De bekerwinst waar Heerenveen eigenlijk niet klaar voor was

Foto: De bekerwinst waar Heerenveen eigenlijk niet klaar voor was

Voor clubs die niet kunnen aanhaken bij de titelstrijd in de Eredivisie is de KNVB Beker een uitgelezen kans om toch een prijs te pakken. Zes wedstrijden winnen en je gaat als team de geschiedenisboeken én Europa in. Zo herinnert heel Friesland de bekerwinst van SC Heerenveen op 17 mei 2009. Na een zinderende finale tegen FC Twente werd op De Dag van vandaag de enige hoofdprijs in de clubhistorie gewonnen

MVV, Haaglandia, Feyenoord, NEC Nijmegen en FC Volendam. Dat waren de tegenstanders die SC Heerenveen in 2008-2009 versloeg op weg naar de finale. Feyenoord was op papier de grootste uitdaging geweest, maar werd in de achtste finale gemakkelijk met 0-3 aan de kant gezet. De Noorse trainer Trond Sollied had van Heerenveen, in die jaren standaard de nummer vijf van de Eredivisie, een winnaarsploeg gemaakt. Het elftal met namen als Michel Breuer, Goran Popov, Victor Elm, Danijel Pranjić, Roy Beerens en Gerald Sibon, rekende in het bekertoernooi af met iedere tegenstander en kwam in de finale tegenover FC Twente te staan.

Geen ijsje
In voorbereiding op de finale verbleef SC Heerenveen in Scheveningen om een lange reis op de wedstrijddag te voorkomen. De spelers wilden de wedstrijd voor geen goud missen en deden er alles aan om niet geblesseerd te raken. Sibon herinnert zich nog wat hij er allemaal voor moest laten. “Op de avond voor de finale gingen we nog even over de boulevard”, vertelt de oud-spits in een documentaire van SC Heerenveen. “Het was lekker weer en ik zei tegen Michel (Breuer, red.): ‘Zullen we nog even een ijsje nemen?’ Ik vind dat altijd lekker, dus ik stond al bijna te bestellen. Maar toen zei Michel ineens: ‘Straks word je er ziek van joh’. Ik dacht: ‘Het zal wel meevallen’. Maar ik heb het toch niet gedaan. Dat zegt wel genoeg over hoe graag je die wedstrijd wil spelen.”

De eindstrijd tegen Twente, dat onder leiding van Steve McClaren als tweede was geëindigd in de competitie, werd een bloedstollend gevecht. De Friese supporters waren met duizenden tegelijk naar Rotterdam afgereisd en kleurden de helft van De Kuip blauw-wit. Ze hoopten na twee verloren bekerfinales op driemaal is scheepsrecht, maar Twente liet zich uiteraard niet zomaar aan de kant zetten. Goran Popov zette Heerenveen in de eerste helft op voorsprong, Eljero Elia maakte in de tweede helft de gelijkmaker. Bonaventure Kalou maakte in de verlenging de 2-1, Youssouf Hersi maakte zes minuten later de 2-2. Strafschoppen moesten de beslissing brengen.

Wekelijks aan herinnerd
Twente-aanvaller Hersi was een paar minuten eerder nog de held, maar miste als enige in de reeks van vijf strafschoppen. Sibon schoot de laatste en beslissende penalty keihard in de kruising. De ervaren spits speelde zijn zevende bekerfinale en won voor de vijfde keer. “Je speelt daar voor jezelf en voor je team, maar eigenlijk voor veel meer, want het is het enige wat Heerenveen ooit heeft gewonnen. Ik word er nog wekelijks aan herinnerd en we zijn inmiddels jaren verder.”

Prijzenpakker ontslagen
Het geeft aan hoeveel de beker voor Heerenveen betekende. Des te opvallender dat de coach die de club de eerste prijs ooit bezorgde, enkele maanden later werd ontslagen. Aanleiding was een conflict over gewenste versterkingen, die volgens Sollied uitbleven. De Noor, die met de KNVB Beker de negende prijs op zijn cv schreef, analyseerde tegenover het AD dat Heerenveen er niet klaar voor was om voor de prijzen te spelen. “Het was te vroeg. Het leverde wel een KNVB-beker op, maar verder wil de club het graag bij het oude laten. De club kent niet het gevoel hoe je moet winnen. Ik weet dat juist wel. Ik heb ze een klein beetje dat gevoel kunnen geven door de bekerfinale te winnen.”

Sollied, tot dan een geprezen prijzenpakker, werd later in zijn carrière ook ontslagen bij Al-Ahli SC, KAA Gent, Elazigspor en KSC Lokeren. Hij pakte geen enkele prijs meer. Datzelfde geldt tot op de dag van vandaag voor Heerenveen.

Had Heerenveen meer prijzen moeten winnen?

  • Ja
  • Nee
116+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:51
3+
Vermoedelijke opstelling PSV: met Ibiza-kater tegen RKC
14:35
3+
Trauner: “Dat is nog steeds een doel van me”
14:19
102+
‘Gelijk pijnlijk nieuws voor Slot vanuit Liverpool’
14:04
22+
Etienne Vaessen gaat met andere achternaam op shirt keepen
13:50
962+
Vermoedelijke opstelling Feyenoord: Jahanbakhsh basis
13:35
132+
Kroes bevestigt ‘nee’ van gedroomde Ajax-trainer
13:20
77+
Vermoedelijke opstelling Ajax: Van ‘t Schip wijzigt eenmaal
13:02
125+
Özcan Akyol heeft ‘wederzijdse teringhekel’ aan VI-tafelgast
12:47
32+
Bruma: “Dat is misschien mijn wildste verhaal”
12:33
142+
Kroes: “Ik zou hem heel graag terug willen hebben bij Ajax”
12:17
628+
Derksen haalt in VI uit naar bargast: ‘Jij verdient tonnen’
12:00
98+
Mysterie Viktor Fischer: underground en depressie na Ajax-tijd
11:43
0+
‘Opvolger Pioli bij AC Milan lijkt bekend’
11:25
68+
‘Real Madrid verlengd contract van drie dertigers’
11:00
98+
‘Manchester United heeft opvolger Varane gevonden’
10:38
438+
Kroes kraakt beleid Mislintat en wijst spelers aan die niet mogen vertrekken
10:25
61+
Jahanbakhsh kon in 2020 naar PSV: “Ze moesten eerst spelers verkopen”
10:15
190+
Te dikke voetballer in de Champions League finale?
10:00
40+
Moest PSV naar Ibiza gaan? | Vraag van Aad
09:32
92+
‘Terugkeer Zirkzee uitgesloten’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie