Ajax bang voor nieuw Brobbey-scenario

Foto: Ajax bang voor nieuw Brobbey-scenario

Ajax mocht zichzelf zondagmiddag na de 4-0 overwinning op FC Emmen officieel kampioen van Nederland noemen. Het 35ste landskampioenschap staat bovenal bekend als het seizoen met de lege tribunes, maar het maakt de blijdschap van Ajax er niet minder om. Aan het einde van de dag vierden de spelers en technische staf de landstitel met de supporters die zich om de Johan Cruijff Arena schaarden.



De voornaamste kracht van de Amsterdammers was dit seizoen wederom dat het een groot gedeelte van de selectie bijeen hield, waardoor de selectie altijd een basis had om op terug te vallen. Het doorbreken van Devyne Rensch en Jurriën Timber viel daarbij zeer positief uit, net als het binnenhalen van Davy Klaassen, Antony en Sébastien Haller als directe versterkingen voor het basisteam. Hoewel Ajax dit seizoen meermaals onnodig puntverlies leed, lukte het de club in alle gevallen om snel de rug te rechten en een slechte reeks te voorkomen.

Tegelijkertijd heeft de club op de reservebank een aantal talentvolle spelers zitten die de potentie hebben om het eerste elftal te bereiken, maar waarbij het voorlopig nog niet lukt om hun concurrentie daadwerkelijk te verslaan. Zo wacht Jürgen Ekkelenkamp nog altijd op een moment dat hij zichzelf in het basisteam vecht. De aanvallende middenvelder kreeg van Erik ten Hag dit seizoen verschillende kansen om zijn kwaliteiten te laten zien, maar het ontbrak bij Ekkelenkamp alle keren aan overtuiging om de oefenmeester aan het twijfelen te brengen.


Niet alleen Ekkelenkamp wacht geduldig op mogelijkheden, ook voor Zakaria Labyad, Kjell Scherpen, Perr Schuurs en Lassina Traoré breken belangrijke maanden aan. De vier spelers zijn klaar om de volgende stap in hun loopbaan te maken door een vaste basisplaats te krijgen, maar ze hebben allemaal iemand voor zich die op dit moment beter is. Scherpen en Schuurs gaven de laatste maanden in de media al aan dat ze aan een huurperiode denken als ze komend seizoen niet elke wedstrijd spelen. Ook voor Traoré lijkt dit te gelden.

Opkomst Traoré



Ajax nam de ijzersterke Traoré in de winterstop van 2019 over van toenmalig satellietclub Ajax Cape Town. De aanvaller uit Burkina Faso maakte direct een uitstekende indruk. Traoré bleek over veel fysiek vermogen te beschikken, wat hem spelend in de Keuken Kampioen Divisie goed van pas kwam. De talentvolle voorhoedespeler had de kwaliteiten in huis om de bal bij zich te houden, zijn medespelers om zich heen te zien en, als hij in het strafschopgebied van de tegenstander kwam, de nodige doelpunten te maken.

Door het vertrek van Hakim Ziyech en de verhuizing van Dusan Tadic naar de linkerkant van het speelveld, was het daarom geen vreemde gedachte dat Ten Hag de speler van Jong Ajax de kans gaf in de punt van de aanval. Traoré deed dat niet geheel onverdienstelijk, want tegen sc Heerenveen leverde hij direct een assist af. Een week later was het voor Traoré en zijn teamgenoten prijsschieten. Ajax won met maar liefst 0-13 van VVV-Venlo en daarvan maakte Traoré maar liefst vijf doelpunten. Bovendien zette hij drie assists op zijn naam.


Traoré had daarmee definitief zijn plaats in de punt van de aanval bemachtigd, zo leek. De aanvaller bleef zijn goede vorm behouden en had een belangrijke rol in de overwinningen op FC Utrecht, Heracles Almelo en FC Emmen. Op sinterklaasavond ging het tegen FC Twente echter mis en moest hij na driekwartier spelen het veld ruimen. Door een blessure speelde hij vervolgens bijna twee maanden geen wedstrijden meer, waardoor hij bijna van vooraf aan moest beginnen. Daarbij had Ajax nog een onaangename verrassing in petto.

Concurrentie

Directeur voetbalzaken Marc Overmars en Ten Hag onderhielden namelijk een goed contact met Haller die op zijn beurt geïnteresseerd bleek te zijn in een overstap naar Amsterdam. Ten Hag kende de centrumspits nog goed uit zijn periode bij FC Utrecht. In de winterstop moest Ajax ondertussen vrezen voor het kampioenschap, waardoor de club voor zekerheid besloot te gaan en maar liefst 22,5 miljoen neertelde om Haller te contracteren. Het betekende dat Traoré er plotseling een grote concurrent bij had.

Dat was niet de enige tegenvaller voor Traoré, want ook Brian Brobbey bleek eerder dan gedacht klaar voor een stap naar het eerste team. De jeugdinternational dwong op De Toekomst al veel respect af vanwege zijn grote talent en was ook in Ajax 1 in staat om belangrijk te zijn. Zowel in de Europa League als eredivisie lukte het hem om Ajax naar een overwinning te schieten. Zo kwam Ajax in het thuisduel met LOSC Lille op een achterstand te staan, maar draaide de thuisclub de stand via Brobbey om naar een overwinning.

Traoré zag het vanaf de reservebank met teleurstelling toe. Waar Ten Hag in het verleden voor hem koos als invaller om iets te forceren, ging de oefenmeester steeds vaker Brobbey gebruiken. Het resulteerde erin dat Traoré uitsluitend tegen ADO Den Haag binnen de lijnen kwam te staan. Traoré mocht na een klein uur spelen invallen voor Brobbey, die in de tweede helft voor de tweede Amsterdamse treffer zorgde. Het lukte Traoré in de rest van het duel niet om een doelpunt te maken en de schroom van zichzelf af te schieten.

Huurperiode



Gelukkig voor Traoré koos Brobbey ervoor om na het einde van het seizoen naar RB Leipzig te vertrekken, waardoor hij weer een plaats opschuift in de pikorde. Traoré moet zich echter tegelijkertijd afvragen wat zo’n plaats waard is. Waar hij het aan het begin van het seizoen niet onaardig deed, besloot Ten Hag tóch om hem na de winterstop vrijwel alleen op de bank te laten zitten. Bovendien gaf Ajax met het binnenhalen van Haller een duidelijke boodschap af: de club vindt Traoré blijkbaar niet goed genoeg om de ambities na te streven.


De 20-jarige spits moet komend seizoen echter wél aan zijn minuten komen om zichzelf verder te ontwikkelen. Aangezien Haller ook na de zomer de eerste centrumspits is voor Ajax, lijkt een verhuurperiode voor beide partijen de meest logische opmerking. Evenals zijn teamgenoot Danilo kan hij mogelijk bij een andere eredivisieclub zijn kwaliteiten laten zien en zelfvertrouwen ontwikkelen om in de zomer van 2022 in de Nederlandse hoofdstad terug te keren voor zijn tweede kans. Al moet hij dan wél zijn contract verlengen.

Een andere optie is dat hij volgend seizoen uitzit en over ruim een jaar transfervrij de deur uitloopt. De aanvaller heeft namelijk nog een contract tot medio 2022 en kan op deze manier veel geld opstrijken bij zijn nieuwe club. Het zou hetzelfde scenario zijn als de club dit seizoen overkomt met Brobbey, die transfervrij naar RB Leipzig vertrekt. Het is daarom belangrijk dat Ajax Traoré een horizon schetst waar hij naartoe kan werken, zodat hij voldoende vertrouwen blijft houden voor zijn kans in Amsterdam. Anders loopt de club opnieuw een hoop geld mis.

Moet Ajax Lassina Traoré nog een kans geven?

  • Ja, hij verdient dat
  • Nee, hij is niet goed genoeg
1013+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie