Feyenoord-stunt Berghuis in de maak

Foto: Feyenoord-stunt Berghuis in de maak

Steven Berghuis lijkt aan zijn laatste maanden bezig als Feyenoord-speler. De rechtsbuiten van de Rotterdammers heeft een ontsnappingsclausule van vier miljoen euro in zijn contract staan, die deze zomer geactiveerd kan worden door elke club ter wereld. Toch kunnen de fans toch nog hoop houden dat er een Berghuis-stunt gemaakt kan worden door de Rotterdammers. 

Het is een publiek geheim dat Steven Berghuis nog hoopt op één buitenlands avontuur. De aanvoerder van Feyenoord speelde één keer in het buitenland, bij het Engelse Watford, maar zag dat avontuur jammerlijk mislukken. Feyenoord bood hem in die tijd een uitweg en die greep hij met twee handen aan: de linkspoot groeide in Rotterdam uit tot één van de steunpilaren van het elftal dat in 2016/2017 het landskampioenschap vierde en werd daarna voor een miljoenenbedrag definitief ingelijfd door de Rotterdammers. Hoewel zijn productie en vorm de afgelopen weken – tot aan de wedstrijd van met PSV (3-1 winst, red.) – een beetje tegenvielen, blijft Berghuis van onschatbare waarde voor Feyenoord. Misschien is hij zelfs onmisbaar. 

Steven Berghuis

Voor de gewonnen wedstrijd tegen PSV was er sprake van enige onrust bij de Rotterdammers. In de wedstrijden voorafgaand aan de wedstrijd tegen de Eindhovenaren lukte het Feyenoord niet om een vuist te maken tegen Ajax (1-0 verlies), sc Heerenveen (3-0 verlies) en AZ (2-3 verlies). Daardoor verloor de Stadionclub niet alleen het uitzicht op de bovenste plaats, er zou ook onrust zijn in de selectie van Dick Advocaat. De spelersgroep zou, met Steven Berghuis voorop als belangrijkste zegsman, iets anders willen dan de trainer en een gesprek volgde. 


Dat gesprek ging echter niet over de manier van spelen. In de media verschenen verschillende verhalen dat de selectie een andere spelopvatting had dan Advocaat, waardoor een verschil van inzicht op de loer lag. De uitkomst van het gesprek tussen de hoofdtrainer van Feyenoord, technisch directeur Frank Arnesen en aanvoerder Berghuis, die namens de spelersselectie sprak, had echter geen voetbaltechnische onderlaag. Het was de manier waarop Advocaat in de media over zijn team sprak na bepaalde momenten. 

Het gesprek tussen Advocaat en zijn aanvoerder haalde een hoop donkere wolken boven De Kuip weg. Desalniettemin zat er nog wel een stukje frustratie, vooral bij Berghuis. De rechtsbuiten schoot die irritaties in eerste instantie al in de wedstrijd tegen PSV van zich af. De linkspoot maakte een karakteristiek doelpunt door vanaf de rechterflank naar binnen te snijden en de bal buiten het bereik dan de doelman in de lange hoek te krullen. Maar vooral die schreeuw na zijn treffer was tekenend voor de situatie waar de aanvoerder van de Rotterdammers zich op dit moment in bevind. In die schreeuw zat alles. Het goede begin van dit seizoen. De roep om Berghuis bij het Nederlands elftal. De mindere periode waar de rechtsbuiten de afgelopen weken in gevangen zat. De verliesreeks van zijn Feyenoord. En daarna dat schot. Die goal. En de schreeuw. 

Feyenoord

Het leek er bijna op dat Berghuis riep dat ‘dit hem niet zou gebeuren’. De buitenspeler lijkt bezig te zijn aan zijn laatste seizoen als speler van Feyenoord. De international van het Nederlands elftal begon zijn tijd in Rotterdam met een landskampioenschap, de winst met een KNVB Beker en wilde dat niet laten eindigen met de bittere nasmaak van teleurstelling. Het tekent het gevoelsmens Berghuis, een man die zijn emoties niet los kan koppelen van zijn daden en zowel in het veld als in de interviews na de wedstrijd er niet voor schuwt om deze te benoemen. 

Misschien ís Berghuis daarom wel Feyenoord en misschien kan hij daarom zo moeilijk afscheid nemen van de club die hem het podium bood om bij een Nederlandse topclub te schitteren. De afgelopen maanden bleef het stil rondom de vleugelspeler, helemaal als je dat vergelijkt met de zomermaanden. Tijdens de (na)zomerse transferwindow kon Berghuis overal en nergens terecht om zijn kunsten te vertonen, maar bleef hij ondanks de interesse van onder andere Inter Miami (Major League Soccer) en AS Roma (Serie A) zijn cluppie trouw. 


De geruchten over een vertrek zullen de aankomende maanden alleen nog maar toenemen. Naar verluidt mag Berghuis, ondanks een geschatte marktwaarde van 12 miljoen euro, voor vier miljoen euro vertrekken uit De Kuip. Die lage transfersom en zijn ervaring maken hem een interessante optie voor veel verenigingen, maar Berghuis liet al weten dat hij vooral de juiste keuze wil maken op dit moment. Het gevoel moet vooral goed zijn. Het project moet goed in zijn oren klinken. Daardoor lijken op dit moment alle kaarten op tafel te liggen omtrent de toekomst van de 29-jarige buitenspeler. Eén naam ontbreekt echter op die lijstjes en dat is Feyenoord, de club die na volgend seizoen een nieuw karakter krijgt door de komst van Arne Slot. 

Arne Slot

Door de komst van Slot gaat Feyenoord waarschijnlijk meer spelen op de manier waarop Berghuis in zijn eerste seizoen bij de Rotterdammers acteerde. De oefenmeester liet bij AZ aanvallend voetbal zien en technisch directeur Arnesen heeft in zijn lange carrière bewezen dat hij het liefst spelers haalt die daar bij passen, waardoor het aannemelijk is dat er volgend seizoen een heel ander Feyenoord op het veld zal staan dan dit jaar. Dat biedt mogelijkheden voor de Rotterdammers om Berghuis te verleiden tot een langer verblijf in Rotterdam. 

Dat Feyenoord wel degelijk een kans heeft op een langer verblijf van Berghuis, laat de rechtsbuiten indirect merken. Afgelopen zomer kostte hij vijf tot acht miljoen euro (de berichtgeving over zijn ontsnappingsclausule verschilt, red.) en dat leidde afgelopen zomer al tot de interesse van verschillende clubs, die Berghuis één voor één afwimpelde. De afkoopsom ligt aankomende zomer dan wat lager, Berghuis heeft al wel gezegd dat hij de juiste keuze wil maken voor zichzelf. En als je voor elke club de plussen en de minnen tegenover elkaar gaat zetten, dan kom je uit bij één droomclub voor de 29-jarige linkspoot: Feyenoord. 


Er is geen club op de wereld die op dit moment méér op Berghuis zit te wachten dan de Stadionclub. Met Slot vanaf volgend seizoen als hoofdtrainer krijgt de club ook een trainer die nog beter bij de speelstijl van de sterspeler past, waardoor een Feyenoord-stunt in de maak kan zijn op het moment dat het gesprek over contractverlenging met Berghuis wordt geopend. Want als de 29-jarige buitenspeler één ding heeft geleerd van zijn avonturen bij Watford, is dat het buitenlandse avontuur als kan tegenvallen wanneer je niet bij een dominerende ploeg speelt. Dat laatste is nou net waar Arne Slot patent op heeft én waarmee je de kwaliteiten van Berghuis optimaal kan benutten.

Feyenoord moet contract Berghuis proberen te verlengen

  • Ja, meteen doen
  • Nee, geld anders besteden
  • Nee, transfersom is belangrijker
4271+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
61+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
69+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
30+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
43+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
274+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
58+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
94+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
236+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
83+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
833+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
165+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
46+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
372+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
763+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
121+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
201+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
47+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
326+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
11+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
345+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie