Gudde doet bizarre FC Groningen-onthulling: ‘Mede bepalend geweest voor degradatie’

Foto: Gudde doet bizarre FC Groningen-onthulling: ‘Mede bepalend geweest voor degradatie’

FC Groningen beleefde een rampzalig seizoen in de Eredivisie. De Trots van het Noorden degradeerde kansloos naar de Keuken Kampioen Divisie en kreeg ook nog te maken met tal van incidenten in het stadion. Het seizoen kan gerust als een inktzwarte bladzijde worden toegevoegd aan de geschiedenisboeken van de club.

Schokkende ontdekking

Wouter Gudde deed ook nog eens een schokkende ontdekking, die mogelijk bepalend is geweest voor de degradatie. In een interview met het Dagblad van het Noorden vertelt de algemeen directeur van Groningen dat hij na het ontslag van technisch directeur Mark-Jan Fledderus erachter kwam dat het op de technische afdeling goed mis was. “Ik ben gesprekken gaan voeren en zag dat het op essentiële onderdelen inderdaad niet goed ging. Dan hebben we het vooral over de manier van werken, de communicatie tussen staf, td, fysiek en performance. Er was uiteindelijk geen overleg, geen samenwerking, geen communicatie en geen integratie. Daardoor klopten de fysieke programma’s niet en kwam essentiële informatie niet bij de juiste mensen terecht.”

De club wisselde in januari van performance coach, waarna veel zaken aan het licht kwamen volgens Gudde. “Die stelde een maand later vast dat onze spelers niet fit waren. Ze konden maar 75 tot 80 minuten voetballen. Er zat te weinig benzine in de motor voor een hele wedstrijd. Dat is mogelijk een van de verklaringen waarom wij vijftien of zestien keer een duel uit handen hebben gegeven in het laatste kwartier.”

Signalen waren duidelijk

Achteraf gezien waren de signalen eigenlijk al duidelijk volgens de algemeen directeur. “Johan Hove die na vier, vijf weken vakantie meteen heel hoog in de data zat. Jeugdspelers die meetrainden en van wie we dachten: zo, die zijn goed, wat stromen die aan de bovenkant in. Tja… Ik ga niet ook nog eens de hartslagmeters uitlezen. Ik ging ervan uit dat er overleg zou zijn, eens per week of per twee weken. Een overleg waarin alle data van spelers op tafel komen, waarin alles wordt besproken, waarin je kan sturen. In zo’n overleg bespreek je of we de juiste trainingen hebben gedaan, of we nog op koers liggen met onze programma’s. De organisatie rondom het eerste elftal bleek onvoldoende gestructureerd en gedocumenteerd te zijn.”

Gudde zegt in het DvhN het komend seizoen dan ook totaal anders aan te willen pakken. “Voortaan zal er minimaal één keer per maand een groot stafoverleg zijn waarin we de ontwikkelingsplannen van alle spelers van de eerste selectie doornemen, zoals we dat binnen onze jeugdopleiding ook al doen. Ik schuif daar ook bij aan. Als we dat goed doen, komen we snel weer op niveau, dat weet ik zeker.”

Meerdere oorzaken degradatie Groningen

Toch is het volgens de algemeen directeur niet de enige reden geweest van de degradatie van Groningen. “De selectie zat niet goed in elkaar, de staf werkte niet goed samen. Frank Wormuth bleek een mismatch, de technische organisatie functioneerde niet. Allemaal dik onvoldoende. Een giftige cocktail. De onervarenheid van Dennis van der Ree hielp uiteindelijk ook niet mee, al verwijt ik hem niks.”

Verwacht jij dat FC Groningen direct weer terugkeert in de Eredivisie?

  • Ja, dat verwacht ik wel
  • Nee, dat verwacht ik niet
442+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

10:30
0+
Van de Ven verklaart risicovolle spelopvatting Tottenham: “Ik móét wel”
10:15
45+
Belgische media duidelijk over Ajax-terugkeer Overmars: “Gepasseerd station”
10:00
150+
‘PSV gaat voor grote dubbelslag’
09:55
349+
‘Bizarre actie met Ajacied richting Klassieker’
09:40
96+
Vandaag Inside-heren kraken transferbeleid Ajax: “Jong Ajax wint van dit Ajax”
09:15
453+
Ajax overstag: Klassieker wordt woensdag uitgespeeld
09:06
171+
Nieuw Xavi Simons-scenario dreigt voor PSV
08:47
400+
Ajax-coryfeeën eensgezind over nieuwe technisch directeur: “Allerbeste kandidaat”
08:31
686+
‘Steijn laakte Ajax-aankopen Mislintat’
08:12
439+
Ergernis bij Van Hanegem over PSV: “Eerst die Schmidt en nou begint Bosz ook al”
07:51
686+
Driessen komt met bizar Ajax-nieuws: “Net zo lang totdat de rvc weg is”
07:33
494+
Te Kloese heeft grootse Feyenoord-plannen: “Moet gebeuren”
07:17
322+
Derksen wijst ‘ideale’ technisch directeur Ajax aan
23:44
253+
Jan Smit woedend op KNVB die ‘andere wetten’ hanteert
23:28
776+
“Steijn heeft bij Ajax geen idee wat hij aan het doen is”
23:10
472+
Te Kloese onthult detail Kökcü-deal Feyenoord
22:47
631+
Halsema fileert Ajax en eist verandering
22:25
106+
Jong Ajax weet tegen FC Eindhoven wéér niet te winnen
22:13
1097+
Van der Meijde kondigt supportersacties Ajax aan
21:43
568+
Ajax kan eerste naam van lijstje afstrepen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie