Ajax gaat voor stunttransferhattrick

Foto: Ajax gaat voor stunttransferhattrick

Ajax soleert dit seizoen richting de landstitel. De Amsterdammers willen volgend jaar deze dominantie ongetwijfeld voortzetten. Naast de Eredivisie strijdt de ploeg van Erik ten Hag ook nog in de bekerfinale om de KNVB-Beker en heeft het nog een kleine kans door te bekeren in de Europa League. Deze zomer staat er wellicht een nóg groter vuurwerk te wachten. 

Ajax heeft meer dan eens uitgesproken het Bayern München van Nederland te willen worden. Bij de Oosterburen maakt de recordkampioen al jarenlang de dienst uit in de competitie en baart het opzien door de topspelers van concurrenten aan te trekken. Nu is dat tweede voor Ajax wellicht iets teveel van het goede – AZ wil al langer geen zaken doen met de Amsterdammers en ook PSV en Feyenoord zijn niet happig om topspelers aan de concurrent te verkopen – maar de sportieve dominantie zorgt er ook voor dat Ajax financieel op een ander niveau staat dan de concurrentie. Ondanks de corona-crisis kunnen we wellicht vuurwerk verwachten deze zomer. Spelers als David Neres en Nicolas Tagliafico staan op de nominatie om te vertrekken uit de Johan Cruijff ArenA, maar ook als de Braziliaan en Argentijn Ajax trouw blijven, liggen er nog genoeg mogelijkheden om de selectie te versterken. 

Ajax

In Nederland is Ajax dan wel een klasse apart, in de kwartfinale van de Europa League werden de Amsterdammers met de neus op de feiten gedrukt door AS Roma. De Italianen waren negentig minuten de mindere in de eerste tweestrijd tussen de topclubs, maar alsnog wisten de Romeinen een 1-2 uitoverwinning uit het vuur te slepen afgelopen donderdag. Natuurlijk miste Ajax het spelinzicht en de intelligentie van Daley Blind, maar toch kan het niet zo zijn dat een topteam als de ploeg van Erik ten Hag in de opbouw afhankelijk is van één speler. 


Als de wedstrijd tegen AS Roma één ding naar voren bracht, dan is het wel dat Ajax behoefte heet aan spelers op het middenveld die zich gemakkelijk tussen de linies bewegen. Met Ryan Gravenberch heeft Erik ten Hag één speler, maar op het moment dat Blind niet naast de talentvolle middenvelder staat, levert Ajax een hoop creativiteit vanuit de as van het veld in. Davy Klaassen zou die rol kunnen invullen, maar is op dit moment nog te belangrijk als aanvallende middenvelder voor het elftal van Ten Hag. De Tukker kan een beroep doen op Mohamed Kudus, maar de Ghanees lijkt zijn vorm nog niet terug te hebben na een langdurige meniscusblessure. 

Dat Blind in de lappenmand vertoeft heeft niet alleen een effect op het middenrif van de Amsterdammers. Ook in de defensie krijgt Ten Hag daardoor kopzorgen. Hoewel de trainer genoeg keuze heeft, lijkt dit seizoen onderstreept te worden dat Perr Schuurs het gewenste Ajax-niveau niet aankan. De Limburgse verdediger heeft zijn sterke momenten, maar een speler die wisselvalligheid als troef heeft, is geen betrouwbare keuze voor een trainer. Lisandro Martínez vult op dit moment het gat in de linkerzone van de centrale defensie, daar achter is de spoeling erg dun. Marc Overmars zal Marc Overmars echter niet zijn als hij geen schaduwlijst met spelers achter de hand heeft. Daar zouden drie namen op kunnen staan die de fans van de Amsterdammers als muziek in de oren klinken. 

Toby Alderweireld / Davison Sánchez (Tottenham Hotspur)

De defensieve zorgen van Ajax zijn niet nieuw. De wisselvallige prestaties van Schuurs lopen synchroon met de sterke ontwikkeling van Jurriën Timber. De 19-jarige verdediger krijgt de afgelopen weken de voorkeur boven Schuurs in het hart van de defensie en bewijst daar in verdedigend opzicht een meer betrouwbare keuze te zijn dan zijn Limburgse ploeggenoot. Toch is het centrum van de Amsterdammers redelijk onervaren: Timber en Schuurs hebben louter jeugdinterlands gespeeld en komen op Europees niveau pas net kijken. Martínez speelt al een aantal jaar op het hoogste niveau, maar wacht nog op zijn doorbraak bij het Argentijnse elftal. Daardoor ontstaat er wel een gat met de ervaring die een speler als Blind met zich meebrengt, waardoor Ajax aankomende zomer de transfermarkt zal moeten afstruinen voor een ervaren verdediger. 


De afgelopen weken popte de naam van Toby Alderweireld steeds vaker op in het geruchtencircuit. De Belgische verdediger staat nog onder contract bij Tottenham Hotspur, maar zou aankomende zomer nog wel eens een transfer kunnen maken. Club Brugge en PSV worden ook genoemd als mogelijk nieuwe werkgevers voor Alderweireld. Ook ploeggenoot Davinson Sanchéz is niet helemaal zeker van zijn plek in de selectie van José Mourinho. Mocht één van de twee verdedigers beschikbaar zijn aankomende zomer, dan zal Ajax ongetwijfeld een belletje richting het Tottenham Hotspur Stadium plegen. 

Donny van de Beek (Manchester United)

Voor het middenveld van Ajax geldt eigenlijk hetzelfde als voor de defensie. De spelers die op dit moment de posities bekleden voldoen aan de voorwaarden om succesvol te zijn bij een club als Ajax. Achter Edson Álvarez, Gravenberch en Klaassen heb je eigenlijk alléén Kudus die serieus in aanmerking kan komen voor een basisplek én de kunst van het spelen tussen de linies in de voeten heeft. Achter de Ghanees international heeft Ten Hag de keuze uit spelers zoals Jurgen Ekkelenkamp en Zakaria Labyad, twee spelers die aankomende zomer waarschijnlijk een transfer gaan maken aangezien zij niet in aanmerking komen voor veel speelminuten bij de Amsterdammers.

Ajax zwaaide afgelopen zomer met Donny van de Beek een speler uit die als geen ander weet hoe je de ruimtes tussen de linies kan benutten. De middenvelder komt dit seizoen sporadisch aan spelen toe bij Manchester United en dat leidt tot verschillende geruchten over een vertrek na één seizoen. Heowel Van de Beek Ajax wilde verlaten voor een buitenlands avontuur, is de middenvelder er na een jaar op de bank wellicht van overtuigd geraakt hoe goed het voetballeven was als Ajax-middenvelder. Een middenrif met Gravenberch, Klaassen én Van de Beek is de droom van elke Ajacied en wordt wellicht in deze zomer werkelijkheid. Joey Veerman zou een alternatief kunnen zijn. 


Hakim Ziyech (Chelsea)

De grootste wildcard deze zomer komt echter op naam van Hakim Ziyech. De Marokkaans international vertrok afgelopen zomer net als Van de Beek bij Ajax om zijn buitenlandse ambities waar te maken. Het begin van Ziyechs avontuur bij Chelsea was veelbelovend, maar sinds het ontslag van Frank Lampard en de aanstelling van diens opvolger Thomas Tuchel dreigt de aanvallende middenvelder tussen het wal en het schip te eindigen bij Chelsea. 

Vanaf het moment dat de Duitser de teugels op Stamford Bridge in handen kreeg, was het bekend dat Ziyech het lastig zou krijgen. De Marokkaans international heeft te weinig snelheid voor een positie op de flanken in de filosofie van Tuchel, maar komt voor een plek in de as van het veld weer fysiek tekort voor de Premier League. In de as heeft hij sowieso moordende concurrentie van recordaankoop Kai Havertz en hét troetelkind van het Engelse voetbal, oud-Vitesse-speler Mason Mount. Hoewel voor Ziyech hetzelfde geldt als Van de Beek als het gaat om een buitenlandse transfer, zal de Marokkaans international dit seizoen genoeg hebben teruggedacht aan zijn basisplekken én het voetbal wat hij liet zien in het shirt van de Amsterdammers. Mocht Ziyech een terugkeer niet zien zitten, kan Ajax altijd navraag doen bij Mohamed Ihattaren op het moment dat Neres vertrekt. 

Welke speler komt deze zomer naar Ajax?

  • Toby Aldeweireld
  • Davinson Sánchez
  • Donny van de Beek
  • Joey Veerman
  • Hakim Ziyech
  • Mohamed Ihattaren
4820+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

06:38
110+
‘Verrassende naam op trainerslijst Ajax’
23:45
122+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
113+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
46+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
62+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
336+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
68+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
104+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
311+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
90+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
1252+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
182+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
50+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
492+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
818+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
125+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
217+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
48+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
336+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
12+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie