Oranje niet opgewassen tegen Frankrijk en de kunsten van Mbappé

Het Nederlands elftal heeft niet kunnen verrassen tegen Frankrijk (1-2 verlies). Na een snelle openingsgoal van Kylian Mbappé maakte Oranje geen enkel moment aanspraak op een overwinning. De aanvaller maakte ook de tweede goal en verpestte hoogstpersoonlijk het debuut van verschillende internationals, al was het op het eind nog even spannend.

Wedstrijdverslag van Nederland – Frankrijk (EK-kwalificatie)

De veelbesproken Bart Verbruggen oogde kalm voorafgaand zijn debuut. Na het inschieten liep de debuterende doelman als laatste na de kleedkamer, nog even zwaaiend naar de fans op de tribune. Na het volkslied controleerde hij nog even zijn handschoenen. Bidon mee en gaan. Na een openingsceremonie, beide volksliederen en een minuut stilte voor de slachtoffers in Isräel en Palestina en een aanval op school in Arras in Frankrijk, begon Verbruggen net als Quilindschy Hartman aan zijn debuut.

De eerste minuten werden pijnlijk, omdat de eerste kans van Frankrijk meteen raak was. Na een splijtende pass van Antoine Griezmann en een voortzet van Jonathan Clauss kon Mbappé van dichtbij raakschieten. Hij kwam voor Lutsharel Geertruida en verschalkte Verbruggen met een rake volley. De uitverkochte ArenA had bijna medelijden met de 21-jarige doelman, die bij de eerste bal die hij redde een ondersteunend applaus kreeg. Helemaal vrijuit ging Verbruggen volgens verschillende analytici echter niet.

Weinig kansen voor Oranje

Oranje probeerde na de vroege tegengoal de weg naar voren te zoeken, maar was onzorgvuldig in de passing. Frankrijk daarentegen liet de bal makkelijk van voet naar voet gaan. Met name Griezmann versnelde het spel regelmatig met één keer raken en zorgde ervoor dat Oranje ver teruggetrokken op de eigen helft bleef. Pas na bijna een half uur kwamen de eerste mogelijkheden voor Oranje. Joey Veerman, die volgens de tv-kijkers niet zijn beste eerste helft speelde, schoot voorlangs na een goed uitgespeelde aanval. Daarna brak Simons door de verdediging met een dribbel, maar zijn schot werd aangeraakt en vloog ook voor het doel langs.

De schade voor Nederland bleef beperkt in de eerste helft. Naast het doelpunt van Mbappé was het uitvallen van Wout Weghorst de grootste tegenvaller. De spits botste vroeg in de wedstrijd met Griezmann, bleef last houden en werd nog voor het rustsignaal vervangen voor Donyell Malen. Het moet nog duidelijk worden hoe erg zijn blessure daadwerkelijk is, maar mogelijk werd hij gespaard voor het belangrijke duel met Griekenland, aanstaande maandag.

Wereldklasse Mbappé

Na rust kreeg Oranje opnieuw een snelle tegengoal te verwerken. Mbappé toonde zijn wereldklasse met een geweldig schot. Na een één-tweetje met Adrien Rabiot krulde de aanvaller van Paris Saint-Germain de bal achter Verbruggen. Bij zijn club was hij de afgelopen vier wedstrijden niet betrokken bij een doelpunt, maar tegen Nederland was hij vlijmscherp.

Nog geen twee minuten later dat Oranje de spanning weer terug te brengen. Malen schoot van dichtbij raak uit een voorzet van Nathan Aké, maar die stond buitenspel bij de pass van Veerman die daaraan vooraf ging. De grensrechter had het volgens de VAR goed gezien en de aansluitingstreffer van Nederland werd afgekeurd. Voor Jeremie Frimpong volgende iets later wel een positief moment; hij viel in voor Denzel Dumfries en mag zich vanaf nu international noemen. In de tachtstigste minuut maakte ook Micky van de Ven zijn debuut.

Even spannend door Hartman

Malen was tien minuten voor tijd dichtbij een aansluitingstreffer van Nederland. De ingevallen spits draaide knap weg bij Clauss, maar schoot vanuit de draai naast het doel. Hartman had zijn vizier even later wel scherp staan. Na een panna bij Marcus Thuram en een combinatie met Steven Bergwijn verraste hij de keeper met een schot in plaats van een voorzet. Even leefde de ArenA op, maar verder dan een eretreffer kwam Oranje niet. De lat voorkwam aan de andere kant een derde doelpunt van Mbappé en Verbruggen pakte een inzet van Thuram, waardoor het 1-2 bleef.

Scoreverloop: 0-1 (7′) K. Mbappé, 0-2 (53′) K. Mbappé, 1-2 (84′) Q. Hartman