Villarreal wint Europa League na zinderend penaltyslot

In de eerste Europese finale in de clubgeschiedenis heeft Villarreal meteen de Europa League gewonnen. De Spanjaarden kwamen in Gdansk op voorsprong tegen Manchester United en hielden daarna vooral tegen. Er volgde een bloedstollende penaltyreeks, waarbij doelman Geronimo Rulli uitgroeide tot de grote held. David de Gea was de enige van de 22 spelers die miste.

In alle voorbeschouwingen op de finale was het contrast groot tussen beide ploegen. Man United is met acht Europese finales zeer ervaren op dat gebied, terwijl het voor Villarreal de allereerste was. Voor coach Unai Emery was dat anders: hij is Mister Europa League, door driemaal de trofee met Sevilla te winnen. Twee jaar geleden kon hij met Arsenal nummer vier pakken, maar werd de eindstrijd verloren van Chelsea. De laatste finale van The Mancunians kunnen we nog goed voor de geest halen: dat was die in 2017 tegen Ajax, toen het won in Stockholm. Donny van de Beek hoorde toen bij de verliezende partij, hij wilde daarvoor vanavond revanche nemen. Zoals verwacht begon hij echter op de bank, terwijl aanvoerder Harry Maguire niet fit genoeg was om aan te treden.

United begon met het meeste initiatief, maar kon weinig uitrichten tegen de compact spelende Spanjaarden. Zij mikten op de tegenstoot, waarbij de snelle aanvallers bediend moesten worden. De eerste fase van de wedstrijd leverde weinig kansen op. Na een half uur spelen mocht The Yellow Submarine een vrije trap nemen halverwege de Engelse helft, die Dani Parejo gevaarlijk indraaide. Gerard Moreno stond op de juiste plaats en kon de bal achter landgenoot David de Gea plaatsen. Een historisch moment voor de club, waarbij topscorer Moreno alweer zijn dertigste treffer van het seizoen maakte. De vorige vier partijen tussen deze twee ploegen bleven allemaal doelpuntloos, aan die troosteloze statistiek kwam hierdoor een einde.

Villarreal bleef leunen op de defensie, terwijl United in de tweede helft meer aandrong. Na tien minuten werd de Premier League-club beloond: na een afgeslagen corner schoot Marcus Rashford van grote afstand richting doel. De bal bleef in de kluts liggen voor Edinson Cavani, die simpel kon binnentikken. Niet veel later was de Uruguayaanse spits dichtbij nog een goal. De mee opgekomen Luke Shaw waagde een poging, die zo met wat geluk op het hoofd van de routinier kwam, die met het nodige fortuin uit het doel werd gehouden door een verdediger. United bleef aandringen, terwijl de Spanjaarden er helemaal niet meer uitkwamen. Het offensief leidde echter niet tot de bevrijdende 2-1, waardoor er verlengd moest worden.

In de eerste verlenging richtte Villarreal zich op en koos vaker de aanval. Er werden een aantal mogelijkheden gecreëerd, maar tot een treffer leidde het niet. In de tweede helft waren er nauwelijks meer kansen en leek iedereen zich al mentaal voor te bereiden op de penaltyreeks, die ook zou komen. De strafschoppen werden uitstekend genomen: de eerste tien – waarbij de Spanjaarden mochten beginnen – waren allemaal feilloos raak. Om de spanning nog maar eens te vergroten moest hier de beslissing vallen in de knock-out. United kwam telkens onder druk, doordat het in de gelijkmakende beurt steeds moest scoren. Na 10-10 waren de keepers aan de beurt: Geronimo Rulli schoot ‘m stijf in de kruising, waardoor De Gea ook moest zien te scoren. Zijn strafschop was aarzelend en werd gestopt door de Argentijn.

Zo won Villarreal op heroïsche wijze de Europa League in de allereerste Europese finale. Unai Emery flikt het opnieuw en pakt zijn vierde beker. Teleurstelling bij Man United, waar Van de Beek wederom een finale verliest.

Scoreverloop: (29′) Gerard Moreno 1-0 (55′) Cavani 1-1

*Villarreal wint na strafschopen 11-10