Dit moet je weten over de Champions League-finale

Foto: Dit moet je weten over de Champions League-finale

Zaterdag 29 mei nemen Manchester City en Chelsea het tegen elkaar op in de finale van de Champions League. City werd dit jaar ogenschijnlijk gemakkelijk kampioen in de Premier League, de competitie waarin Chelsea sinds de komst van trainer Thomas Tuchel in januari slechts drie keer verloor. Het belooft dus een spannende strijd te worden zaterdag. Wij zetten de belangrijkste statistieken even op een rijtje voor je.



Voor Manchester City zou een overwinning zaterdag betekenen dat de club de eerste Champions League uit de clubgeschiedenis wint. Voor de Citizens is het sowieso de eerste Champions League finale ooit. Chelsea won de ‘Cup met de Grote Oren’ al een keer in 2012. Destijds versloegen de Londenaren Bayern München na penalty’s.




Groepswinnaars



Manchester City begon het Europese toernooi dit seizoen in een groep met FC Porto, Olympiakos en Olympique Marseille. Het team van trainer Pep Guardiola speelde op bezoek bij Porto doelpuntloos gelijk, maar wist de andere wedstrijden in de poulefase allemaal te winnen en eindigde zo bovenaan in de groep.



Chelsea verloor ook geen enkele groepsfase-wedstrijd, 
maar speelde in een poule met Sevilla, Stade Rennes en FK Krasnodar twee keer gelijk (thuis tegen Sevilla en Krasnodar). Ook de Londenaren eindigden comfortabel bovenaan in hun groep.

Waar Manchester City in de achtste finale niet mocht klagen dat het Borussia Mönchengladbach lootte, kreeg Chelsea met Atletico Madrid een zwaardere tegenstander in het vooruitzicht. Manchester City wist de achtste finales tot twee keer toe met 2-0 te winnen van Gladbach, en Chelsea won ook beiden wedstrijden van Atlético. 



In de kwartfinale trof Chelsea het Portugese FC Porto. In Porto, waar ook de Champions League finale gespeeld gaat worden, wonnen de Londenaren met 0-2. In eigen huis hadden de Blues meer moeite met de Portugezen, die met 0-1 wonnen op Stamford Bridge. Manchester City wist een dubbele ontmoeting met Borussia Dortmund wel twee keer winnend af te sluiten in de kwartfinales. Zowel uit als thuis wonnen de Citizens met 2-1 van de Duitsers. 







Zware halve finales



Manchester City kreeg in de halve finale Paris Saint-Germain als tegenstander. De Franse ploeg van Mauricio Pochettino had in de kwartfinale Bayern München uitgeschakeld en werd gezien als een favoriet om de Champions League uiteindelijk te winnen. Door doelpunten van Kevin de Bruyne en Riyad Mahrez won City de wedstrijd in Parijs met 1-2, en thuis speelde City ook een sterke wedstrijd. In Manchester kwam PSG er nauwelijks aan te pas en won Manchester City met 2-0. Opvallend is dus dat Manchester City dit seizoen nog geen enkele keer verloren heeft in de Champions League.



Chelsea nam het in de halve finale op tegen Real Madrid, de club die drie van de laatste vijf keer de Champions League wist te winnen. In de wedstrijd in Spanje was Chelsea veruit de sterkere ploeg, maar toch wist het niet te winnen van de Madrilenen. Het werd 1-1 in Madrid, wat betekende dat Chelsea in Londen genoeg zou hebben aan een 0-0 gelijkspel. In Londen wist Real Madrid bijna geen kans te creëren tegen het oppermachtige Chelsea, dat zich met een 2-0 winst thuis tegen Real Madrid in stijl voor de finale plaatste.







Onderlinge resultaten



Van de 168 keer dat Chelsea en Manchester City tegen elkaar speelden won de ploeg uit Londen 70 keer, werd er 39 keer gelijkgespeeld en kwam Manchester City 59 keer als winnaar uit de strijd. De statistieken van de afgelopen tien jaar geven een gebalanceerd beeld; van de 29 onderlinge ontmoetingen sinds het seizoen 2010/2011 won Chelsea er 11, City er 15 en werd het 3 keer gelijkspel.



Chelsea blijkt dit jaar in de competitie een lastige tegenstander te zijn voor Manchester City. De Londenaren schakelden de landskampioen namelijk uit in de FA Cup en wonnen eerder deze maand in de competitie met 1-2 in Manchester. In beiden duels was oud-Ajacied Hakim Ziyech trefzeker. In januari won Manchester City in de competitie met 1-3 op bezoek bij Chelsea, dat toen nog onder leiding van coach Frank Lampard stond.







Speler om op te letten



Bij Manchester City zijn er dit seizoen genoeg spelers om in de gaten te houden. Zo is de Portugese centrale verdediger Rúben Dias dit seizoen in korte tijd uitgegroeid tot één van de beste verdedigers van Europa, heeft het wonderkind Phil Foden zich stormachtig ontwikkeld en speelt Ilkay Gündogan zijn beste seizoen voor de ploeg uit Manchester. De middenvelder scoorde 13 keer in de Premier League en is daarmee topscorer van de kampioen in de competitie.  



Dat is natuurlijk opvallend, want er werd aan het begin van het seizoen verwacht dat spelers als Sterling (tien goals) en Gabriel Jesus (acht goals) meer competitiedoelpunten zouden maken dan Gündogan. Verder heeft City met Kevin de Bruyne nog een speler van wereldklasse op het middenveld lopen en was Riyad Mahrez onder andere in de halve finales erg belangrijk voor de Citizens.



Bij Chelsea is Mason Mount een belangrijke speler om in de gaten te houden tijdens de finale. In de halve finales tegen Real Madrid speelde de voormalig speler van Vitesse erg goed en Mount is met zes competitiedoelpunten en zes assists ook belangrijk voor de blues in de Premier League. Zomeraankopen Timo Werner en Kai Havertz kennen beiden geen geweldig seizoen, al lijkt de laatstgenoemde wel op stoom te komen de laatste weken.



Keeper Edouard Mendy moet ook genoemd worden als één van de sterkhouders van dit Chelsea. Op Ederson na, de keeper van Manchester City, heeft Mendy de meeste clean sheets in de Premier League dit seizoen. De keeper hield in meer dan de helft van zijn wedstrijden de nul voor de Blues. Ook met Hakim Ziyech moeten de Citizens serieus rekening houden, aangezien hij in de vorige twee ontmoetingen tussen de Engelse topclubs trefzeker was.



Laten we vooral hopen dat de finale een leukere wedstrijd wordt dan de laatste keer dat twee Engelse clubs de Champions League-finale speelden. In 2019 won Liverpool de Champions League ten koste van Tottenham Hotspur in een hele matige wedstrijd. De finale Manchester City – Chelsea op zaterdag 29 mei begint om 21:00 uur.

Wie gaat de Champions League winnen?

  • Manchester City
  • Chelsea
  • Het wordt verlengen
43+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
43+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
53+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
21+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
38+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
253+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
52+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
87+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
213+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
79+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
748+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
162+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
44+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
345+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
746+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
121+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
198+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
47+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
322+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
10+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
337+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie