Groot schandaal in Kroatische competitie

Foto: Groot schandaal in Kroatische competitie

De Kroatische voetbalbond Hrvatski Nogometni Savez (HNS) heeft geen goede beurt gemaakt. Door het simuleren van een VAR-audio is scheidsrechtersbaas Bruno Maric snel opgestapt.

Nepfragment VAR door Kroatische voetbalbond

Het opstappen heeft alles te maken met een incident uit september. Osijek en Dinamo Zagreb speelden destijds in competitieverband met elkaar samen en de bezoekers gingen met een 2-3 overwinning naar huis. Ze profiteerden van twee penalty’s die ze vlak voor tijd (minuut 87 en 99) van scheidsrechter Mario Zebec kregen.

De bond besloot de volgende dag de onrust te temperen door met Maric een persconferentie te beleggen. Hij liet destijds aan de Kroatische pers een audiofragment horen die de aanwezigen moest overtuigen dat de arbitrage achter de besluiten stond. Zo klonken alle betrokkenen zeer rustig en professioneel.

Een half jaar later blijkt het om een nepfragment te zijn gegaan. Het daadwerkelijke fragment is intussen namelijk uitgelekt en daarop is veel meer te horen. Er is onder meer een extra persoon op de lijn aanwezig en de scheidsrechters schreeuwen en vloeken erop los. Daarmee is de chaos van het moment duidelijk te merken.

Druk zorgt voor opstappen Maric

Maric heeft intussen gereageerd met het argument dat het gebruik van het echte fragment tegen de FIFA-regels was. “De persconferentie in september was uitsluitend bedoeld om de Kroatische bevolking te overtuigen dat we niets te verbergen hebben”, stelde hij. Het mocht echter niet baten: intussen is Maric opgestapt.

Moet de VAR worden afgeschaft?

  • Ja, ik vind van wel
  • Nee, zeker niet
103+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie