LEESTIP: De ‘Mission Impossible’ van Ernest Faber in Eindhovens oorlogsgebied

Foto: LEESTIP: De ‘Mission Impossible’ van Ernest Faber in Eindhovens oorlogsgebied

Op 16 december 2019 maakte PSV bekend dat Ernest Faber door werd geschoven naar de vacature van hoofdtrainer. De hoofd jeugdopleidingen legde daarmee zijn hoofd op een hakblok, en nu is er geen weg terug meer. Over de ondankbare klus van de interim-eindverantwoordelijke in Eindhoven.

Erfenis van clubicoon Van Bommel

Onder voorganger Mark van Bommel ging het al bijna anderhalf jaar slecht. Toch genoot hij dankzij zijn status als clubicoon nog altijd veel steun bij een deel van de harde kern in het Philips Stadion. Meer dan eens galmde zijn naam in de Eindhovense voetbaltempel, en uitgerekend tijdens de enige overtuigende overwinning onder Faber (4-1 tegen PEC Zwolle, op 21 december) werd er een spandoek met de tekst ‘Een clubicoon laten we niet vallen’ ontrold op de tribune.

Het stond symbool voor de kansloze missie die Faber aan is gegaan. Het borrelt aan alle kanten bij een verdeeld PSV en daar kan een tamelijke ‘nobody’ als hij momenteel niets aan doen. Na de pijnlijke soaps rondom de aanvoerdersband van Pablo Rosario en de aftocht van Jeroen Zoet, en de zware blessure van Donyell Malen even later, zit het probleem veel dieper dan louter in de resultaten.


Bergwijn nieuw hoofdstuk in horrorboek

Als klap op de vuurpijl begon afgelopen zondagochtend een nieuw echec op de Brabantse burelen. Steven Bergwijn belde Faber ’s ochtends op om aan te geven dat hij liever naar Londen vloog dan de club die hem als bij Ajax weggestuurde jeugdspeler een tweede kans gaf op een carrière als profvoetballer juist nu bij de hand te nemen.

“Het is belangrijk dat wij spelers hebben die honderd procent gericht zijn, dat is wat PSV nu nodig heeft. Iedereen moet zijn volle aandacht er bij hebben”, zei Faber er over in het Eindhovens Dagblad. Feit is echter dat niet alleen aandacht voldoende is: er is simpelweg ook kwaliteit nodig. Het vermogen om kansen te killen, en doelpunten te maken. Iets wat er bij met name de met oogkleppen op voetballende Cody Gakpo nogal aan ontbrak gistermiddag tegen FC Twente (1-1).

Ook Sam Lammers, die vooral vanwege de honger naar doelpunten plots tot een soort messias wordt gepromoveerd in Noord-Brabant, bleek nog lang niet terug op topniveau na lang blessureleed. En van de peperdure Portugees Bruma weet inmiddels iedereen dat hij qua doelpunten ongeveer op dezelfde statistieken zal eindigen als Faber in zijn tijd als PSV-speler deed (6 goals in 175 wedstrijden).


Een uur lang afzien in Studio Voetbal

Of het handig is laten we maar even in het midden, maar in ieder geval durfde Faber het enkele uren na de nieuwe deceptie tegen Twente wel alwéér aan om zich als een ongewapende gladiator voor de leeuwen te gooien. Het duurde ongeveer vijf minuten voordat de geboren Brabander zich weer stuk beet op het dossier Bergwijn.
Volgens Faber had de flankspeler toestemming van hem gekregen om naar Londen te vliegen, maar datzelfde werd vanuit de club juist telkens tegen gesproken. Het gebrek aan enige communicatie in de top van de vereniging deed pijnlijk denken aan de affaire rondom Jeroen Zoet. Tafelgast Kees Jansma leek nog beter op de hoogte van bepaalde zaken bij PSV.


Gebrek aan voetbalinhoudelijke kennis?

Hoewel écht kritische vragen – zoals we die ook niet van Theo Janssen of Pierre van Hooijdonk hoeven te verwachten – uitbleven, ontaardde het in een martelgang voor de moedige, maar naïeve Faber. Enfin, dat was gezien de gehele situatie rondom Bergwijn ook wel te verwachten: daar viel allang geen wist meer te behalen.

Zorgwekkender voor de PSV-fans zal zijn dat Faber ook zodra het over tactische, voetbalinhoudelijke zaken ging met de spreekwoordelijke bek vol tanden leek te zien. Toen de stroperige opbouw van achteruit aangestipt werd, en gevraagd werd wat nou eigenlijk de bedoeling van dat heen en weer-spelen was, leek hij zelf eigenlijk ook niet te weten wat eigenlijk het plan was.
Verrassend kan dat niet genoemd worden, want bij zijn vorige werkgevers (NEC en FC Groningen) bouwde Faber toch ook niet bepaald een reputatie als ‘tactisch mastermind’ op.

Voor PSV, dat inmiddels is weggezakt naar de vijfde plek op de ranglijst, is het nu te hopen dat Bergwijn liever vandaag dan morgen voor een groot bedrag verkocht wordt, waarna de club zijn pijlen kan richten op eindelijk weer eens een geschikte linksback als Patrick van Aanholt. Het is nu aan de spelers om er voor te zorgen dat de Kroonprins, zoals de bijnaam van Faber in betere tijden gold, niet publiekelijk gelyncht wordt.

PSV zou er goed aan doen om Faber zo snel mogelijk te vervangen met een ‘echte’ hoofdtrainer

  • Eens
  • Oneens
574+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:31
34+
Chelsea dwarsboomt wederom CL plannen Tottenham
23:06
19+
Karsdorp gruwelijk in de fout, Koopmeiners verzorgt assist op Europese avond
22:52
205+
Zorgen om aanblijven FC Twente sterkhouder
22:11
69+
Feyenoord oefent tegen Benfica
21:23
312+
Theo Janssen blij met NEC supporters
20:55
802+
‘Liverpool-leegloop dreigt voor Arne Slot’
20:21
54+
FC Twente maakt het bovenin weer ontzettend spannend
20:00
203+
Kritiek op Ajax-bestuur: “Van Praag moet de politiek in”
19:52
182+
Mossou en Warmerdam hard maar fair over Mark van Bommel
19:26
132+
Eerste vrouwelijke hoofdcoach in Duitsland een feit
18:49
59+
Topvorm Lammers bekroond met uitverkiezing: “Veel betere speler geworden”
18:29
16+
Nederland krijgt op EK niet te maken met Franse pechvogel
18:09
262+
Feyenoord krijgt goed nieuws richting PEC-thuis
17:49
466+
‘Zo groot is de kans dat Promes wordt uitgeleverd aan Nederland’
17:26
94+
Spaan sloopt De Ligt-collega: “Geen echte voetballer, geschapen door AI”
17:05
0+
Voorbeschouwing: Zal Girona FC Barcelona van de tweede plek stoten?
17:00
7+
Heftige strijd tussen fanatieke fans | SN Voetbalquiz #3
16:49
305+
‘Ajax wil Zuid-Amerikaans toptalent halen’
16:29
61+
Maatsen opnieuw in het zonnetje gezet door UEFA
16:09
113+
Heerenveen grijpt in en gaat voor schokeffect na 0-8
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie