De 10 meest opvallende Amsterdamse voetballers ooit

Soccernews

Ajax is recordkampioen in het Nederlandse voetbal en dat is gedeeltelijk te danken aan de uitstekende opleiding. Amsterdam zelf bleek een kweekvijver voor voortreffelijke spelers. [i]SoccerNews.nl[/i] zet tien grote namen op een rijtje.

[b]10. Wim Kieft[/b]
Kieft werd geboren in Amsterdam en speelde een aantal seizoenen bij Ajax, maar maakte vooral indruk als speler van rivaal PSV. In totaal werd hij zeven keer kampioen van Nederland en ook de Europese titel van 1988 staat als international op de erelijst. Na zijn carrière ging de spits, die ook nog in Frankrijk speelde, aan de slag als voetbalanalist. Vorig jaar kwam er een boek uit over Kieft waarin hij uitgebreid aan het woord komt over een cocaïneverslaving.

[img]//uploads/wim-kieft(psv)(16-07-2015).jpg[/img]

[b]9. Ruud Krol[/b]
Liefst 83 interlands speelde Krol voor het Nederlands elftal en ongeveer in de helft van de wedstrijden fungeerde hij als aanvoerder. Als clubvoetballer diende de verdediger Ajax tussen 1968 en 1980. Later kwam Krol nog in actie voor het Canadese Vancouver Whitecaps, het Italiaanse Napoli en het Franse AS Cannes. Na een profcarrière van ongeveer achttien jaar ging hij het trainersvak in.

[b]8. Rinus Israël[/b]
Israël werd in 1964 landskampioen met het Amsterdamse DWS en maakte vervolgens vooral indruk als verdediger van Feyenoord. In tegenstelling tot de meeste anderen uit dit lijstje was hij niet zozeer stijlvol, maar vooral zijn bikkelharde spel baarde opzien. Dat leverde hem de bijnaam [i]IJzeren Rinus[/i] op. Samen met Theo Laseroms vormde hij in dienst van Feyenoord een uitstekend centraal duo.

[img]//uploads/wk-countdown-patrick-kluivert(oranje).jpg[/img]

[b]7. Patrick Kluivert[/b]
Kluivert zal voor eeuwig worden herinnerd aan het puntertje in 1995. Als jonge spits bezorgde hij Ajax de Champions League-titel door de finale tegen het Italiaanse AC Milan te beslissen: 1-0. Met clubs als AC Milan, FC Barcelona en PSV op zijn erelijst alsmede 79 Oranje-interlands (veertig doelpunten), is het wel duidelijk dat zijn carrière een succes is geweest. Tegenwoordig is hij bondscoach van Curaçao.

[b]6. Frank Rijkaard[/b]
Bij AC Milan vormde Rijkaard met Ruud Gullit en Marco van Basten het zogeheten ‘gouden Nederlandse trio’. De verdediger annex middenvelder begon zijn profcarrière bij Ajax (1980-1987) en keerde in de periode 1993-1995 terug in Amsterdam. Meer dan zeventig keer mocht Rijkaard uitkomen voor het Nederlands elftal, dat mede dankzij de Milanese invloeden het EK 1988 won.

[img]//uploads/wk-countdown-frank-rijkaard.png[/img]

[b]5. Ruud Gullit[/b]
Gullit is dan weliswaar geboren in Amsterdam, maar een Ajax-verleden heeft hij niet. Sterker nog: in Nederland speelde de multifunctionele [i]Zwarte Tulp[/i] juist voor Feyenoord en PSV. Als voetballer diende hij eveneens clubs als het Italiaanse AC Milan en het Engelse Chelsea. Daarnaast droeg Gullit 66 keer het tenue van het Nederlands elftal.

[b]4. Rinus Michels[/b]
Als midvoor was Michels gedurende de periode 1945-1958 actief bij Ajax, waar hij ruim 250 wedstrijden speelde. Hoewel hij slechts vijf keer werd opgeroepen voor het Nederlands elftal, blijft zijn naam voor altijd verbonden aan Oranje. Als bondscoach leidde hij de nationale ploeg in 1988 naar de Europese titel, op Duitse bodem.

[img]//uploads/wk-countdown-dennis-bergkamp(oranje).jpg[/img]

[b]3. Dennis Bergkamp[/b]
Bergkamp geldt als een van de meest technische voetballers die Nederland heeft voortgebracht. Die bagage creëerde de aanvaller bij Ajax, waar hij in 1981 werd opgenomen in de jeugdopleiding. Zeven seizoenen vermaakte hij het Amsterdamse publiek in de A-selectie voordat hij een buitenlands avontuur aanging met Arsenal als hoogtepunt. Tegenwoordig is [i]The Non-Flying Dutchman[/i] als assistent-trainer weer actief bij Ajax.

[b]2. Piet Keizer[/b]
In het verleden was de loyaliteit in de voetballerij beduidend groter dan nu. Een lange periode bij dezelfde club was heel gewoon en Keizer bleef zelfs zijn gehele loopbaan actief bij Ajax. In februari 1961 debuteerde de linksbuiten in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord en pas in oktober 1974 kwam het tijdperk ten einde. Nadien vervulde Keizer nog een aantal functies namens de club, zoals scout en adviseur.

[img]//uploads/johan-cruijff(nederland)(19-05-2014).jpg[/img]

[b]1. Johan Cruijff[/b]
Cruijff past moeiteloos in het rijtje Pelé, Diego Maradona en Lionel Messi. De legendarische nummer 14 groeide op in de wijk Betondorp, doorliep de jeugdopleiding van Ajax en beleefde gedurende de periode 1964-1973 grote successen. [i]Het Orakel[/i] verhuisde vervolgens naar FC Barcelona, speelde een periode in de Verenigde Staten en keerde zo’n tien jaar na zijn vertrek terug in Amsterdam. Cruijff is zelfs zo populair bij Ajax, dat zijn laatste seizoen als profvoetballer bij nota bene Feyenoord hem is vergeven.

Welke oud-speler is je persoonlijke favoriet?

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
881+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:34
0+
Sturing spreekt klare taal in Vitesse-kleedkamer
19:23
0+
Bayern tussen hoop en vrees over De Ligt
19:11
79+
‘Liverpool-selectie velt oordeel over Slot’
19:00
181+
‘Hakim Ziyech keert zich tegen Ajax-besluit’
18:45
22+
NEC zoekt naar frisheid na bekerfinale, tevredenheid over puntenverlies Ajax
18:21
36+
Onana voorkomt heldenrol Antony bij flater Man United
17:59
23+
Leipzig maakt korte metten met concurrent Dortmund
17:35
44+
Amorim betuigt spijt na onderhandelingen in Londen: “Ik vraag om vergiffenis”
17:13
27+
Girona wint nadat doelman op bijzondere wijze penalty stopt
16:49
65+
Tuchel neemt woorden Hoeness hoog op: “Dit raakt mij als trainer”
16:28
239+
Bizarre beelden: flinke ruzie tussen Klopp en Salah aan de zijlijn
16:06
825+
‘Feyenoorder-steunpilaar verklapt transfer naar Liverpool’
15:43
36+
Liverpool kan titel definitief vergeten na nieuwe uitglijder
15:18
135+
“Slot brengt aanvallend, heavy metal-voetbal naar Liverpool”
14:54
144+
‘Feyenoord haalt talent op in Frankrijk’
14:32
103+
Na blauwtje is Bayern nóg meer onder indruk van droomkandidaat
14:11
22+
Hofs blijft optimistisch tijdens crisis: “Iedereen staat achter de club”
14:00
178+
Schreuder voor Slot, PROMOTIE voor Kroes | Twee Viertje met Aad #80
13:48
522+
Verweij onthult welke trainer ‘op 1 staat op verlanglijst Ajax’
13:33
502+
Carragher velt zijn oordeel over ‘Slot naar Liverpool’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie