Ajax-transferzomer komt in stroomversnelling

Foto: Ajax-transferzomer komt in stroomversnelling

Ajax heeft nog twee weken om zich op de transfermarkt te bewegen en de selectie verder te versterken. Waar Sven Mislintat dicht bij het halen van twee veelbelovende spelers is, zal hij de komende periode voorbereid moeten zijn op het invullen van nog een aantal posities. Door gebrek aan speeltijd, simpele pech en een topseizoen dreigt Ajax namelijk nog verschillende spelers te verliezen.

Zoektocht Ajax op transfermarkt

De Amsterdammers zagen deze zomer diverse spelers naar de uitgang gaan. De meest belangrijke waren Jurriën Timber, Edson Álvarez, Calvin Bassey en Dusan Tadic. De laatste twee spelers besloot Mislintat niet voor niets te laten gaan. De Duitse directeur voetbalzaken vond namelijk dat er een frisse wind in Amsterdam moest waaien en dat er daarom veel nieuw talent in de spelersgroep nodig was. Vooralsnog haalde Mislintat amper bekende mensen en dat komt niet uit de lucht vallen: de beleidsbepaler werkt zijn gehele loopbaan al op deze manier. Vooral bij Borussia Dortmund zorgde het halen van onbekende pareltjes voor grote successen.

Jakov Medić, Carlos Forbs en Diant Ramaj zijn voorbeelden van het nieuwe beleid van Ajax. Niet langer kiest de club voor gearriveerde aankopen, die daardoor ook een hoop geld moeten kosten, maar voortaan wil Ajax spelers halen die de potentie hebben om op dit niveau te komen. Tegen Heracles Almelo waren de verwachtingen bepaald niet hoog, maar slaagde Medić erin om te verrassen en een schitterende gelijkmaker op het scorebord neer te zetten. Het geeft Ajax hoop voor de komende maanden, waarin het wil blijven meedoen voor de koppositie. Maar eerst worden er onder leiding van Mislintat nog enkele aankopen verwacht.

Komst van Akpom

Chuba Akpom werd in Amsterdam woensdag gepresenteerd als de volgende versterking. Ajax troeft daarmee verschillende geïnteresseerde clubs af, die het allemaal wel zagen zitten in zijn kwaliteiten. Afgelopen voetbaljaar beleefde hij een zeer succesvol seizoen, waarin hij namens Middlesbrough maar liefst 28 doelpunten op zijn naam zette. De veel scorende spits toonde in de Championship aan dat hij klaar is voor de volgende stap in zijn loopbaan. Ajax besloot de voorbije weken de pijlen op hem te richten en kwam naar verluidt met zijn huidige werkgever uit op een bedrag van 12 miljoen euro, wat met bonussen tot 14 miljoen euro kan oplopen.

De 27-jarige aanvaller moet in de Johan Cruijff ArenA de concurrentiestrijd aangaan met Brian Brobbey. Waar de Nederlander vorig seizoen met Tadic een geduchte concurrent had, heeft hij momenteel niets meer achter hem zitten. Bovendien laat hij vooralsnog geen onbetwistbare indruk achter. Brobbey kreeg tegen Heracles een aantal grote kansen, maar slaagde er niet in om een doelpunt op zijn naam te zetten. Het had voor een gedeelte met pech te maken, al ontbrak het vorig seizoen ook al vaker aan scherpte voor het doel. Met Akpom achter zich zal Brobbey daarom harder moeten werken om zijn basisplaats te behouden.

Onderhandelingen over Sutalo

Mislintat onderhandelt al langer over de transfer van Josip Sutalo. De Kroatische verdediger staat momenteel nog onder contract bij Dinamo Zagreb, maar zou dolgraag de overstap willen maken naar Amsterdam. Met de wedstrijden in de voorronde van de Champions League vertraagde zijn werkgever de transfer lang. Volgens diverse Nederlandse media is er inmiddels echter een akkoord bereikt tussen beide clubs, waardoor het slechts een kwestie van tijd lijkt te zijn voordat Sutalo, die 25 miljoen euro moet kosten, in Nederland een contract ondertekent. In verband met belangrijke duels van Dinamo Zagreb zou dit wel pas ná 19 augustus zijn.

Hoofdtrainer Maurice Steijn lijkt voornamelijk opgelucht te zijn dat hij eindelijk een nieuwe centrale verdediger aan zijn selectie kan toevoegen. Na het vertrek van Jurriën Timber moest hij het op die positie lang met talenten doen. Waar Medić afgelopen weekend al een uitstekende indruk achterliet, lijkt hij samen met zijn landgenoot Sutalo een ijzersterk duo te kunnen vormen. Het zou betekenen dat Jorrel Hato naar de linkerkant van de verdediging kan verhuizen, waardoor hij een basisplaats kan behouden. Na de komst van Sutalo heeft Steijn ogenschijnlijk voldoende opties in de achterste linie. Althans, voorlopig.

Wisselingen in selectie

Vanwege diverse redenen moet Ajax er namelijk serieus rekening mee houden dat verschillende spelers de club nog gaan verlaten. Allereerst Jorge Sánchez, die na een jaar weet dat hij nog maar weinig kans maakt op een basisplaats. De Mexicaan krijgt in het nationale team dan wel veel speeltijd, maar in Amsterdam zijn ze bepaald geen fan van zijn kwaliteiten. Sánchez was vorig voetbaljaar te weinig in staat om zijn stempel te drukken, heeft met Devyne Rensch een zekere concurrent en lijdt nog altijd te veel balverlies. FC Porto lijkt uitkomst te bieden, terwijl Ajax met Anton Gaaei zijn vervanger al bijna binnen heeft.

Aan de andere kant van de verdediging geldt dezelfde situatie, maar dan voor Owen Wijndal. Vorig jaar zomer kwam de Oranje-international over van AZ en hoopte hij bij Ajax de volgende stap te zetten. Het bleek echter een lastige expeditie te zijn, waarbij hij de nodige kritiek kreeg op zijn houding en hij achtereenvolgens Daley Blind, Youri Baas en Hato voor zich moest dulden. Zijn vertrouwen ging daarmee omlaag en dat wist hij in de voorbereiding op het nieuwe seizoen niet te herstellen. Wijndal is naar verluidt op weg naar FC Porto, terwijl de Amsterdammers erover zouden nadenken om Nicolás Tagliafico terug te halen.

De zorgen om het vertrek van Mohammed Kudus lijken echter groter te zijn. De Ghanees is hard op weg naar de Premier League, waar zowel Brighton & Hove Albion als West Ham United geïnteresseerd is. Mislintat zal voor Kudus een directe vervanger moeten zoeken, al is het allerminst eenvoudig om dit betaalbaar te houden. Daarnaast liep Gerónimo Rulli tegen Heracles een schouderblessure op, die hem tot de winterstop aan de kant houdt. Steijn kan daardoor nog beschikken over Jay Gorter en Diant Ramaj, maar het is de vraag of Ajax met het duo wel het seizoen in kan. Het is dan ook goed mogelijk dat de club een nieuwe doelverdediger naar de club zal halen.

Gaat Akpom bij Ajax slagen?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
5087+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

11:45
8+
Harry Kane onzeker voor EK: ‘Het is alleen maar erger geworden’
11:28
13+
Rodrí over verschil tussen Manchester City en Arsenal: ‘Ze wilden ons niet verslaan’
11:07
27+
Carlo Ancelotti over wonderkind Güler: ‘Hij heeft iets heel speciaals’
10:52
41+
Brighton-coach onzeker over toekomst: ‘Ik dacht dat we het nog konden proberen’
10:30
22+
Ex-FC Groningen spits leidt de dans tegen Real Madrid
09:40
1069+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
09:10
639+
Eventuele Lozano-vervanger getipt bij PSV: ‘Type Wayne Rooney’
08:50
4239+
‘Xavi Simons komt voor monsterbedrag op de markt’
08:34
234+
‘Saudi-Arabië wil Ten Hag redden van United-flop’
08:15
1072+
AD: ‘Feyenoord-deal staat op losse schroeven’
07:41
1041+
‘Slot moet vrezen voor vertrek van twee Liverpool-sterren’
07:20
215+
‘Frimpong leunt naar Leverkusen-exit’
07:00
61+
Afscheid nemen bestaat niet met kers op de spitsentaart | SN Team van de Week 34
23:37
321+
Luuk de Jong: “Eigenlijk hou ik daar niet van”
23:24
153+
Analisten zien beste Eredivisie-aankoop: “Zonder twijfel”
23:13
379+
Guardiola: “Kans is groter dat ik vertrek”
23:05
352+
Timber over Oranje: “Blijkbaar niet op tijd fit”
22:59
101+
Team Farioli reikt Bizot helpende hand
22:40
520+
Brobbey onthult droomclub: “Dat stadion…”
22:35
247+
“Heel knap wat Van ‘t Schip gedaan heeft”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie