Amnesty pakt Ronaldo aan: “Moet zich uitspreken over schending mensenrechten in Saudi-Arabië”

Foto: Amnesty pakt Ronaldo aan: “Moet zich uitspreken over schending mensenrechten in Saudi-Arabië”

De veelbesproken transfer van Cristiano Ronaldo naar Al-Nassr is afgerond. Er is veel over gezegd en geschreven, zeker ook omdat het schenden van mensenrechten in Saudi-Arabië aan de orde van de dag is. Amnesty International reageerde woensdag in een statement op de move van Ronaldo.

“Het maakt me allemaal niet uit wat anderen zeggen over mijn verhuizing naar Saoedi-Arabië. Ik ben blij hier te zijn”, vertelde Ronaldo dinsdag tijdens zijn presentatie. “Ik ben blij en trots met Al-Nassr. Ik kan zeggen dat er voor mij veel kansen waren in Europa, Brazilië, Australië, de Verenigde Staten en zelfs in Portugal. Maar ik gaf mijn woord aan deze club, Al-Nassr.”

Amnesty reageert er een dag later op. “Het aantrekken van Cristiano Ronaldo past in een groter patroon van sportswashing in Saoedi-Arabië. Het is zeer waarschijnlijk dat de Saoedische autoriteiten de aanwezigheid van Ronaldo zullen gebruiken om de aandacht af te leiden van de vreselijke schending van de mensenrechten in het land. In plaats van Saoedi-Arabië kritiekloos de hemel in te prijzen, zou Ronaldo zijn enorme platform moeten gebruiken om aandacht te vragen voor de issues met mensenrechten in het land.”

Schending mensenrechten

“Saoedi-Arabië executeert mensen op regelmatige basis voor misdrijven als moord, verkrachting en het drugssmokkel. Vorig jaar zijn er op één enkele dag 81 mensen omgelegd, velen van hen na een oneerlijk proces. De autoriteiten blijven tevens vrijheden verminderen en zware celstraffen opleggen aan mensen die opkomen voor mensenrechten en vrouwenrechten of andere politieke activisten”, vervolgt de mensenrechtenorganisatie.

“Cristiano Ronaldo zou niet moeten toestaan dat zijn roem en status een middel worden voor Saoedische sportswashing. Hij zou zijn tijd bij Al-Nassr moeten gebruiken om zich uit te spreken over de grootschalige schending van de mensenrechten in het land”, benadrukt. Amnesty nogmaals.

Maakt Ronaldo dit seizoen 20 doelpunten of meer in de competitie?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Slecht dat Ronaldo hier geen aandacht aan geeft?

  • Echt wel
  • Nee, snap ik wel
120+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie