Droomscenario Giménez komt uit met winnende goal in Gold Cup-finale

Santiago Giménez is momenteel de held van Mexico. De spits van Feyenoord heeft vannacht de beslissende goal gemaakt in de finale van de Gold Cup tegen Panama (1-0). In drie minuten tijd ging hij van invaller naar man van de wedstrijd. SoccerNews.nl deed verslag vanuit het stadion.

Thuiswedstrijd voor Mexico

In tegenstelling tot Giménez begonnen Jorge Sánchez en Edson Álvarez aan de aftrap van wat een thuiswedstrijd voor Mexico leek, zo veel Mexicanen zaten er op de tribune in Los Angeles. De eerste mogelijkheid om te scoren was voor Panama, maar linksbuiten Ismael Díaz was er niet klaar voor en verprutste de kans. Daarna trok de underdog zich terug en bouwde het een muur achterin, zoals het ook tegen de Verenigde Staten had gedaan.

De Mexicanen gingen op zoek naar een mogelijkheid om door de muur te komen. Uriel Antuna, die op een blauwe maandag bij FC Groningen speelde, stond na ruim een kwartier vrij om te schieten, maar leverde een rollertje af. Later trok Sánchez mee naar voren. Hij speelde zijn directe tegenstander voorbij met een technisch hoogstandje, maar ging daarna te opzichtig op zoek naar een strafschop.

Gouden invalbeurt Giménez

Panama brak een paar keer uit in de tegenaanval en probeerde te scoren via standaardsituaties, maar had geen succes. Aan de andere kant dacht Henry Martín, de eerste spits ten koste van Giménez, de 1-0 te maken, maar zijn doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel. Bij het volgende schot op doel werd Martín hard onderuit gehaald, maar ook een penalty was hem niet gegund.

Na de rust nam Panama meer initiatief en probeerde het via voorzetten en kopballen te scoren. Alle pogingen eindigden in de handen van Memo Ochoa of naast het doel. Het land van het wereldberoemde kanaal kwam halverwege de tweede helft bijna met tien man te staan, omdat Hárold Cummings zijn tweede gele kaart kreeg, maar de VAR draaide het besluit terug. In minuut 85 kwam Giménez als invaller het veld in op jacht naar de winnende goal.

Nog geen drie minuten later greep de Feyenoorder zijn kans. Hij draaide knap weg bij zijn tegenstander, ging op de keeper af en werkte de bal in het doel. Een ongelooflijk moment voor de 22-jarige aanvaller, die in zijn eentje de finale besliste. Giménez had het hele toernooi de rol van reservespits, maar stond op het belangrijkste moment klaar om zijn team naar de overwinning te schieten. Een droomscenario voor de publiekslieveling.