KNVB-bondsvoorzitter: “Van achterkamertjes is geen sprake”

Foto: KNVB-bondsvoorzitter: “Van achterkamertjes is geen sprake”

Just Spee moet vanwege gezondheidsproblemen stoppen als bondsvoorzitter van de KNVB. Op de website van zijn werkgever laat Spee zich uit over zijn opvolging.

KNVB-bondsvoorzitter Just Spee: ‘Meerdere kandidaten voor opvolging is luxe’

“De bondsvoorzitter bemoeit zich niet met specifieke zaken die in het betaald voetbal of het amateurvoetbal plaatsvinden”, vertelt Spee over zijn functie. “Daarnaast is binnen de KNVB sowieso niet één persoon allesbepalend, want wij werken met een strategisch plan. Dat is een plan dat goedgekeurd is door de bondsvergadering. Een nieuwe bondsvoorzitter komt dus niet met een nieuw plan. Hij of zij gaat zich ervoor inzetten dat het bestaande plan zo goed mogelijk wordt uitgevoerd.”

En de andere taken van een bondsvoorzitter? “Hij of zij is de hoogste vertegenwoordiger van het Nederlandse voetbal, in binnen- en buitenland. Daar horen officiële verplichtingen bij, zichtbaar en onzichtbaar. Alles bij elkaar een prachtige rol, maar wel één waarbij het gaat om invloed en niet om macht.”

Hoe dan ook heeft Spee veel vertrouwen in zijn potentiële opvolgers. “Ik ben ervan overtuigd dat de leden die straks gaan bepalen wie mijn opvolger wordt, de juiste keuze gaan maken. Met de luxe dat ze kunnen kiezen tussen heel verschillende kandidaten.”

Jeanet van der Laan, Hans Nijland of Frank Paauw

Hoe gaat de keuze gemaakt worden straks? “Exact en in volledige transparantie is dezelfde procedure gevolgd als bij mijn benoeming in 2019. De aftrap van de procedure was de aanstelling van een selectiecommissie met zes vertegenwoordigers van het amateur- en het betaald voetbal. Er werd een advertentie geplaatst in vier landelijke dagbladen, waarop verschillende reacties zijn binnengekomen. Vervolgens heeft de selectiecommissie gesprekken gevoerd met de meest veelbelovende kandidaten. Van achterkamertjes is geen sprake. De leden hebben eerder gezien hoe de benoeming tot stand komt.”

Op wie zou jij stemmen?

  • Nijland
  • Van der Laan
  • Paauw
72+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie