Leeuwenburgh na rampjaar op zoek naar nieuwe club: “Zin in buitenlands avontuur”

Foto: Leeuwenburgh na rampjaar op zoek naar nieuwe club: “Zin in buitenlands avontuur”

Aan het zwembad in Spanje heeft Peter Leeuwenburgh genoeg om over na te denken. Niet alleen moet het chaotische seizoen bij FC Groningen nog volledig bezinken, de doelman oriënteert zich ook op zijn volgende club. Leeuwenburgh is transfervrij en benieuwd waar hij volgend seizoen speelt. “Ik sta overal voor open. Het plaatje moet kloppen.”

Interview met transfervrije keeper Leeuwenburgh

Verschillende clubs uit Nederland en het buitenland hebben al geïnformeerd bij het management van Leeuwenburgh. Een aantal van hen kwam kijken bij de laatste wedstrijd die hij voor FC Groningen keepte tegen Vitesse. De scouts zagen hoe Leeuwenburgh na veertig minuten een rode kaart kreeg omdat hij een slechte terugspeelbal ver voor zijn doel moest verwerken. “Dat was een ongelukkige situatie, maar ik denk niet dat het clubs afschrikt”, vertelt Leeuwenburgh vanaf zijn vakantieadres in Alicante. “Ze kijken toch naar het grotere plaatje. In de wedstrijden die ik de afgelopen jaren heb gespeeld, ging het goed. Al is afgelopen seizoen natuurlijk dramatisch verlopen. Ik kan nog steeds niet bevatten wat er allemaal gebeurd is.”

Chaos in Groningen

Het rampjaar van FC Groningen begon voor Leeuwenburgh persoonlijk met slecht nieuws. Hij zou onder de nieuwe trainer Frank Wormuth eerste keeper blijven, maar na de komst van Michael Verrips en een korte blessure belandde hij toch op de bank. “Dat kwam onverwachts, omdat mij was toegezegd dat ik ging spelen. Het was vervelend om weer op de bank te zitten nadat ik vier jaar veel wedstrijden had gespeeld. Gelukkig heb ik nog negen wedstrijden kunnen spelen, dat is voor een tweede keeper best veel. Ik heb alles gegeven om degradatie te voorkomen en de negatieve spiraal te doorbreken. Helaas is dat niet gelukt.”

Gevraagd naar waar het misging in Groningen, schieten er meteen veel dingen door zijn hoofd. “Waar ga ik in hemelsnaam beginnen?”, antwoordt Leeuwenburgh. “Om te beginnen zat het van bovenaf niet goed. Het rommelde in het bestuur en de leiding van de club. Dan hoop je dat de technische staf het op het rechte pad kan krijgen, maar er was in het eerste halfjaar geen klik met de trainer, Wormuth. De verschillen tussen hem en de spelers waren te groot en we begrepen elkaar niet. Dan moeten de spelers het zelf oplossen, maar daar hadden we de groep niet voor. De selectie was niet in balans qua type spelers en het ontbrak aan ervaring om ons uit deze situatie te redden. Het is op veel plekken misgegaan. Ik vind het vooral erg voor de supporters en medewerkers van de club die hun baan kunnen verliezen.”

Zoektocht naar nieuwe club

Tijdens het seizoen werd duidelijk dat de toekomst van Leeuwenburgh niet in Groningen ligt. Zijn contract loopt eind deze maand af en het is de vraag waar hij deze zomer aan de slag gaat. “Ik ben rustig aan het afwachten wat er op me af komt. Ik ben nu op vakantie met mijn gezin, maar aan het zwembad denk ik wel na over mijn toekomst. Waar wil ik heen? Welke clubs hebben interesse getoond? Hoe zien de contracten eruit? Er is nog niets voorbijgekomen waar mijn gezin en ik honderd procent achterstaan. We hebben nog tijd, de transferperiode moet officieel nog beginnen, dus ik heb er vertrouwen in dat er iets moois langskomt. Ik weet wat ik te bieden heb.”

Zijn transfervrije status maakt het voor Leeuwenburgh makkelijker om een nieuwe club te vinden. Welke richting het opgaat, weet hij zelf ook nog niet. Hij houdt alle opties open. “Een club in de Eredivisie zou kunnen, maar ik heb ook zin in een nieuw buitenlands avontuur. Dat heeft op dit moment een lichte voorkeur. Er was contact met twee clubs uit Denemarken, daar zie ik mijzelf wel wonen en spelen. Een stap naar een mooie club in Europa zou top zijn, maar verder weg kan ook. Ik heb in Kaapstad gezeten en tegen zo’n avontuur zeg ik op voorhand ook geen nee. We kunnen allerlei landen gaan noemen, maar ik kan er pas echt over nadenken wanneer er concrete aanbiedingen op tafel liggen. Ondertussen train voor ik mijzelf zodat ik gelijk klaar ben om te gaan. Sommige competities zijn nog bezig, bijvoorbeeld in Amerika of Zweden, dus ik wil meteen kunnen instromen als daar een kans komt. Ik bereid me op ieder mogelijk scenario voor.”

Ideale plaatje

Wat zou het ideale plaatje zijn? “Het belangrijkste is een veilige leefomgeving voor mijn gezin. Die gaan sowieso mee. Ik wil niet in mijn eentje naar het buitenland. Voor de rest: een mooie club in een goede competitie die me aanspreekt. Zo heb ik een plaatje in mijn hoofd en dat leg ik naast de aanbiedingen neer. Dan streep ik dingen tegen elkaar af. Als één onderdeel niet klopt, maar de rest zit wel goed in elkaar, kan ik altijd een andere keuze maken. Wanneer het contract voor je neus ligt, gaan er andere emoties meespelen. Misschien eindig ik dan wel ergens waar ik van te voren nooit over had nagedacht.”

Zijn volgende club kiezen voelt voor Leeuwenburgh als een veel bepalende beslissing. De doelman is 29 jaar en voorspelt dat zijn beste jaren nog moeten komen. Na zijn vertrek bij Ajax, waar hij de jeugdopleiding doorliep, kwam zijn carrière pas laat op gang. “Ik ben op mijn 24ste pas veel gaan spelen. Daarom voelt het alsof ik mijn carrière nog aan het opbouwen ben. Ik word steeds beter en ben gevoelsmatig nog niet over de helft. Als ik nu kan kiezen, zou ik tot mijn veertigste doorgaan. Ik wil daarom de juiste weg inslaan voor de volgende jaren. De keuze die ik nu maak, gaat bepalen welke kant het opgaat.”

Waar zien we Peter Leeuwenburgh volgend jaar terug?

  • In Nederland
  • Buitenland, maar binnen Europa
  • Buiten Europa
409+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

21:31
3+
Cocu vergelijkt zichzelf met Simeone
21:12
75+
Van Gaal genoemd voor Ajax: “Je moet krachtige leiders hebben”
20:47
117+
“Feyenoord gaat dan honderd procent van Ajax winnen”
20:34
12+
Willem II en TOP Oss spelen niet door hevige regenval
20:20
36+
Wellenreuther herinnert zich wereldredding bij schot Kudus
19:43
264+
Slot geeft duidelijkheid over herstelperiode Ivanusec
19:27
260+
“Ajax moet Mislintat juist schorsen”
19:15
146+
‘Ajax zit achter groot talent uit Venezuela aan’
18:48
547+
Ronald de Boer vergeet dat microfoon nog aanstaat en maakt Klaassen belachelijk
18:34
1556+
Gijp: ‘Wij vinden Giménez al geweldig, deze jongen is drie keer beter’
18:25
129+
‘Feyenoord is de favoriet, maar Ajax heeft vaak mazzel’
18:06
278+
Graag geziene gast mag niet meer aanschuiven bij VI: “Verboden”
17:51
79+
Bosz: ‘Vroeger schold ik dan wel eens’
17:41
1375+
‘Dramatisch nieuws voor Feyenoord richting Klassieker’
17:21
332+
Slot wijst grootste kwaliteit Ajax aan: ‘Dat zegt heel veel’
17:03
326+
Perez verbijsterd door Ajacied: “Belachelijk, krankzinnig”
16:48
109+
Slot ‘niet verbaasd’ door uitblinkende Feyenoorder
16:34
319+
Franse media fileren ‘schuldige aan onzekere Ajax-verdediging’
16:20
160+
Schouten: “Om iemand dan zo te zien afglijden vond ik heel erg”
16:05
213+
‘Slechte Ajacied had na 20 minuten al gewisseld moeten worden’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie