‘Ajax en Feyenoord botsen met andere clubs Eredivisie’

Foto: ‘Ajax en Feyenoord botsen met andere clubs Eredivisie’

Het is de rest van de Eredivisie-clubs nog altijd niet gelukt om tot een overeenstemming met Ajax en Feyenoord te komen betreft een zogenoemde ‘NL League’. In de zomer van 2021 stemden zestien clubs al voor een vertrek en opvolging van de Eredivisie CV, met als doel om ‘sportief en economisch de zesde competitie van Europa te worden en te blijven’.

Ajax en Feyenoord willen echter meer zeggenschap behouden dan ze in de nieuwe organisatie met de NL League zouden krijgen, zo schrijft Voetbal International. Directeur Cees Roozemond van sc Heerenveen deed al pogingen als bemiddelaar, maar overtuigden de Amsterdammers en Rotterdammers nog niet.

“Ik ging de laatste tijd met kromme tenen naar de vergaderingen. En kwam er steeds met een slecht gevoel vandaan. Het was puur juridisch getouwtrek. De grote lijn — voetbal en de vermarkting van de competitie — stond niet centraal. Ik baalde, want ik reed niet iedere keer naar Zeist om te verzanden in een discussie over systematiek en procedures. Er komt een heel belangrijk dossier aan: de mediagelden. In 2024/25 loopt het contract met ESPN af. Over niet al te lange tijd moeten we besluiten over de nieuwe koers en verdeelsleutel. Dus is het zaak om op dezelfde golflengte te komen. Dat heb ik een keer besproken met Edwin van der Sar en zo is het initiatief tot een lijmpoging ontstaan. Ik ben een man van de consensus. Ajax en Feyenoord zagen eveneens in dat we naar een werkbare situatie moesten. Zij kunnen een uitslag van 16-2 niet zomaar negeren”, legt Roozemond uit.

‘Lijmpoging gestrand’

De beleidsbepaler creëerde een ‘kamp’. Met Twente, Groningen en RKC hebben we vier keer vergaderd met Ajax, Feyenoord en PSV. Dat waren plezierige bijeenkomsten. Ik sta nog steeds achter onze stem voor de NL League. Alleen: het is een broos en complex proces, waarin veel geld en belangen op het spel staan.” Roozemond stelde al voor om de top van de organisatie uit te breiden naar vier man, waarvan de helft de top drie mag vertegenwoordigen. Edwin van der Sar (Ajax) en Dennis te Kloese (Feyenoord) werden als opties genoemd.

“Ons compromis ging over de structuur en niet over de inhoud van het plan. Dat kan ook niet, want daar is al een besluit over genomen. Ik had gehoopt dat er een basis van vertrouwen zou zijn om deze stap te zetten, maar dat heb ik verkeerd ingeschat. Kennelijk was mijn beeld te idealistisch. De lijmpoging is gestrand”, vertelt Roozemond tot slot aan VI.

Ben jij pro of anti NL League?

  • Pro
  • Anti
331+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie