‘Nieuwe Schöne’ moet Ajax nieuw elan geven

Foto: ‘Nieuwe Schöne’ moet Ajax nieuw elan geven

Sven Mislintat zoekt namens Ajax nog altijd hard naar een nieuwe hoofdtrainer. Achter de schermen zijn echter alvast de eerste stappen gezet in de opbouw van de nieuwe selectie. Eind vorige maand maakte de club namelijk bekend dat Branco van den Boomen transfervrij overkomt van Toulouse. Waar vele Nederlanders hem amper zullen kennen, kan Ajax zomaar eens de nieuwe Lasse Schöne hebben binnengehaald, waar de Amsterdammers mogelijk nog jaren plezier aan gaan beleven.

Vergelijking met Schöne

De vergelijking met de Deen is snel getrokken, aangezien beide middenvelders in een vergelijkbare situatie onderdeel werden van Ajax. Schöne was zelf 26 jaar oud toen hij in 2012 transfervrij de overstap maakte van NEC, de status die Van den Boomen deze zomer eveneens had. Waar Schöne een verleden had bij sc Heerenveen, De Graafschap en NEC, heeft de 28-jarige Van den Boomen met FC Eindhoven, sc Heerenveen, Willem II, De Graafschap en Toulouse amper een beter rijtje verenigingen op zijn naam staan.

Tegelijkertijd zijn er ook enkele verschillen om te ontdekken. Zo had Schöne voor zijn periode in de Johan Cruijff ArenA nog geen ervaring bij een topclub opgedaan, terwijl Van den Boomen in zijn jeugd op De Toekomst speelde. De middenvelder weet daarom als geen ander welke druk er in Amsterdam te voelen is. Naast het feit dat hij ook een aantal jaren ervaring in het buitenland opdeed en Schöne niet, kan Van den Boomen met zijn lengte van 1,88 meter gebruikmaken van meer fysieke kracht.

Van den Boomen in Frankrijk

De twijfels die over Schöne heersten, waarbij het de hoofdvraag was of hij het niveau van Ajax aan kon, waren de afgelopen weken ook over Van den Boomen te lezen. Gezien zijn periode in Nederland zijn deze te begrijpen. In Amsterdam stond hij bekend als een behoorlijk talent en had hij met zijn traptechniek eenvoudig in het eerste elftal mee kunnen doen, maar zijn wendbaarheid, winnaarsmentaliteit en snelheid lieten te wensen over. Daardoor moest hij vroegtijdig vertrekken.

Bij zijn andere clubs in Nederland kon hij eveneens geen grote indruk achterlaten. Zijn buitenlandse avontuur bij Toulouse, waarmee hij in het seizoen 2021-2022 in de Ligue 2 actief was, was dan ook geen transfer die de voorpagina’s van de landelijke kranten haalde. In Frankrijk ontwikkelde hij zichzelf echter al snel tot een van de spelbepalers. De middenvelder speelde in zijn eerste voetbaljaar voor zijn nieuwe werkgever 37 keer in het basisteam, waarin hij goed was voor 12 doelpunten en maar liefst 21 assists. Het resulteerde in promotie naar het hoogste niveau. Dit seizoen kwam hij in 35 duels voor Toulouse uit en was hij goed voor 5 treffers en 8 assists.

Buiten zijn directe of indirecte betrokkenheid bij doelpunten droeg hij op meer fronten zijn steentje bij aan de successen van Toulouse, dat dit seizoen met de dertiende plaats in de competitie en bekerwinst zeer tevreden kon zijn. Zijn grootste kracht is te zien tijdens dode spelmomenten. Zo was hij tegen Paris Saint-Germain de uitblinker door onder meer een vrije trap zonder moeite onder het muurtje door en langs topkeeper Gianluigi Donnarumma te schuiven. Daarnaast strooide hij het gehele seizoen met lange passes vanuit het middenveld, waarmee hij de spelsnelheid van zijn ploeg flink verhoogde.

Aan zijn mindere punten, waaronder zijn loopvermogen en hardheid in duels, werkte hij naar eigen zeggen hard. “Bij Toulouse zag je mijn zwakke punten in het begin heel goed”, zo vertelde hij in een interview met Ajax TV. “Mijn goede kwaliteiten kwamen altijd wel naar voren, maar aan mijn mindere kwaliteiten heb ik in Frankrijk heel veel gewerkt. Ik ben een speler die veel aan de bal moet komen en ik denk dat dat bij Ajax veel het geval is. Zonder mijn goede traptechniek had ik hier niet gezeten. Ik breng aanvallers graag in goede posities.” Dat liet hij afgelopen voetbaljaar meermaals zien in sleutelduels.

Kwaliteiten voor Ajax

Naast het feit dat Van den Boomen transfervrij was, en Ajax geen groot risico met hem neemt, kunnen de specifieke kwaliteiten van de voetballer de komende jaren voor de nodige punten zorgen. Dit seizoen beschikte de club bijvoorbeeld niet over een specialist voor penalty’s en vrije trappen. Uitsluitend Kenneth Taylor slaagde erin om een vrije trap in een directe treffer te laten resulteren. Het talent schoot de bal in het najaar van 2022 tegen sc Heerenveen (5-0) eenvoudig binnen. Het is een teleurstellende statistiek voor een club dat veelal tegen het zestienmetergebied van de tegenstander aanspeelt. Ook op het gebied van corners kan Ajax veel meer uit haar kansen halen. Afgelopen seizoen kreeg de ploeg gemiddeld 8 hoekschoppen per wedstrijd, waardoor het tijdens de dode spelsituaties potentieel gevaarlijker kan worden.

Van den Boomen kan op voetballend gebied ook van een grote waarde zijn. In Toulouse toonde hij aan dat hij moeiteloos de bal bij zijn verdediging kan ophalen en een van zijn buitenspelers ‘op zijn stropdas’ kan bereiken. In de kleine ruimtes is hij ook in staat om een teamgenoot te bereiken. Hij kan er daarom voor zorgen dat het spel van Ajax afwisselender wordt en de club eenvoudiger onder de druk van de tegenstander kan uitspelen. Dat was met Edson Álvarez, die waarschijnlijk vertrekt, en Taylor beduidend minder het geval.

Waar het afwachten is of de snelheid en het loopvermogen van Van den Boomen dermate vooruit is gegaan dat hij met het spel van Ajax mee kan gaan, heeft hij op alle andere fronten de kwaliteiten in huis om de Amsterdammers een stap verder te helpen, zoals hij onder meer tegen Paris Saint-Germain al liet zien. De middenvelder zal daarbij niet direct de leiding in het elftal nemen, maar kan de lange opbouw van achteruit extra vaart meegeven en Calvin Bassey, die vooralsnog voetballend veel in de problemen kwam, helpen om minder vaak onder druk te komen staan. Zeker in de Eredivisie moet Van den Boomen dan in staat zijn om zijn bijdrage te leveren aan het ‘nieuwe Ajax’.

Slaagt Van den Boomen bij Ajax?

  • Ja, ik denk het wel
  • Nee, ik verwacht het niet
1119+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

13:19
16+
Wilfred Genee ‘cancelt’ Vandaag Inside-gast
12:48
251+
‘Excelsior zwaar benadeeld tegen Ajax’
12:10
227+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
12:00
42+
Waarom Mikautadze bij Ajax nooit gaat slagen
11:46
120+
ESPN-analisten kraken ‘kelderklasse-speler’ Ajax
11:35
174+
Grote zorgen om Brobbey-situatie: ‘Het is gek’
11:15
201+
‘Transfergekte bij Manchester United aanstaande’
10:44
215+
Vink ziet groot verschil tussen Ajax en rivalen Feyenoord en PSV
10:31
107+
‘Pasveer neemt Ajax-besluit’
10:00
116+
Op deze manieren kan PSV kampioen worden
09:45
164+
Van ‘t Schip wijst naar groot Ajax-probleem: ‘Al hele seizoen zo’
09:25
179+
Rensch bespreekt discutabel Bergwijn-moment
08:50
239+
Van ‘t Schip komt met simpele verklaring voor matig spel Ajax
08:30
262+
Van Dijk laat zich uit over Arne Slot-geruchten
08:15
0+
Ajax-directeur Beuker deelt zomerse transferplannen Ajax: ‘Veel werk te doen’
07:40
538+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
07:30
2524+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
07:10
837+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
23:42
205+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
92+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie