Kroatië komt met schrik vrij: Japan verslagen na strafschoppen

Foto: Kroatië komt met schrik vrij: Japan verslagen na strafschoppen

Kroatië heeft de kwartfinales van het WK in Qatar bereikt. Na een slijtageslag werd struntploeg Japan verslagen. Na 120 minuten, stond er 1-1 op het scoreboard, waarna de Kroaten de strafschoppen beter namen.

De vraag voorafgaand deze achtste finale was vooral of Japan, na de stunts tegen Duitsland en Spanje, het nog een keer kon. De vorige drie achtste finales tijdens WK’s werden telkens verloren. Tegen Kroatië moest dat volgens de Japanners anders. In tegenstelling tot de opstellingen bij de eerdere stunts, dit keer oud-PSV’er Ritsu Doan wel in de basis. Hij had een groot aandeel in het bereiken van de laatste zestien. Voormalig FC Groningen-verdediger Ko Itakura was geschorst. Vice-wereldkampioen Kroatië zal zich favoriet hebben gevoeld, onder leiding van Luka Modric schakelde het België uit in de groep.

De Japanners gaven vanaf het begin al het signaal dat de Kroaten voor een lastige opgave zouden staan. De Europeanen hadden net wat meer balbezit, maar het Aziatische land creëerde de meeste kansen. Shogo Taniguchi en Junya Ito wisten deze niet te benutten. Ivan Perisic was aan de andere kant gevaarlijk, hij stuitte van dichtbij op doelman Shuichi Gonda. Het spel bleef op en neer golven, maar het waren toch de Japanners die verdiend de voorsprong pakten. Na een ingestudeerde hoekschop werd de bal gevaarlijk voor geslingerd vanaf de rechterkant. Voormalig VVV-verdediger Maya Yoshida kopte voor, waarna spits Daizen Maeda binnen kon tikken. De VAR keek nog of Yoshida buitenspel stond bij de assist, hij stond echter op één lijn met de Kroatische defensie.

Japan ging zo verrassend met een voorsprong rusten. Ze hielden na de pauze nog even het initiatief, waarna Kroatië vanuit het niets gelijkmaakte. Dejan Lovren zette voor vanaf rechts, de naar binnengekomen Ivan Perisic knikte met een geplaatste bal geweldig raak.

Dit bleek goed voor de wedstrijd, beiden ploegen wisten dat er nog een tandje bij moest om de overwinning binnen te slepen. Modric toonde zijn klasse met een fraaie bal richting de kruising, maar weer was het Gonda die sterk keepte. Kroatië bleef gevaarlijk via hoge voorzetten met een kopbal onder meer van Ante Budimir, maar de inzet ging naast. Perisic schoot nog een half metertje naast, tot opluchting van de fans in het blauw. Er werd niet meer gescoord in de reguliere speeltijd, waardoor de eerste verlenging van dit WK geschiedde.

Verlenging

Kroatië hield het initiatief tijdens de eerste helft van de verlenging, Japan leek enkel tegen te kunnen houden. Richting de wissel van speelkant gooiden de Aziaten er toch nog een offensief uit. Kaoru Mitoma stuitte echter op doelman Dominik Livakovic. Ondertussen was Modric al gewisseld bij de Kroaten. In de tweede helft golfde het wat meer heen en weer, al leek alles te wijzen naar een beslissende strafschoppenserie. Kroatië perste er nog een slotoffensief uit, maar verder dan een schot naast het doel van Lovro Majer kwam het niet.

Livakovic de held van Kroatië

Japan begon slecht aan de penaltyreeks met een misser van Takumi Minamino. Doordat vervolgens ook Kaoru Mitoma op Livakovic schoot, was de start van de Aziaten dramatisch te noemen. De hoop keerde terug nadat Marko Livaja de bal nonchalant op de paal mikte. Het werd geen 2-2 doordat ook Maya Yoshida miste. Mario Pasalic schoot vervolgens raak, waardoor het opnieuw naar de kwartfinale ging. Daarin is Brazilië of Zuid-Korea de tegenstander. Voor de vierde keer ging het mis voor Japan bij de laatste zestien, al kunnen ze natuurlijk terugkijken op een geweldig toernooi.

Scoreverloop: 1-0 (43′) D.Maeda, 1-1 (55′) I.Perisic, Kroatië wint na strafschoppen

Terechte winnaar?

  • Ja
  • Nee
45+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie