Groningen in extremis onderuit, pak slaag Cambuur

FC Groningen is vrijdagavond tegen nieuwe averij aangelopen. De Trots van het Noorden verloor op bezoek bij het kwakkelende NAC Breda met 3-2.

Van Veen meest besproken man in Breda

FC Groningen begon als titelfavoriet aan het seizoen in de Keuken Kampioen Divisie, maar begin oktober is al duidelijk dat een snelle Eredivisie-rentree nog ver weg is. Vorige week verloor de ploeg van Dick Lukkien met 0-3 van FC Den Bosch. Het zelfvertrouwen was duidelijk ver te zoeken en het hielp daarom niet dat Tom Boere in Breda al na vier minuten een hoekschop tot doelpunt promoveerde: 1-0.

Kevin van Veen bewees in de eerste helft zijn klasse voor FC Groningen. De spits schoot een vrije trap op fraaie wijze tegen de touwen, maar ging vervolgens in de fout door wel héél nadrukkelijk de confrontatie met de NAC-aanhang te zoeken. De spelers van de bezoekers werden vervolgens getrakteerd op een bierdouche en dus voelde de arbitrage zich genoodzaakt om het duel tijdelijk stil te leggen.

FC Groningen ging de vertrouwde rust in met een 2-1 achterstand. Doelman Michael Verrips kon een inzet van NAC maar half pareren, waardoor Martin Koscelnic ongehinderd doel kon treffen. Na rust ging de bezoekende club op jacht naar minimaal een punt en daarvoor werd het beloond. Opnieuw Van Veen zorgde voor de 2-2 in het Rat Verlegh Stadion op 2-2, maar het laatste woord was toch weer voor NAC. Boy Kemper werkte in extremis doeltreffend af: 3-2.

Pak slaag voor Cambuur

Mede-degradant SC Cambuur kreeg vrijdagavond zelfs een ongekend pak slaag. De manschappen van Sjors Ultee ging met 5-2 onderuit bij FC Dordrecht, dat zelfs nog een aantal grote kansen niet wist te benutten.

Al na een half uur leidde FC Dordrecht met 3-0. René Kriwak scoorde tweemaal, waar ook Ilias Sebaoui zijn doelpunt meepikte. Silvester van der Water scoorde voor rust nog wel tegen, maar de 3-2 bleef uit. Opnieuw Sebaoui en Mathis Suray maakten de feestvreugde op De Krommedijk compleet door er een vijfklapper van te maken. Tussendoor scoorde Fedde de Jong nog wel tegen namens Cambuur.

Roda JC zet topvorm door

Roda JC Kerkrade begint langzaam maar zeker te dromen van een terugkeer op het hoogste niveau. De Limburgers begonnen deze speelronde al als KKD-koploper en tegen Jong AZ maakte het team opnieuw geen fout: 3-1. Sami Ouaissa (tweemaal) en Walid Ould-Chikh maakten het verschil, waar Lewis Schouten het Alkmaarse doelpunt opeiste.