Bizar scenario mogelijk om CL-ticket: dit gebeurt er als Twente en AZ gelijk eindigen

Foto: Bizar scenario mogelijk om CL-ticket: dit gebeurt er als Twente en AZ gelijk eindigen

In de laatste Eredivisie-speelronde gaat het niet alleen maar om de zinderende strijd om plek 15. Zowel FC Twente als AZ hoopt nog op de mogelijke Champions League-miljoenen door als derde te eindigen. Er is zelfs een scenario bedenkbaar dat deze ploegen precies gelijk eindigen. Maar wat gebeurt er dan? SoccerNews.nl legt het uit.

SN legt uit wat er gebeurt als FC Twente en AZ precies gelijk eindigen op plek 3

Voorafgaand aan dit seizoen in de Eredivisie werd duidelijk dat het behalen van een top-3 notering op de ranglijst belangrijker was dan ooit. Voor het eerst in jaren mag Nederland komende jaargang drie clubs afvaardigen naar de Champions League. De kampioen en nummer twee gaan rechtstreeks het miljoenenbal in, de club die derde wordt stroomt in tijdens de 3e voorronde van de in totaal vier. FC Twente en AZ kwamen niet in de buurt van het dominante PSV en Feyenoord, maar door het slechte seizoen van Ajax roken ze wel kansen voor plek 3.

Twente naar PEC Zwolle, AZ ontvangt Utrecht

FC Twente is al lange tijd de nummer drie van de Eredivisie, maar door recente nederlagen tegen concurrent AZ en Ajax moeten de Tukkers nu toch nog aan de bak. De Alkmaarders leken even de weg kwijt begin april, om de rug te rechten en de laatste vier duels in winst om te zetten. Met twee punten meer (66 om 64) begint Twente als grote favoriet aan de laatste speelronde, maar de ploeg van Joseph Oosting voelt AZ in de nek hijgen.

Twente gaat zondag 14.30 uur op bezoek bij PEC Zwolle, dat al uitgespeeld is. De Blauwvingers kunnen echter nog wel plekken stijgen op de ranglijst, en door het afscheid van clubicoon Bram van Polen zijn de spelers wellicht extra gemotiveerd om er iets moois van te maken. AZ ontvangt FC Utrecht, de nummer 7 van de Eredivisie. De Domstedelingen kunnen nog over NEC heen wippen, dat gunstig zou zijn met oog op de play-offs om Europees voetbal.

FC Twente-spits Ricky van Wolfswinkel op de rug van trainer Joseph Oosting.

Allesbeslissende confrontatie mogelijk

Twente heeft de derde plek volledig in eigen hand: iedere zege op PEC is genoeg om de fans een mooi feest te laten vieren. Bij een gelijkspel van de formatie uit Enschede komen er verschillende scenario’s op tafel. Als AZ dan wint, gaat het doelsaldo een rol spelen. Met 67-35 (+32) om 67-36 (+31) is dat momenteel bijna gelijk. Iedere zege van de ploeg van Maarten Martens met één goal verschil zou betekenen dat Twente en AZ op een gelijk doelsaldo uitkomen. In dat geval zou het onderling resultaat in de directe confrontaties de doorslag geven, maar met 3-3 is ook dat in evenwicht. De competitieregels schrijven voor dat er dan een beslissingswedstrijd moet worden gespeeld. Wat een scenario!

Dat gebeurt dus alleen als Twente gelijkspeelt en AZ met één goal verschil wint. Als de Noord-Hollanders ruimer zegevieren stijgen zij naar de derde plaats. Mocht AZ niet winnen van Utrecht, maakt het sowieso geen kans op het Champions League-ticket. De selectie weet dus wat het te doen staat. Mocht Twente onderuit gaan in Zwolle is het volledig afhankelijk van AZ, dat aan drie punten genoeg heeft om een plek op te schuiven.

Scenario’s 34ste speeldag

FC Twente wint -> resultaat van AZ doet er niet toe, FC Twente gaat naar voorronde Champions League
FC Twente speelt gelijk -> AZ moet winnen om FC Twente te passeren. Bij een zege van één goal verschil volgt een beslissingswedstrijd, bij iedere ruimere zege gaat AZ naar voorronde Champions League
FC Twente verliest -> bij iedere zege gaat AZ naar voorronde Champions League
AZ speelt gelijk of verliest -> resultaat van FC Twente doet er niet toe, FC Twente gaat naar voorronde Champions League

SN legt uit

In SN legt uit duidt SoccerNews ingewikkelde voetbalzaken op een heldere manier. Korte duidelijke stukken waardoor jij in één keer op de hoogte bent van wat er speelt. Data, schema’s, of (gekke) vragen? SN legt uit geeft antwoord. Heb jij een vraag voor SN legt uit? Mail naar [email protected]!

Hoop jij op een beslissingswedstrijd?

  • Ja, dat is het mooiste!
  • Nee hoor
170+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie