Van Bommel neemt AZ nu al bij de hand

Foto: Van Bommel neemt AZ nu al bij de hand

AZ is na twee speelronden de koploper van de Eredivisie. De Alkmaarders zetten eerst Go Ahead Eagles met 5-1 opzij, waarna een 1-3 overwinning volgde op RKC Waalwijk. De ploeg van Pascal Jansen behaalde de zeges met overtuiging. Ruben van Bommel is de verpersoonlijking van de prestaties: hij is een speler die veel potentie heeft voor de komende jaren.

Transfergeweld rondom Van Bommel

De zoon van Mark van Bommel en kleinzoon van Bert van Marwijk kreeg al op jonge leeftijd de mogelijkheid om bij PSV aan de slag te gaan. In Eindhoven doorliep hij een groot gedeelte van de jeugdopleiding, waarna hij, in lijn met zijn vader, een verrassende keuze maakte. Van Bommel besloot namelijk om niet voor zijn kansen bij PSV te gaan, maar naar MVV te vertrekken. De club uit Maastricht had het volste vertrouwen in de kwaliteiten van de talentvolle voetballer en liet hem debuteren in het eerste team, waar hij een geweldige indruk achterliet en de gehele Keuken Kampioen Divisie omver wist te blazen.

De pas 19-jarige Van Bommel slaagde er namelijk in om in de competitie 21 basisplaatsen en 10 invalbeurten op zijn naam te zetten. Tijdens de wedstrijden pakte hij direct een belangrijke rol voor zijn team. Hij was verantwoordelijk voor 15 doelpunten en 5 assists, waarmee hij een belangrijke bijdrage had aan de vijfde plaats waarop MVV eindigde. Het resulteerde aan het einde van het seizoen in veel interesse vanuit de Eredivisie. Het ging daarbij niet om de kleinere clubs, maar onder meer AZ en FC Twente wilden hem dolgraag aan de selectie toevoegen. Het werd dan ook een strijd tussen die twee clubs.

Ruben van Bommel (19) heeft bij AZ weinig last van aanpassingsproblemen.

Grote potentie bij AZ

Technisch directeur Arnold Bruggink ging ervan uit dat FC Twente aan het langste einde zou trekken, maar niets was minder waar. AZ kwam met een overtuigender verhaal en kreeg het voor elkaar om Van Bommel te contracteren. Het was echter de vraag hoe hoog de verwachtingen realistisch gezien moesten zijn. In de zomer gaf de jongeling in gesprek met Voetbal International nog aan dat hij de nodige voordelen van zijn bekende familieleden had, maar dat hij tegelijkertijd te maken kreeg met meer druk van buitenaf. Daardoor zaten de supporters van AZ in het voorseizoen in een afwachtende houding.

Inmiddels zijn we pas een aantal wedstrijden onderweg, maar is duidelijk geworden dat AZ met Van Bommel een groot talent heeft binnengehaald. De aanvaller was in de voorbereiding op het nieuwe seizoen al niet bang om zichzelf te laten zien en dat blijkt zowel in de Nederlandse competitie als in de Eredivisie eveneens niet het geval te zijn. De creatieve Van Bommel slaagt er op het veld in om, ondanks zijn jonge leeftijd, zijn rol op te eisen en zijn steentje bij te dragen aan de resultaten. Bovendien heeft hij een uitstekende passeeractie in huis, waarmee hij al menig tegenstander in de luren heeft gelegd.

Tegen Go Ahead Eagles kreeg hij van zijn hoofdtrainer de mogelijkheid om de debuteren in de hoofdmacht. AZ was de bovenliggende partij en won met ruime cijfers (5-1). Het gaf Van Bommel de ideale mogelijkheid om te wennen aan de situatie en zijn kwaliteiten te laten zien. Met een doelpunt én assist zorgde hij ervoor dat direct de druk van de ketel eraf was. Een paar dagen later namen de Alkmaarders het in eigen huis op tegen FC Santa Coloma en zette Van Bommel een schitterend doelpunt op zijn naam. Van afstand slaagde hij er in de tweede helft in om de bal snoeihard achter de keeper te krijgen en daarmee zijn ploeg op een grotere voorsprong te zetten.

AZ is geweldig van start gegaan in het seizoen 2023-2024.

Voorselectie Jong Oranje

Ondanks het feit dat Van Bommel ongetwijfeld weet dat hij een groot, Nederlands talent is, lijken zijn vader en opa hem duidelijk te hebben gemaakt dat hij vooral niet naast zijn schoenen moet lopen. Toen hij deze zomer een contract ondertekende, maakte hij al duidelijk dat hij voornamelijk blij is dat een club als AZ interesse in hem toonde. “Ik was blij om te horen dat zo’n grote Nederlandse club mij wil hebben. Dat zegt wat. Het gesprek was goed en toen moest ik gaan kijken hoe het bij de club is. Toen werden er nog een paar gesprekken gevoerd en uiteindelijk voelde het hier voor mij het beste. Daarom heb ik voor AZ gekozen”, zei hij destijds.

Die instelling legt hem geen windeieren, want Jansen kan zeer tevreden zijn over de verrichtingen van Van Bommel. Tegen De Telegraaf vertelde de AZ-trainer onlangs dat hij echter zeer rustig met de buitenspeler omgaat, zodat hij langzaam toegroeit naar de fitheid die AZ van hem verwacht. “Ik wil gewoon dat ze iedere keer weer goed aan de start verschijnen, totdat ze dadelijk drie keer in acht dagen negentig minuten kunnen spelen. Ik kan wel verlangen dat ze telkens negentig minuten blijven staan, maar dat heeft ook gevolgen voor de eerstvolgende wedstrijd, drie of vier dagen later. Op deze manier krijg ik ze beter aan de start, totdat ze helemaal aan het ritme gewend zijn”, aldus Jansen.

Nieuwe uitdaging voor Van Bommel

Met de voorselectie voor Jong Oranje op zak, gaat het plotseling heel snel voor Van Bommel. Waar hij een half jaar geleden nog een serieus talent in de Keuken Kampioen Divisie was die in potentie de Eredivisie leek aan te kunnen, wordt hij door de gemiddelde voetbalanalist inmiddels in hetzelfde rijtje gezet als talenten van Ajax, Feyenoord en PSV. Wanneer de verwachtingen rondom zijn persoon groter worden, komt voor Van Bommel pas de échte uitdaging. Weet hij definitief aan te haken en ooit bij de Nederlandse top 3 te spelen? Of zijn de verrichtingen van de voetballer van korte duur? Vooralsnog lijkt het eerste het geval te zijn. Het is aan Van Bommel om die weg voort te zetten.

Gaat Van Bommel Oranje halen?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
304+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

13:49
0+
Strootman neemt beslissing over toekomst
13:25
52+
‘Noa Vahle laat bom ontploffen’
13:09
78+
‘Vervanger Bergwijn kost vermogen’
13:01
484+
‘Ten Hag krijgt Ajax-nieuws’
12:42
2068+
‘Brian Brobbey-stunt bij Oranje’
12:07
114+
Mbappé reageert ‘nee’ op vraag of hij naar Real Madrid gaat
11:45
39+
Harry Kane onzeker voor EK: ‘Het is alleen maar erger geworden’
11:28
53+
Rodrí over verschil tussen Manchester City en Arsenal: ‘Ze wilden ons niet verslaan’
11:07
93+
Carlo Ancelotti over wonderkind Güler: ‘Hij heeft iets heel speciaals’
10:52
69+
Brighton-coach onzeker over toekomst: ‘Ik dacht dat we het nog konden proberen’
10:30
30+
Ex-FC Groningen spits leidt de dans tegen Real Madrid
10:15
1004+
‘Huntelaar-achtige spits ideale opvolger Giménez’
09:40
1112+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
09:10
683+
Eventuele Lozano-vervanger getipt bij PSV: ‘Type Wayne Rooney’
08:50
4290+
‘Xavi Simons komt voor monsterbedrag op de markt’
08:34
263+
‘Saudi-Arabië wil Ten Hag redden van United-flop’
08:15
1114+
AD: ‘Feyenoord-deal staat op losse schroeven’
07:41
1079+
‘Slot moet vrezen voor vertrek van twee Liverpool-sterren’
07:20
220+
‘Frimpong leunt naar Leverkusen-exit’
07:00
67+
Afscheid nemen bestaat niet met kers op de spitsentaart | SN Team van de Week 34
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie