‘Deze Oranje-internationals moeten een penalty nemen’

Foto: ‘Deze Oranje-internationals moeten een penalty nemen’

Het Nederlands elftal opent de knock-outfase zaterdagmiddag tegen de Verenigde Staten. Het is niet uitgesloten dat de wedstrijd beslist gaat worden vanaf elf meter en dus is de grote vraag: wie durft?

Nederland heeft een overwegend negatieve reputatie op het gebied van strafschoppen, maar uiteraard is het cruciaal om de juiste spelers achter de bal te krijgen. Databureau Opta maakte voor de NOS een overzicht. Het blijkt dat Steven Bergwijn (vier), Denzel Dumfries (drie), Daley Blind (twee), Stefan de Vrij en Virgil van Dijk (allebei één) nog nooit hebben gemist, maar het lage aantal strafschoppen is allesbehalve een garantie.

Grote kans

De NOS schrijft: “Wie hebben de beste papieren als het gaat om een groot aantal strafschoppen? De onbetwiste penaltykoning is Vincent Janssen: van de 27 strafschoppen maakte hij er 26. Een percentage van 96%. En dan te bedenken dat het gemiddelde benutte strafschoppen mondiaal 79% is. De cijfers van Steven Berghuis zijn eveneens indrukwekkend: hij schoot 27 van zijn 31 strafschoppen raak (87%).”

Teun Koopmeiners benutte 83 procent van zijn 36 strafschoppen, waar Memphis 76 procent haalt na 42 pogingen. “Kenneth Taylor is een verrassende outsider. De middenvelder van Ajax trof van de zeven penalty’s zes keer doel (86%)”, zo weet het medium.

Grote vraagtekens

Vanzelfsprekend zijn er ook spelers die ‘m juist niet moeten nemen. Nathan Aké, Jeremie Frimpong, Tyrell Malacia en Jurriën Timber namen er überhaupt nog nooit eentje op profniveau, waar Matthijs de Ligt (tweemaal), Frenkie de Jong en Xavi Simons (allebei één keer) vooralsnog alleen faalden vanaf de penaltystip.

Heb je vertrouwen in een penaltyserie?

  • Ja
  • Nee
165+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie