Hoe bang moet Nederland zijn voor Griekenland en de EK-deelname?

Foto: Hoe bang moet Nederland zijn voor Griekenland en de EK-deelname?

Het leek een vanzelfsprekendheid dat Nederland zich zou kwalificeren voor het EK, maar de huidige stand in de poule zorgt toch voor een lichte angst. Het duel met Griekenland is ineens een kraker, van levensbelang, doorslaggevend en cruciaal om direct naar het eindtoernooi te gaan. Moeten we ons echt zorgen maken?

Voorbeschouwing Griekenland – Nederland (EK-kwalificatie)

De jaren dat de Nederlandse voetballiefhebber zonder stress naar de kwalificatierondes van grote toernooien keek, liggen ver achter ons. Het mislopen van het EK 2016 en het WK 2018 hebben diepe sporen achtergelaten op de huidige generaties. Als we toen niet beter waren dan Tsjechië, IJsland en Turkije, kunnen we nu ook zomaar achter Griekenland eindigen. Natuurlijk zijn we als voetballand uit het diepe dal geklommen, maar de selectie en de resultaten van Oranje geven nog niet het vertrouwen om comfortabel achterover te leunen.

Doordat Nederland vrijdag verloor van Frankrijk (0-2) en concurrent Griekenland wel won van Ierland, staat Oranje momenteel derde in de poule. Daar wil je op het eind niet staan, want alleen de nummer één en twee plaatsen zich direct voor het EK. Toch is er nog geen man overboord. De selectie van bondscoach Ronald Koeman heeft nog een wedstrijd meer te spelen en de tweede plek helemaal in eigen hand. Daarvoor zou een resultaat tegen Griekenland enorm helpen. De Grieken ruiken bloed bij Nederland, dat door blessures wordt geteisterd en met pleisters aan elkaar zit, maar we moeten van de nummer 51 van de FIFA-ranking geen onverslaanbare Griekse god maken.

Griekenland deed al sinds 2012 niet meer mee aan het EK en in september won Nederland de eerste ontmoeting vrij makkelijk (3-0). Marten de Roon, Cody Gakpo en Wout Weghorst zetten al in de eerste helft de eindstand op het scorebord. Maar na overwinningen tegen Gibraltar (5-0) en Ierland (0-2) groeit in Zuid-Europa het geloof in een stunt tegen Oranje. “Ik had na de loting niet geloofd dat we nu in deze kansrijke positie zouden staan, maar we staan er toch”, vertelde bondscoach Gus Poyet. “We hebben inmiddels door dat we een stapje extra moeten doen als we écht naar EK willen.”

Giorgos Giakoumakis
Giorgos Giakoumakis werd twee jaar geleden topscorer van de Eredivisie.

Griekse goalgetters

De selectie van Griekenland kent een aantal spelers die we in Nederland goed kennen. Vangelis Pavlidis is de enige die op dit moment nog in de Eredivisie speelt. De spits scoort aan de lopende band bij AZ en staat met tien doelpunten tweede op de ranglijst van de topscorers. Tegen Ierland kwam hij niet in actie, maar de Griekse bondscoach wisselt veel en kan zijn opstelling zomaar weer veranderen. Georgios Giakoumakis stond erin tegen Ierland en opende de score. Hij werd in 2020-2021 in zijn enige seizoen bij VVV Venlo topscorer van onze vaderlandse competitie en scoort tegenwoordig voor Atlanta United.

Vorig seizoen was er nog een Griekse goalgetter in Nederland actief. Anastasios Douvikas wist er namens FC Utrecht negentien te maken en verdiende een transfer naar Celta de Vigo. Tot verbazing van zijn landgenoot Angelos Charisteas is hij door Poyet niet opgenomen in de selectie. Ook Pantelis Hatzidiakos, oud-verdediger van AZ en tegenwoordig Cagliari, is er niet bij. Hij is geblesseerd. Achterin spelen met Konstantinos Tsimikas (Liverpool) en Konstantinos Mavropanos (West Ham United) wel twee Premier League-verdedigers.

Vermoedelijke opstelling Griekenland: Vlachodimos; Rota, Mavropanos, Retsos, Tsimikas; Bakasetas, Kourbelis, Mantalos; Masouras, Giakoumakis, Pelkas.

Positieve punten Nederland

Griekenland heeft een overwinning op zak en is in vorm, maar ook Nederland kan bouwen op de eerste interland van deze reeks. Tegen Frankrijk werd met een geïmproviseerd elftal weliswaar geen moment aanspraak gemaakt op de overwinning, toch waren er spelers die indruk maakten. Debutant Quilindschy Hartman speelde alsof hij al jaren een volwaardig international is. De linksback van Feyenoord stond verdedigend zijn  mannetje en zorgde aanvallend voor gevaar, met een doelpunt als bekroning. Het geeft Koeman extra opties aan de linkerkant, naast de geroutineerde Daley Blind en de momenteel geblesseerde Tyrell Malacia.

Ook op het middenveld stond een nieuwe basiskracht op. Tijjani Reijnders speelde voor het eerst vanaf de aftrap, deed bijna alles goed en was bij veel gevaarlijke aanvallen betrokken. Het ontbreken van Frenkie de Jong gaf een aanzetje om de Zwollenaar op te stellen als beloning voor zijn goede start bij AC Milan. Als Reijnders deze lijn doorzet, zou hij op termijn zomaar een vaste plek kunnen krijgen naast of voor De Jong. De andere optie, Joey Veerman, liet bij vlagen zijn kwaliteiten zien, al waren de tv-kijkers kritisch op de middenvelder van PSV.

Wout Weghorst viel tegen Frankrijk al in de eerste helft uit met een blessure, maar zijn deelname aan het duel van maandag is niet uitgesloten. De spits, die door het ontbreken van Cody Gakpo en Memphis voor de goals moet zorgen, trainde zaterdag nog niet mee, maar stond tijdens de laatste training van Oranje weer op het veld.

Vermoedelijke opstelling Oranje:  Verbruggen; Geertruida, Van Dijk (c), Aké; Dumfries, Wieffer, Veerman, Hartman; Reijnders, Simons; Malen.

Noodscenario’s

Een overwinning op Griekenland zou de zorgen over de kwalificatie meteen weghalen. Maar mocht het in Athene onverhoopt misgaan, hoeven we nog geen streep door het EK te zetten. Bij een gelijkspel kan Oranje nog steeds als tweede eindigen door van Ierland en Gibraltar te winnen. Ook het onderlinge resultaat met Griekenland spreekt in het voordeel van Nederland, door de eerdere 3-0 overwinning. Indien Koeman en zijn mannen toch derde worden, zijn de play-offs het laatste redmiddel. Door de groepswinst in de Nations League van vorig jaar komt Oranje in aanmerking voor de alternatieve route als het zich niet direct kwalificeert. Voorlopig hoeven we ons dus niet echt zorgen te maken.

Gaat Nederland het EK halen?

  • Ja, er zijn genoeg opties.
  • Ik houd mijn hart vast.
  • Nee, het gaat helemaal mis.
439+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie