PSV-doelman Benítez op rapport: “We doen iets verkeerd in Nederland”

Foto: PSV-doelman Benítez op rapport: “We doen iets verkeerd in Nederland”

PSV hengelde aan het begin van dit seizoen Walter Benítez binnen als nieuwe eerste doelman. 34 tegendoelpunten in Eindhovense dienst verder, laat Sieb Dijkstra – oud-keeper van onder meer Queens Park Rangers in de Premier League – voor SoccerNews.nl zijn deskundige licht schijnen op de prestaties van de Argentijn onder de lat. En hij geeft advies.

“Benítez vind ik een keeper die het strafschopgebied in zijn geheel goed beheerst”, steekt vijftiger Dijkstra, in het verleden naast QPR, ook doelman van de Schotse clubs Motherwell FC, Dundee United en in Nederland AZ, Roda JC en RBC, van wal. “Hij is een keeper met lef, kent geen angst. Zo was ik zelf ook wel een beetje in mijn actieve tijd onder de lat.”

Oud-Premier League-keeper analyseert PSV’er Benítez

Walter Benítez wist tot nu toe in 29 wedstrijden voor PSV 10 keer de nul te houden, zogeheten clean sheets. “Hij keept ook vóór zijn doel, als je begrijpt wat ik bedoel”, vervolgt Dijkstra zijn uitgebreide analyse. “Als er een bal voor de pot komt, dan gaat hij ervoor. Hij heeft slippertjes gemaakt, vooral in het meevoetballen, maar dat gebeurt elke keeper.”

Sieb Dijkstra, in het verleden uitgeroepen tot keeper van het jaar in Schotland, onderbouwt zijn stelling met een voorbeeld: “Dat is een zeer ervaren kracht als Jasper Cillessen ook meerdere keren gebeurd de laatste tijd met een aantal blunders. Daarmee wil ik zeggen: zoiets heeft niks te maken met wáár een keeper vandaan komt, dat het met de communicatie van Benítez te maken heeft.”

“In principe is de voertaal op de velden Engels, dus ook in Eindhoven, want ook PSV heeft een groot deel buitenlandse spelers”, vervolgt de voormalig doelman die tegenwoordig actief is als keepertrainer bij de jeugd. “Dit zou niet nodig moeten zijn, een Argentijnse keeper halen. Dus als je me de vraag stelt of hij gehaald had moeten worden, dan zeg ik: nee, dat zie ik anders.”

Kritiek

“Het probleem zit hem erin dat er in Nederland door sommige clubs te weinig gedaan wordt aan het opleiden van kundige keepers. En: eigen talenten krijgen te weinig kans in vergelijking tot doelmannen uit het buitenland. Ik snap natuurlijk dat er in het voetbal commerciële belangen zijn, maar je kunt me niet wijsmaken dat bijvoorbeeld Argentijnse en Duitse clubs alléén goede doelmannen kunnen opleiden.”

Dijkstra heeft in Sittard bij Eredivisionist Fortuna een goed alternatief gezien als concurrent voor Benítez bij PSV: Ivor Pandur. “Dát vind ik een heel volwassen doelman. Die zou ik zo bij PSV neerzetten, ook bij Ajax overigens. Het is natuurlijk een verschil of je bij Fortuna of bij de top keept, maar hij straalt zoveel rust en vertrouwen uit. En hij is pas 23. Qua uitstraling komt hij zo ervaren over. Daarnaast heeft hij een goede timing en is balvast.”

Oranje

“Mark Flekken vind ik als Nederlands equivalent over de grenzen heel sterk. Hij kan dit seizoen bij SC Freiburg de beste statistieken als doelman in een topcompetitie als de Duitse Bundesliga overleggen. Als je dát kunt, dan ben je wat mij betreft een hele goeie. Beter dan Cillessen dus. Bovendien heb je ook nog Bart Verbruggen bij Anderlecht. Dus: op keepersgebied staat Nederland er voorlopig goed op met talent uit eigen kweek, zo zie ik dat. Maar de opleiding in zijn geheel moet dus anders.”

Gaat Benítez de nul houden tegen AZ?

  • Ja
  • Nee
452+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

06:38
0+
‘Verrassende naam op trainerslijst Ajax’
23:45
80+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
85+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
40+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
50+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
298+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
60+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
99+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
268+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
84+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
1030+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
172+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
47+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
428+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
783+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
123+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
208+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
47+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
332+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
11+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie