David versloeg Goliath: zo won Hercules van Ajax

Foto: David versloeg Goliath: zo won Hercules van Ajax

René van der Kooij was als coach van Hercules verantwoordelijk voor de ongelooflijke zege op Ajax. De amateurtrainer doet nu zijn plan uit de doeken, want de bekerstunt kwam niet uit het niets. Hercules spotte de zwakke plekken van Ajax en speelde daar optimaal op in. “Wij hebben verdiend gewonnen.”

Interview met René van der Kooij, trainer van Hercules

Als winnend trainer tegen Ajax stond Van der Kooij trots voor de camera van SoccerNews. “Dat klinkt mooi. Winnend trainer tegen Ajax. Ik vind het een mooie zin”, aldus de succescoach. “Dit kun je niet bedenken. Eerst dacht ik: ‘We moeten de schade beperkt houden’. Maar daarna was ik in de dagen voor de wedstrijd één van de meest positieve mensen. Ik dacht echt dat we kans zouden hebben. We hebben uiteindelijk meer kansen gecreëerd dan zij. Natuurlijk hadden zij meer balbezit, maar ik vind dat wij verdiend gewonnen hebben.”

Als er ooit een amateurclub van Ajax zou kunnen winnen, is het dit seizoen wel. Hercules trof de recordkampioen van Nederland in zijn zwakste vorm. “Wij zagen dat Ajax kwetsbaar is bij balbezit. Ze weten de oplossing niet te vinden als je heel hoog of laag staat. Dat hebben we constant afgewisseld met een goed plan. En we hebben alles zo geweldig uitgevoerd. Ik ben ontzettend trots op die gasten. We hebben zelfs weinig kansen weggegeven. Hoe kan dat tegen Ajax? Met een ploeg die in de Derde Divisie met het laagste budget zo goed mogelijk probeer te voetballen.”

Van der Kooij is sinds 2011 technisch manager bij Hercules en sinds 2020 ook hoofdtrainer. Het is dus geen kwestie van een week voorbereiding, maar van jaren. “Dit doe je met heel veel mensen. We zijn hier al jaren mee bezig. We speelden met negen van onze eigen jongens in de basiself. In de gehele selectie zitten er achttien. Dat zegt genoeg.”

Gouden wissel

Na een overwinning is het makkelijk praten, maar tijdens de achtbaan van een wedstrijd was Van der Kooij er niet altijd gerust op. “Ik zat niet op mijn gemak, want zij kunnen uit het niets heel makkelijk scoren. Bij de 2-1 was ik er bang voor. Ik had al mijn wissels opgemaakt, waardoor we niet meer voor een verlenging konden gaan. Bij de 2-2 legde ik me erbij neer. We hadden een fantastisch resultaat behaald, maar we gingen het niet halen. Die 3-2 had ik nooit meer verwacht.”

Dat invaller Mats Grotenbreg het doelpunt maakte had de trainer nooit kunnen bedenken. Van een bewuste gouden wissel was dan ook geen sprake. “Die eer ga ik mijzelf niet geven. Ik had hem erin gebracht om een goal tegen te houden, niet om er één te scoren. Hij heeft het aardig gedaan.” Moet Hercules bang zijn dat de spelers nu door Ajax worden benaderd? “Dan moeten we heel snel met contracten gaan werken. Dan kunnen we er nog wat aan verdienen. Maar het zal meevallen, denk ik.”

Heeft Hercules terecht gewonnen?

  • Ja, honderd procent.
  • Nee, vond ik niet.
151+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie