Ajax blundert met transferbeleid

Foto: Ajax blundert met transferbeleid

Ajax wordt de afgelopen jaren louter geprezen om het transferbeleid. De Amsterdammers verkochten spelers als Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Donny van de Beek en Hakim Ziyech voor honderden miljoenen. Op dit moment speelt echter al een aantal seizoenen hetzelfde probleem voor de Amsterdammers. De invulling van de plek achter aanvoerder Dusan Tadic laat zien dat de winstmachine van Marc Overmars in de eerste elftal-selectie én de jeugdopleiding de verhoudingen scheef trekt. 

Ajax wil deze winter naast Brian Brobbey (RB Leipzig) ook Steven Bergwijn (Tottenham Hotspur) op huurbasis aan de selectie toevoegen. De 24-jarige vleugelspeler komt bij de Engelse subtopper niet in de plannen van trainer Antonio Conte voor. Met het oog op het WK 2022 wil de Nederlands international graag speelminuten maken. Ajax kan op zijn beurt volgens de beleidsbepalers wel een extra vleugelspeler gebruiken: David Neres staat op de nominatie om de Johan Cruijff ArenA dit seizoen te verlaten. Het opmerkelijke is: de Amsterdammers hebben een veelgeprezen jeugdopleiding en telden afgelopen zomer 13 miljoen euro neer om de rechtsbenige linksbuiten Mohamed Daramy van FC Kopenhagen naar Amsterdam te halen. En toch is Bergwijn nodig. 

Ajax

Ten minste: dat oordeelde Erik ten Hag. De trainer van Ajax uitte onlangs zijn zorgen over de opvolging van onder andere Tadic. Als je kijkt naar het lijstje met spelers die de rol van de Servische vedette over zou kunnen nemen, valt één ding op: het zijn allemaal spelers in leeftijdscategorieën vallen waar Ajax bij hoge uitzondering zaken mee doet. Spelers tussen de 24 en 30 jaar oud zitten over het algemeen in een fase van hun carrière waar zij liever niet in een kleine competitie als de Eredivisie spelen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op basis van persoonlijke voorkeur, zoals bij Tadic en Daley Blind het geval is, maar over het algemeen kom je dan uit bij de Bergwijns van deze wereld. 


Niet dat de 24-jarige international van Nederland er niets van bakt, meer het feit dat Ajax moet terugvallen op ‘overbodige’ spelers van (sub)toppers in de Europese topcompetities om de kwaliteitsgaten in de selectie te dichten. Dat het kwaliteitsgat tussen een ervaren speler als Tadic en een jong talent als Daramy groot is, behoeft geen verdere uitleg. Dat een speler zoals Neres alleen nog minuten maakte om zijn ritme (lees: marktwaarde) op pijl te houden, zorgt er echter wel voor dat zo’n veelbelovende speler als Daramy minder kansen in het eerste krijgt dan hij eigenlijk nodig heeft om zich te kunnen ontwikkelen. 

Daramy speelde dit seizoen negen Eredivisie-wedstrijden, kwam daarin één keer tot scoren en gaf twee assists. De twintigjarige buitenspeler speelde al 93 wedstrijden voor FC Kopenhagen (18 doelpunten, 10 assists) en geldt daarmee als een ervaren talent. Op het Amsterdamse veld kan de viervoudig international van Denemarken de verwachtingen echter nog niet waarmaken. De meest recente test, een basisplek tegen Besiktas in de Champions League, bewees voor Ten Hag dat Daramy nog niet toe was aan meer speelminuten in het eerste van Ajax. Speelminuten die hij had kunnen maken op het moment dat Neres niet meer in de Johan Cruijff ArenA speelde of als Ajax en Kopenhagen een terughuurregeling voor een (half) seizoen hadden getroffen. 

Steven Bergwijn

Dat Ajax de interesse in Steven Bergwijn nieuw leven inblies nadat Daramy door de mand viel in het Miljardenbal, is geen toeval. Sterker nog: het is een herhaalrecept van vorig seizoen. Als je Bergwijn vergelijkt met Oussama Idrissi dan is het wel een verbetering ten opzichte van de eerdere huurdeal die Ajax sloot, al zorgt de komst van de aanvaller van Tottenham Hotspur er wel voor dat er een diepliggender probleem bij Ajax ondergesneeuwd wordt door het enthousiasme van wéér een nieuwe vleugelspeler. Dat Ajax in eerste instantie een jonge Deens international haalt in plaats van een Naci Ünüvar een serieuze kans te geven in het vlaggenschip van de Amsterdammers, valt nog te begrijpen. 


Het is echter wel de vraag of Ajax er beter van wordt door steeds af te wachten of er een speler bij een grotere Europese club beschikbaar is om de breedte op te vullen. Voor Bergwijn persoonlijk is een transfer naar Ajax een mooie kans om zijn carrière te herpakken. Aan de andere kant is de kans op een basisplaats bij de Amsterdammers nihil: in beginsel staan Tadic en Antony, wanneer beschikbaar, zonder uitzondering aan de aftrap. Dat houdt voor Bergwijn in dat hij in de kleinere Eredivisie-wedstrijden en invalbeurten ervoor moet gaan zorgen dat hij Louis van Gaal ervan overtuigd raakt om hem mee te nemen naar Qatar. Dat de concurrenten van Bergwijn bij het Nederlands elftal wel wekelijks in actie komen bij hun club, maakt de opdracht voor de 24-jarige buitenspeler niet gemakkelijker. 

Door de komst van Bergwijn slinken daarnaast de speelkansen voor zomeraankoop Daramy én jeugdexponenten zoals Ünüvar. Daardoor komen de ‘jonkies’ van Ajax automatisch op het derde plan terecht, kunnen zij zich de komende maanden niet optimaal ontwikkelen en staat Ajax volgend seizoen, wanneer Bergwijns huurperiode afgelopen is, wederom voor dezelfde situatie als dit jaar: het is afwachten of spelers zoals Daramy dan wel het gewenste niveau aantikken en zo niet, dan moet Ajax opnieuw op zoek naar een ervarener alternatief. Dat je dan automatisch uitkomt bij spelers in de leeftijdsklasse 23-27, zorgt ervoor dat Ajax de spelers die de Amsterdammers op dat moment écht beter maken, niet kunnen betalen of niet geïnteresseerd zijn in een overgang naar de Eredivisie. 

Transferbeleid

Dat terwijl de succesaankopen van de Amsterdamse flanken (David Neres en Antony) ná hun tienerjaren naar Amsterdam kwamen en bij Ajax uitgroeiden tot smaakmakers van de Europese velden. Natuurlijk is het zo dat de ene transfer beter uitpakt dan de ander, in de basis is het wel zo dat in Nederland een speler geen talent meer is op het moment dat hij 21 is. Dat is ook logisch: in de Eredivisie krijgen spelers over het algemeen op jongere leeftijd de kans. Dat deze spelers tussen hun 22e en 27e de ‘talentenfouten’ niet meer maken en naar hun topniveau groeien, zorgt ervoor dat deze spelers na een aanpassingsperiode meteen kunnen presteren. 


Zo lang Ajax spelers zoals Daramy de voorkeur geeft boven spelers die 21 tot 23 jaar zijn, zullen de Amsterdammers tegen dezelfde problemen aan blijven lopen. Dat de Deens international überhaupt aangetrokken moet worden, is een kleine sneer naar (de kwaliteit spelers in) de jeugdopleiding, de tegenvallende prestaties van de oud-speler van FC Kopenhagen dwingen de Amsterdammers opnieuw naar de transfermarkt. Die situatie had met bijvoorbeeld een snellere verkoop van Neres voorkomen kunnen worden. Sterker nog: dan had Ajax het geld van Daramy én Bergwijn in één gerichte aanwinst kunnen halen om het vertrek van Neres en het kwaliteitsgat tussen Tadic en de talenten van de Amsterdammers te dichten. 

Dat de Amsterdammers dit niet doen, kan natuurlijk te maken hebben met het beschikbare budget en transferkandidaten. Het zorgt er echter wel voor dat Bergwijn straks gehuurd moet worden en, indien er een optie tot koop in de overeenkomst wordt opgenomen, voor een nieuw miljoenenbedrag vastgelegd moet worden. Op die manier heeft Ajax dan wel het gat gedicht tussen Tadic en de rest van de beschikbare spelers. Dat dit ook geldt voor spelers als Edson Álvarez, Noussair Mazraoui en Sébastien Haller, laat zien dat dit probleem niet alleen voor de linksbuitenpositie geldt.

De Champions League-overwinning van Ajax is 15x je inzet waard!

Wat is de ideale leeftijd voor Ajax-aankoop?

  • Onder 20 jaar
  • 20 = 23 jaar
  • 23 – 26 jaar
  • 26 jaar en ouder
1056+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

06:38
58+
‘Verrassende naam op trainerslijst Ajax’
23:45
101+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
98+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
43+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
57+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
324+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
65+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
101+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
288+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
87+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
1149+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
178+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
49+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
456+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
799+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
125+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
211+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
48+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
335+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
12+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie