnetje van onrust bij PSV. De Nederlandse middenvelder hoopte dat alléén Roger Schmidt hem als aanvallende middenvelder zou gebruiken, maar met de terugkeer van Luuk de Jong en Noni Madueke kan dat wel eens een ‘blijvertje’ worden voor Veerman.

De wedstrijd tussen PSV en Arsenal was vooral voor PSV-doelman Walter Benítez een lekkere partij. De Argentijnse doelman moest stabiliteit in het doel en de achterhoede brengen, maar dat ging in de eerste weken in Eindhovense dienst nog niet zo bien als dat bij Nice ging. De doelman wist zijn goal in het Emirates Stadium, waar Arsenal de doelman van de Eindhovenaren vaak testte, hield in veel opzichten zijn team op de been, maar moest het antwoord schuldig blijven op een volley van Granit Xhaka in de slotfase van de wedstrijd.

Joey Veerman

Dat er puntverlies werd ingecalculeerd voor de ontmoeting tegen The Gunners, dat lijkt wel duidelijk. De Eindhovenaren speelden, helemaal na die treffer van Arsenal, héél even om te winnen in plaats van ‘niet verliezen’. Voor de eindstand mocht dat niet baten. Toch verliet PSV het Emirates Stadium met een dubbele winst: de rentree van Luuk de Jong én Noni Madueke hoeft niet meer op zich te laten wachten.

De terugkeer van het aanvalsduo moet Van Nistelrooy weer lucht geven in de voorhoede. De trainer van de Eindhovenaren gebruikte een karrevracht aan spelers om de blessures op te vangen. Vooral in de spits lagen er problemen voor PSV. Bij wijzen van spreken had Van Nistelrooy zelf zijn wondersloffen weer aan kunnen trekken; door de blessure van De Jong en het vertrek van Carlos Vinicius was alleen Yorbe Vertessen als alternatieve spits over. De Belgische aanvaller scoorde sowieso al niet veel voor zijn club, maar raakte óók nog eens geblesseerd.

Dat daarom Guus Til ook tegen Arsenal zijn opwachting maakte is een bewijs dat Van Nistelrooy gewoon roeit met de riemen die hij heeft. Dat Til de meest logische vervanger van De Jong is op dit moment, komt wellicht meer door zijn technische mankementen als nummer tien dan zijn overeenkomsten met De Jong als spits. Helemaal in het spel dat PSV moest spelen tegen Arsenal (reactievoetbal) is het handig om in de as van het veld spelers te hebben staan die techniek en loopvermogen combineren in plaats van één van de twee (kunnen) aanspreken.

PSV

Daar komt Veerman om de hoek kijken. De middenvelder van PSV strooit altijd wel met zijn passjes, maar doet dat naar eigen zeggen het liefste vanaf zes in plaats vanaf tien. Als je gaat kijken naar de spelersrollen binnen PSV, is ook wel te verklaren waarom Veerman het liefste op ‘zes’ of ‘acht’ speelt: dan hoef je niet zo veel vuile meters te maken, geen loopacties in te zetten om andere spelers vrij te spelen en kun je, terwijl de rest van het team zich de schompes werkt, een stapje naar links of rechts zetten om aanspeelbaar te zijn en met een (cross)pass de aanvaller(s) aan het werk te zetten.

Er was alleen een probleem met dat spel: dat viel niet binnen het Schmidt-voetbalplaatje. In de eerste fase van het huidige seizoen koos Van Nistelrooy voor een andere samenstelling van het middenveld. Til stond op tien, waardoor Veerman op zijn favoriete positie kon spelen en de ontwikkeling van Xavi Simons een stormloop neemt, is ook de jonge Nederlander nog een optie als aanvallende middenvelder – helemaal nu Madueke zijn eerste minuten heeft gemaakt. Dat PSV veel tegendoelpunten krijgt/kreeg, heeft echter niet alleen te maken met de defensie, maar ook met het balverlies in de voorhoede én de positionering van het middenveld op dat moment.

Wanneer je daar met Veerman speelt, dan is het risico op een gat in het centrum – en dus een kans om het spel snel van links naar rechts te verleggen of vanuit de as van het veld een steekpass te geven – véél groter dan wanneer Van Nistelrooy voor bijvoorbeeld Gutiérrez kiest. De Mexicaan speelt, net als Sangaré, immers véél meer vanuit zijn controlerende taak in plaats van zijn creatieve vermogen – die is, net als bij Sangaré, vrij beperkt. Dat PSV, net als vorig seizoen, niet heel vaak in de spelsituatie dat Veerman de vleugelaanvaller met één lange bal de diepte in kan sturen -tegenstanders van PSV stellen zich immers anders op dan tegenstanders van Heerenveen. Daardoor moet je als PSV-trainer sowieso (veel) meer risico in je spel leggen, en dat heeft óók weer gevolgen voor de samenstelling van het middenveld.

Veerman-nachtmerrie

Tegen Zürich was Joey vanaf tien helemaal het (Veer)mannetje. Daar ligt de uitdaging ook niet voor de 23-jarige middenvelder. Wanneer de ruimtes klein zijn, de druk hoog, de fysieke duels meer dan stevig en de kwaliteit van de keuzes van de middenvelder vrijwel perfect moeten zijn, komt Veerman in situaties terecht waarin hij als speler van Heerenveen en Volendam niet terecht kwam. Dan kun je niet het balletje op komen halen, goed leggen en in alle rust een oplossing verzinnen. Dan moet je die oplossing al bedacht hebben voordat je de pass ontvangt.

In dat gedeelte van het spel kan Veerman nog stappen maken. Dat kan hij, meer dan op zes of acht, in de situatie van PSV misschien nog wel het beste op tien. Daar hoeft Veerman zich immers veel minder druk te maken om zijn defensieve taken, kan hij veel vrijer tussen de linies bewegen en vanuit een andere zone en met een andere passtijl (korte combinaties in plaats van directe, lange ballen) dezelfde kernkwaliteiten (inzicht, gouden rechter, staat stevig op het veld) tot uiting brengen. Dat daarmee zijn nachtmerrie uitkomt, is vooral voor Veerman persoonlijk jammer. Aan de andere kant: het is beter dan op de bank eindigen.

Met De Jong en vooral Madueke heeft Van Nistelrooy twee bergen van kansen (en mogelijk veel doelpunten) in de voorhoede erbij. Als PSV, net als bijvoorbeeld Ajax of Roger Schmidt-voetbal, dan vol op de aanval gaat spelen zónder twee controlerende middenvelders, dan ligt het achterin binnen de kortste keren open en is het een kwestie van tijd voordat PSV de (gaten)kaas van het brood gegeten wordt.

Welke positie moet Veerman zich richten?

  • Aanvallende middenvelder
  • Controlerende middenvelder
  • Buitenspeler
  • Rechts-bank
628+ Votes

Twente
FC Emmen
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 1 december 2022 09:58.

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie