Van Gaal legt uit: ‘De nummer 6-positie is de belangrijkste plek in het elftal’

Foto: Van Gaal legt uit: ‘De nummer 6-positie is de belangrijkste plek in het elftal’

Het was wel eventjes puzzelen voor bondscoach Louis van Gaal om een Oranje-opstelling te creëren voor de Nations League-wedstrijd tegen België. Frenkie de Jong, Teun Koopmeiners én Memphis Depay haakten immers geblesseerd af.

Steven Berghuis speelt op de positie van Koopmeiners, waar Marten de Roon de vervanger is van De Jong. Van Gaal legt voor de camera van de NOS uit: “Ik heb op elke positie twee spelers die meestal complementair zijn aan elkaar. Koopmeiners en Berghuis zijn nagenoeg hetzelfde type spelers. Ik kan een andere speler inzetten, maar dat wil ik later pas doen. Voor onze vriend Frenkie speelt De Roon, een heel ander soort voetballer. Maar hij kan wel organiseren en de druk naar voren regelen. Dat is belangrijk vanavond. De derde wissel is Janssen voor Memphis, maar dat was tegen Polen ook al zo.”

Hij heeft natuurlijk ook de beschikking over Kenneth Taylor: “Ik had natuurlijk voor een jonge jongen kunnen kiezen op die positie, maar ik vind de nummer 6-positie de belangrijkste plek in het elftal. Dat is nog te veel verantwoordelijkheid. Ik heb er wel rekening mee gehouden dat Taylor kan gaan invallen.”

Dat Davy Klaassen de voorkeur zou krijgen boven Cody Gakpo had Van Gaal eerder al verklapt: “Ik wil ze allebei een keer zien, ja. Dat is exact de uitleg die ik eerder heb gegeven. Gakpo is technisch, snel en kan een goal maken. Klaassen loopt altijd op het goede moment weg, zorgt voor balans op het middenveld en scoort ook altijd.”

Pasveer

Remko Pasveer staat opnieuw onder de Oranje-lat, maar dat betekent niet dat hij straks ook basisspeler is op het WK: “Ik probeer als bondscoach de lange termijn te zien. We zijn op zoek naar jongere talenten en niet naar oudere keepers dan de keepers die we al hadden, dat weet Remko. Toch wil ik heb twee duels aan het werk zien. Die kans hebben Flekken, Cillessen en Bijlow ook gehad. Ik kan ze zo laten wennen aan dat shirt, dat zwaarder weegt dan iedereen denkt. Maar over de eerste keeper heb ik nog geen knoop doorgehakt. Ze moeten het ook bij hun club laten zien. Ik heb wel een gevoel, Frans Hoek heeft dat ook. Maar het is nog niet zo dat het vaststaat.”

TIP: Verdien 2.48 keer je inleg als Oranje de nul houdt!

Goede uitleg?

  • Vind ik wel
  • Vind ik niet
72+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie