Van Marwijk zet vraagtekens bij fitheid Oranje-duo: ‘Geen ideaal scenario’

Foto: Van Marwijk zet vraagtekens bij fitheid Oranje-duo: ‘Geen ideaal scenario’

Bert van Marwijk haalde in 2010 de WK-finale met het Nederlands elftal. Dat kwam volgens de oud-bondscoach mede door het hechte collectief dat zijn team destijds vormde. Ook voor het WK in Qatar ziet Van Marwijk dat als een belangrijk voorwaarde. De oud-Feyenoord-trainer denkt echter dat een andere factor ook nog een cruciale rol zal gaan spelen.

Speel gratis mee met het €100.000 SoccerNews WK-spel!

Dat het teambelang voorop staat is volgens Van Marwijk essentieel. “Door voor elkaar door het vuur te gaan. Daarvoor hoef je niet de beste vrienden te zijn, zo lang je ieders kwaliteiten maar respecteert. En als coach moet je er vooral voor zorgen dat er duidelijkheid is. Niet alleen wat betreft de tactiek en speelwijze maar ook wat betreft teammanagement. Daar mag geen enkele onduidelijkheid zijn of iets dat voor twijfel zorgt. Dat moet je samen met je staf streng bewaken”, stelt van Marwijk in zijn column in De Telegraaf.

Toch is dat niet de enige factor die zwaar weegt denkt Van Marwijk. De voormalig bondscoach denkt ook dat de fitheid van spelers van groot belang is. “Dat heeft ook alles te maken met de afwijkende periode waarin dit toernooi wordt gespeeld en het totale gebrek aan voorbereiding.” Dat was volgens Van Marwijk in het verleden ook al altijd het geval omdat spelers allemaal op een ander niveau binnen kwamen. “De een had een lang seizoen achter de rug met daar bovenop internationale topwedstrijden en voegde zich dus op het laatste moment bij de groep. De ander was al een tijd klaar met de competitie en had wekenlang geen wedstrijd meer gespeeld.”

Frenkie de Jong en Memphis Depay

Van Marwijk is dan ook benieuwd wat voor impact dat heeft op Oranje. “Wat houdt dat bijvoorbeeld in voor onze sleutelspelers Frenkie de Jong en Memphis Depay? Na half september heeft Depay geen minuut meer voor zijn club gespeeld. Daar kwam na Nederland-Polen nog een blessure bij. De Jong werd tot half oktober mondjesmaat ingezet bij Barcelona door coach Xavi. Hij speelde in de eerste dertien wedstrijden van dit seizoen slechts vier keer 90 minuten. Zes keer deed hij slechts een half uur mee en met Oranje viel hij tegen Polen al na een helft uit. De laatste wedstrijden voor het WK speelde hij gelukkig alles. Maar ideaal was het dus niet voor hem.”

Volgens Van Marwijk is fitheid dan ook de sleutel tot succes voor Nederland. “In het geval van Depay, die het verschil moet maken, helemaal. Hij heeft vaker spierblessures gehad, heeft na 17 september voor zijn club geen wedstrijd meer gespeeld en moet nu in een keer op topniveau gaan presteren. Dan is het de vraag of hij heel blijft. Een WK is voor een bondscoach altijd een hele ingewikkelde puzzel, maar de opgave is alleen maar zwaarder geworden.”

Senegal
Netherlands
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 21 november 2022 16:59.

Denk jij dat Nederland opnieuw de WK-finale kan halen?

  • Ja, dat denk ik wel
  • Nee, dat is te hoog gegrepen
175+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie