Aké blikt terug op Feyenoord-tijd

Foto: Aké blikt terug op Feyenoord-tijd

Nathan Aké was als jeugdspeler van Feyenoord één van de grootste talenten van de club. De centrale verdediger brak nooit door in het eerste elftal van de Rotterdammers. Een overstap naar Chelsea op zijn zestiende zorgde daar voor.

Aké kwam in 2007 voor het eerst bij Feyenoord en vertrok vier jaar later naar Chelsea. Spijt van die overgang heeft de centrale verdediger, tegenwoordig onder contract bij Manchester City, niet gehad. Zelfs niet toen de kritiek aanzwol toen Aké op zijn zestiende naar Londen verhuisde.

De verdediger wilde achteraf geen ‘wat-als-vragen’ kunnen stellen, dus nam hij de beslissing om bij Feyenoord te vertrekken. Dat werd hem niet in dank afgenomen. “Dat mensen dan boos werden, daar kon ik wel mee omgaan. Al was de stap van Feyenoord naar Chelsea de lastigste. Als je als 16-jarige tegen iemand als Leo Beenhakker zegt dat je gaat, dan is dat wel iets”, zei de verdediger tegen het Algemeen Dagblad.

Feyenoord

Dat was voor Aké een wijze les. “Er kwam opeens heel veel kritiek van allerlei mensen en dat ben je als jonge speler niet gewend. Maar dan leer je meteen: kritiek zal er altijd zijn”, vertelde de verdediger, die zelf de beslissing moest nemen of hij wilde overstappen naar Engeland. “Ik moest van mijn vader en moeder zelf de knoop doorhakken, maar dat deden ze op een slimme manier.”

“Dat mensen dan boos werden, daar kon ik wel mee omgaan”

Nathan Aké over Chelsea-transfer

De jonge verdediger leek geen keuze te kunnen maken. Zijn ouders hielpen hem daarbij. “Ze zeiden op een gegeven moment: ‘Je blijft bij Feyenoord, we bellen vandaag Chelsea af.’ Ik reageerde hevig geschrokken. Toen was het voor mijn ouders duidelijk dat mijn besluit vaststond.”

Inmiddels is Aké een vaste waarde bij Oranje en is het een gewaardeerd selectielid bij Pep Guardiola. “Elke stap die ik heb gemaakt, blijkt achteraf goed geweest. Na Feyenoord kwam Chelsea. En vervolgens kon ik bij Reading minuten maken. Bij Watford maakte ik mee hoe het is om achter elkaar veel wedstrijden te spelen in de zware Premier League. Bij Bournemouth werd ik voor het eerst echt basisspeler op het hoogste niveau. De stappen kwamen steeds op de juiste momenten.”

Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 21 november 2022 16:59.

Zie jij Aké nog bij Feyenoord spelen?

  • Ja
  • Nee
107+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie